2009. június 2., kedd

Előszülinapi csoki torta


Legkisebbem sérelmezte, hogy ő nyári születésű lévén, kimarad az ovis ünneplésből. Hát ezen ne múljon, ma tartottunk előszülinapot neki és igazán nagyon örült. Gondolom a tortám nem csak jól mutatott, de ízletes is volt, mert a zsibongóban az egyik kislány odaszólt, hogy "nagyon finom volt ám a torta!" :) Ennél több elismerés nem kell szerintem. :) Majd jön a recept is, bár nem lesz egyszerű, mert én már csak gondolomra adagolom a hozzávalókat. Azért megpróbálom majd receptbe önteni. :)

Tehát: 2 tojás fehérje, 2 ek víz, 4 ek cukor, amit kemény habbá verünk.Bele a 2 tojássárgája, 4 ek liszt, 1/2csomag sütőpor. Csatos tortasütőbe teszem, majd előmelegített sütőben 160 fokon készre sütöm. Ebből az un. vizes piskótából kettőt sütöttem. Az alsónak egy masszívabb sima piskótát készítettem 4 tojásból. Ez kerül alulra a jobb tartása miatt.

Krém: 6 ek lisztet, 5dl tejjel csomó mentesre kavarok, majd felteszem főni, állandó kevergetés mellett. Mikor már szinte kavarhatatlanul sűrű, leveszem és hagyom kihűlni, miközben néhányszor megkavarom, hogy ne bőrösödjön be. 40-50 dkg margarint és kb.(no ez már szemre és kóstolásra megy nálam)20-25 dkg porcukrot, 3-5 ek kakaóport és nem egészen fél kisüvegcse rumaromát habosra kavarok. Mikor kihűlt a főzött krém, akkor a cukros margarint és a lisztes-tejes krémet összekeverjük. Javaslok bele 1, de akár 2 csomag Zseletin fixet is, mert attól lesz igazán jó állagú a krém. Érdemes az így elkészített krémet előző nap megcsinálni és hűtűben tartani, mert akkor jobban kezelhető, főként a díszítés folyamán.

A lapokat megkenem krémmel, annyit hagyva, hogy a tetejére és oldalára is jusson, meg egy kevés a habzsákba. A díszítés már egyéni fantáziára van bízva! :) Nagyjából ennyi és még a praktikákat is elárultam. :))

2009. május 31., vasárnap

Zserbó


Ez apósom és most már a legkisebb lányom kedvence is. Gyakran készül és egy öreg szakácskönyvből került átvételre. Tehát a hozzávalók:
* 50 dkg liszt
* 25 dkg margarin
* 6 dkg cukor
* csipet só
* 3 kanál tejföl
* 1.5 dkg élesztő
* 1 egész tojás+1 sárgája
Töltelék:
* 40dkg darált dió
* 30dkg cukor
* 1 üveg lekvár
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, mikor már homogén anyagot kaptunk, akkor beleszórom a sót, cukrot, rámorzsolom a másfél dkg élesztőt és végül hozzáadom a tejfölt. Majd jön legvégül a tojás. Ezt könnyen nyújtható tésztává gyúrom-más folyadék nekem nem szokott kelleni hozzá- és ha kész, akkor kb. fél órát pihentetem.

Majd 4 részre osztom. Az elsőt a nyújtás után kivajazott tepsibe fektetem, megkenem nem túl vastagon lekvárral, majd megszórom a dió-cukor keverékének 1/3-val. Újabb kinyújtott tészta, lekvár, dió-cukor keverék..... Mikor már az utolsó tészta is rákerült, akkor kicsit megszurkálom villával a tésztát és előmelegített sütőbe teszem. Kb. 180C*-on addig sütöm még szép aranybarna nem lesz a teteje. Akkor kiveszem, hagyom kihűlni, majd kiborítom deszkára. A tetejére vagy tortabevonóból készítek mázat, vagy 15 dkg cukor, 3 ek kakaópor és 0.5 dl tej keverékéből mázat készítek, majd ha már a cukor elolvadt, akkor vagy pár csepp olajat vagy egy diónyi margarint dobok hozzá és olvadásig keverem(ettől szép fénye lesz a máznak). Majd a zserbó tetejére öntöm, szétkenem, hagyom kihűlni és darabolható. Vigyázat: Gyorsan fogy! :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails