2011. december 22., csütörtök

Egy tál dödöle...ettél(???) belőle... :))

A történet apró "előélete" annyi, hogy a szilvás gombóc nálunk az én drága férjem feladata. Történt ugyan is, hogy mikor összekerültünk, akkor jelezte, hogy nagyon enne már szilvás gombócot. Én meg nagyon a kedvében akartam járni, ugyan akkor féltem is a dologtól, mert bár mindent megcsinálok kaják terén, de a gombóc már sokadik évnyi háziaszonykodásom után is kifog rajtam. De neki láttam a gombóc projektnek. Persze, ahogy sejtettem, nem sikerült. Mire közben végig kaptam tőle az instrukciókat (egyébként nem szokása!) , hogy ezt nem így kell, azt amúgy. :)) Felhúztam magam, már a sikertelenségen is és azt mondtam neki:"Ha ennyire tudod drágám hogy kell, akkor a jövőben ha szilvás gombócra éhezel, csináld meg Te!" És megcsinálta.... :)) Nagyon érti, a mestere, és ha szégyenem, ha nem, de ez az igazság. Azóta a szilvás gombóc készítés az ő privilégiuma. :)) És akkor ugye jött Hanna állapota. Tegnap neki fogtunk este gm gombóc gyártásának. Mire haza értem melóból, már főtt a krumpli. Meghűlt, összeállítottam és végül is rám maradt a kivitelezés. Ez lett belőle:
És akkor a folyamat, no és a recept:
  • 1 kg főtt burgonya
  • 25 dkg Barbara liszt kenyér és kelt tésztához
  • 5 dkg zsír
  • 2 tojás
  • pici só
Mivel nekünk a krumpli kicsit sós lett a főzés után, így azt elhagytam. A megfőzött, áttört és kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan átgyúrjuk. Majd pihentetjük kicsit. Annyi éppen elég, még kevés zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Még mindezek előtt egy nagy fazék vizet is tegyünk fel forrni. Ha mindezekkel készen vagyunk, kevés gm liszttel szórjuk meg a munkalapunkat, kinyújtjuk 0.5 cm-re és 8x8 cm-es kockákra vágjuk. A kockák tetejére sütőlekvárt, fahéjas-cukros szilvát vagy szilvalekvárt teszünk.
Majd gombócokká formázzuk.
Lobogó vízbe tesszük és kifőzzük. Mikor feljött a víztetejére, utána még 7-10 percig főzzük, ez függ a gombóc nagyságától is. Kiszedjük, hideg vízbe átszedem egy rövid időre, majd lecsöpögtetem és a pirított morzsában megforgatom, porcukorral vagy fahéjassal megszórom.
A lehullott szélekből pedig nudlikat formáztam, kifőztem, morzsában megforgattam. Fantasztikus siker élményem volt! :)) Ha sima búzaliszteset nem is tudok készíteni, de gm szilvás gombócot igen. ;))

Kókuszgolyó gluténmentesen

Elkészítése: Először is megsütjük az alapanyagot, rizslisztes piskótát, amit ha kisült és kihűlt, összekockázok, kiszárítom és ha elég "csörgős", összetöröm, ledarálom. (de a hús klopfoló is alapos munkát végez!) :)) Azután beleszórtam 2-3 evőkanál natúr kakaóport, kevés porcukrot ízlés szerint, 1 kocka kiolvasztott gesztenyemasszát, 2 ek lekvárt, 1 üvegcse Dr, Oetker rumaromát és összegyúrtam. Ha még igényli, akkor kevés lekvárt vagy tejet lehet tenni hozzá, hogy jól formázható legyen. Golyókat formázunk  belőle és megforgatjuk kókusz reszelékben. Vigyázat! Gyorsan fogy! :))))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails