Még régebben, a gluténes korszakunkban írtam, hogy mennyire odavannak a gyerekeim a fornetti és arra hajazó bármilyen kakaós csigáért. Rengetegszer is sütöttem, nagy kedvence volt Hannának is. Még a gluténtól való búcsúzásunk idején, mikor tartottunk egy durva gluténes hétvégét, mindkét nap fornettis kakaós csigát kért reggelire. Így ez is olyan recept volt, amit elsők közt kerestem meg a neten és ma jött el a napja, hogy kipróbáljam. Neki ízlett, végül is meg lehetett enni, de nekem valami nem stimmel benne, módosításra szorul még...szerintem. :)) A recept persze a netről való,
LisztNixéktől, Mimi kakaós csigája.
HOZZÁVALÓK: kb.15 db lesz
16 dkg
Farina liszt
10 dkg porcukor, csipetnyi só
1 dl tej, 3 dkg olvasztott margarin
1 dkg élesztő kis tejben futtatva
- A süteményeket mindig úgy sütjük, hogy a sütő alján tepsiben víz van, így nem szárad ki a tészta.
- A gyúródeszkán úgy dolgozunk, hogy rizsliszttel beszórjuk, így a tészta nem ragad.
- Mindig kicsi adagot érdemes elkészíteni, mert hamar megszárad.
Az egészet jól összedolgozzuk(legegyszerűbb konyhai robottal), majd kelesztjük.(Lehet itt szúrtam el, mert most visszaolvasva jöttem rá, hogy a kelesztésem kimaradt... :( )
Ha megkelt kisodorjuk, megszórjuk kakaóval vagy fahéjjal, feltekerjük,
majd szeleteljük.
Tetejére barnacukrot szórunk, miután tojássárgával megkenjük.
Ha kivettük, mindegyik csigára kis tejet öntünk, így nem lesz száraz.
Én mikor kinyújtottam, akkor megkentem a tésztát kevés olvasztott margarinnal, mint régen, és Nesquik kakaóporral szórtam meg. Az ugye elméletileg glutén free. :)
És még készültem a kakaós csigával, addig a sütőt egy zsemle sütéssel melegítettem elő...
ez a kép azért került fel, hogy látszódjon a "zsemlesütőm"... nem tudom mi az eredeti funkciója :)