Elfogyott azért, megettük. :)) Persze nem lehet, hogy nekem ez ne sikerüljön, ma ismét net, ismét keresgélés és találtam egy nekem tetszőt, de eldöntöttem, nem bohóckodom kenyérsütővel, tálas, gyümölcskenyér formás verzió jön. Találta egyet a NOSALTY-n, ITT! De mivel nem volt itthon még Amarant és Schar Mix sem, így megint variáltam. Nekem így alakult a tésztám:
- 350gr Glutenix Alfa Mix
- 150 gr rizsliszt
- 1 kocka Budafoki élesztő
- 500ml langyos víz, ami nekem fele tej volt
- 1kk cukor
- 2 ek burgonypehely
- 2ek napraforgó olaj
- 2kk só
Kb. 3-4 percig dagasztottam a kanállal, majd a 26x11 cm-es kiolajozott gyümölcskenyér formába kanalaztam. Hogy elkerüljük a sündisznó efektust megint, olajos kézzel elsimogattam, elegyengettem a tetejét. Akkor így nézett ki:
Majd 20-30 percig duplájára kelesztjük, ami nekem elég jól sikerült. :))
Közben előmelegítjük a sütőnket 220 fokra. Ha szépen megkelt a tésztánk, akkor betoljuk a sütőbe. (előzőleg tegyünk be egy kis lábas forró vizet legalulra) Kb. 20-30 percig sütjük, még kicsit nem kezd barnulni. Ha a tűpróba is azt mutatja, hogy kész, akkor kivesszük, rögtön kiborítjuk a formából és megkenjük a tetejét étolajjal, amitől kicsit megpuhul és a színe is szebb lesz. Tiszta ruhába csomagolva, rácson hagyjuk kihűlni. És íme a bél szerkezete:
Ez már lényegesen jobb let vizuálisan is! :)) Amit tapasztaltam, hogy ez a mennyiség, ekkora méretű formába sok. Tehát vagy növelni kell a sütőforma mértét vagy csökkenteni a tészta mennyiségét arányosan!!!
TAPASZTALATOM: A rizsliszt nem lesz a kedvencem, mert ahogy a süteményben, úgy a kenyérben is, pár perc múltán a fogyasztás után egy kesernyés, kellemetlen utóízt érzek a számban. Szerencsére a gyerek még nem jelezte!!!!!!! :))
Én a kukoricalisztnek nem bírom az ízét. A rizslisztet meg túl szemcsésnek érzem.
VálaszTörlésGabi
Gabi! De nem azt olvastam nálad, hogy Te ezt a két fajta lisztet használod?? :))) Amúgy nekem a kukoricával semmi bajom, bár a nyers tészta érdekes vagy inkább kellemetlen szagot árasztott, de sülve semmi baja. A rizsliszttel meg az a bajom-a szemcsésebb állaga nem zavar senkit nálunk-de én ha eszem a belőle készült sütiből, akkor pár perc múlva egy kesernyés ízt érzek a számban. Na az meg a jéghegy csúcsa, hogy teljesen átvette a mosogatógépem a nyers GM lisztek illatát.... Szóval azért annyira még sem egyszerű történet. :))
VálaszTörlésKedves Ismeretlen!
VálaszTörlésKöszönöm szépen gluténmentes receptjeid. Hasznos tapasztalatokat ismerhettem meg. Tavasz óta kényszerülök gluténmentes diétán élni! Nagyon hiányoznak a kelt tészták: pogácsa, kakaós csiga, és persze a kenyér. Próbálkoztam már, de vagy ügyetlen vagyok vagy más hiba lehet. (alkonyat57@citromail.hu)
Kedves szintén Ismeretlen Olvasó!
VálaszTörlésKöszönöm kedves szavaid! Pedig ha van tapasztalatod az általános konyhai dolgok területén, akkor -véleményem szerint- egy cseppet sem nehezek a GM receptek és elkészítésük. Ez az én véleményem és azért az igazsághoz az hozzátartozik, hogy lételemem a konyha, láthatod a nem gluténmentes ételeknél is. :)) Azért az nagy előny egy gm diétában. :)) Majd írok a mailedre és ott privátban is szívesen segítek, ha tudok. :)
Szia..a napokban derült ki hogy gluténérzékeny vagyok....sokat olvasom a receptjeidet...innen próbálok "táplálkozni"
VálaszTörlés