2014. március 1., szombat

Gm kekszek

eBay-ről rendelt keksz formázókat rendeltem. Nagyon szuperek és Hanna is örült neki. Én persze ráfogom a vásárlást, de magamnak is örömet okozok ezzel. :D Leginkább magamnak.... ;D
És egy Barátnőnek is gyártottam pár kekszet, amit tovább vitt ajándékba a Republic 67 együttes tagjainak...



Szivárvány

Gluténmentes szivárvány torta amit a férjem sütött. Fél szemem azért rajta tartottam, mielőtt kaotikus állapotok léptek volna fel a konyhában. Ahogy Ő keni körbe a tortát, nem keni úgy senki!!! :)) Ez most komoly!! Finom volt!

Pide avagy a törökök pizzája

Ha pizza, mindenkinek azonnal az olasz és tradicionálisan kerek pizza jut eszébe. Egészen a mai napig ezzel én magam is így voltam ezzel. Egészen a mai napig!! De mától új időszámítás jön az életemben, most hogy barátságot kötöttem a Pide-vel a török pizzával. :)) Nagyon régóta szemeztem vele, kicsit idegenkedtem a papucs vagy csónak forma kialakítása miatt, de teljesen felesleges volt, pofon egyszerű. A tésztája pedig....egyszerűen csúcs szuper! Az eddigi pizza sütéseim alatt még a gm verzióba is, mindig használtam a tésztába is a morzsolt oregánot, ahogy ebben a receptben is szerepel, de Ők tesznek még bele őrölt borsot. Gondolom, üsse kavics, kövessük legalább első nekifutásra a z eredeti receptet. Roppant új élmény volt! :) Nem volt erős vagy túl csípős, de minden falat után, ha kellő időt hagytunk az újabb falat elfogyasztásáig, egy kellemesen bizsergető érzést éreztem a nyelvemen. Izgalmas új ízélmény volt. ;D
A recept természetesen most is a Turkinfo oldalról való, az "Ételreceptek" fül alatt pedig megtaláljátok a receptet is.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 1 tk cukor 
  • 3 dl langyos víz 
  • 2 ek olívaolaj 
  • 2 tk só 
  • 1 evőkanál tejföl 
  • őrölt bors 
  • 1-2 teáskanál szárított oregánó + egy kevés a szóráshoz
A töltelékhez:

  • 35 dkg darált hús 
  • 1 kisebb zöldpaprika 
  • 1 fej lilahagyma 
  • 3 cikk fokhagyma 
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom + egy kevés a kenéshez
  • 2 teáskanál szárított kakukkfű 
  • 1 csokor petrezselyemzöld 
  • só 
  • frissen őrölt színes bors 
  • kevés olaj a sütéshez
  • 10 dkg reszelt sajt a tetejére
A töltelék az eredeti recept szerinti. Én a magam részéről most csak sonkát kockáztam össze, kevés csemege kukorica, édes hagyma és reszelt sajt volt a feltét, természetesen az oreganos paradicsomszószos öntet után. 
Az elkészítést pedig Edónál is megtaláljátok!

  • A tésztához 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, belemorzsoljuk az élesztőt, és összekavarjuk.
  • Letakarva meleg helyen felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk.
  • Ha a tésztát kenyérsütő gépben készítjük, abban az esetben nem szükséges gyorskovászt készíteni. A hozzávalókat a gépbe pakoljuk, majd dagasztás programra kapcsoljuk.
  • A tésztát letakarjuk, és kb fél óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott hagymát és a fokhagymát az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kisebb kockára vágott paprikát és a darált húst. Kavargatva a húst fehéredésig sütjük, ekkor ízesítjük sűrített paradicsommal, apróra vágott petrezselyemzölddel, kakukkfűvel, sóval, és borssal. Félrevesszük a tűzről.
  • A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk, majd öt egyenlő részre osztjuk.
  • Egyenként mindeniket óvális alakúra nyújtjuk, széleit pedig visszahajtogatjuk, török papucs alakúra. Jól nyomkodjuk rá a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon szét. Két végét kissé megcsavarjuk, hogy hosszukó legyen.
  • A "papucsokat" megkenjük sűrített paradicsommal, megszórjuk oregánóval, majd megtöltjük a húsos raguval. (Én egy kicsit szósz nélkül sütöttem elsöbb, hogy legyen egy kis "kérge" és biztosan ne áztassa el a szósz.)
  • Reszelt sajttal megszórjuk, és 200 fokos sütőben (elektromos 180 fok), kb 22 perc alatt megsütjük.
  • Friss paradicsommal, tejföllel és csípős paprikával tálaljuk.

 Csoda finom, bátran ajánlom! :)

Acma a török zsemle


Török ételek receptjeit a Turkinfo oldaláról hozom. Ez volt az első, ami megtetszett és elég egyszerűnek találtam ahhoz hogy betegyem a lábam a török gasztronómia talajára. :) Nem csalatkoztam! Első körben mindig az eredeti recept szerint dolgozom. Igen finom volt úgy is, de nekem kicsit sok volt az olaj, túl sós és egyben édes is volt a "zsemle", így én egy kicsit elmentem a mi kalácsunk irányában, tehát a só mennyiségét jelentősen csökkentettem, egészen annyira, hogy ne legyen sótlan édes. Az olaj helyett inkább margarint használok vagy felesben olaj és margarin. A végeredmény mind az eredeti recept szerint, mind az átdolgozott alapján osztatlan siker!
Az eredeti receptet teszem be, jelezve, hogy én mit változtattam rajta.

25 dkg liszt
2 dkg élesztő 
1 kk sütőpor 
0,75 dl natúr joghurt 
0, 75 dl napraforgó olaj(én margarinra cseréltem vagy felesben használom a margarint és olajat)  0,75 dl langyos tej 
1 kisebb tojás 
2 kisebb ek cukor (nekem ez 3 ek )
1 csapott tk só (én csak egy nagyon csapott kk sót teszek bele
1 tojássárgája a kenéshez, (vagy a tésztába kerülő tojást felverjük, és egy keveset félre teszünk belőle) Díszítéshez:  pirított szezámmag , lenmag, darálatlan mák

Elkészítés
A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd a felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük. A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.

sütési hőfok: 180 °C sütési mód: alul-felül sütés

Török sarok

Üdvözlök mindenkit, aki még erre látogat!
A statisztika azt mutatja, hogy a napi 100-180-as látogatottság még mindig adott, tehát nem hiábavaló dolog újból neki fognom a receptes oldalam vezetésének, frissítésének.
Rögtön 2 török receptet hoztam nektek, mivel nagy kedvelője lettem a török konyhának. Megszerettem az országot, sokat olvastam róla, a gyönyörű helyeiről, a nem éppen nyugodt társadalmi helyzetét is követem, de a konyhája az megér egy kis figyelmet. :)
A török érdekeltségű recepteket ebbe a cimkézésbe fogom sorolni és jelölni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails