2011. november 29., kedd

Grízgaluska

Bajban vagyok a levesbetétekkel. Megvettem Cornito cérnametéltjét..nem ízlik neki. Vettem Mester család daragaluska port is..nem ízlik neki, mert erősen fűszerezett, ízesített már alapból és nem jön be neki az az ízvilág. Így maradt az itthoni, igazi masszív kemény kukoricadara galuska. :) Az igazán laktató, de nem érdemes megdobni vele senkit, mert 8 napon túl gyógyulót tudunk vele okozni...:) A Mester galuskát ízlelgetve azt éreztem, hogy hasonlít kicsit az íze az extrudált kukoricapehelyre-alias kukira-és beindult a fantáziám. A legegyszerűbben úgy tudok kukoricapelyhet készíteni, ha összemorzsolom az extrudált kukit. Vettem is egy csomaggal, őröltem is. :) Aztán jött a kísérletezés. Az első tojásból csak kukoricapelyhes galuska készült egy kávéskanál kukoricaliszttel. Ment szét, mint a ..... A következő tojáshoz már sokkal több darát és kukoricalisztet adtam, nagyon kevés pehellyel... Ez megint olyan lett, hogy visszapattant. Aztán a 3. tojás sikerült szinte olyanra, mint egy középkategóriás búzadarás grízgaluska. :) 1 tojás, kevés kukoricaliszt, kicsit több dara és a többi része pehely. Az eddigiekhez képest szupi lett!! :)) Pontos arányokat majd igyekszem felírni, nem csak másoknak segítség kép, hanem saját magamnak is.

Egy pötty

Sajnos a lelkiismeretes diétánk és odafigyelésem ellenére is becsúszott egy kis gluténszennyeződés, aminek következtében ma reggelre egy már ismerős pötty jelentkezett Hanna arcán. Ez is furcsa, mert eddig soha nem jött bőr tünet az arcán. Most igen. Rágódtam, évődtem, minden eddigi kaját, ami itthon van a hűtőben, szekrényben átnéztem újból és újból...nem találtam okát. Még nem ma a középső gyerek céges mikulás csomagja is előkerült és Hanna hozta a csokit, hogy ugye ezt megehetem akkor, mert az enyémből ezt megengedted... Mondtam, ha így volt, akkor igen. Mire a szemfüles gyerek azt mondja nekem...mint valami vészgomb hang....hogy 'anyaaaa, de ezen ott a kalász és nincs áthúzva!" És tényleg! Benéztem, mert annyira rutinból olvastam már a csomagolást és csak alaposan a végét olvastam már, az allergén felsorolást, amiben persze nem szerepelt a glutén. De nem azért, mert megvezetni akarták a vásárlót, ha nem mert most jobban keresve, a 3. összetevő búza, 13%-ban... Áááááááá! Hogy lehettem ennyire figyelmetlen?? És ha nincs ennyire résen a gyerkőc, most is hagyom neki megenni... Jól kiakadtam, de ilyen biztosan nem történik többet! Inkább 20x átolvasom elejétől a végéig alaposan. Bánt így is, csak azzal vigasztalom magam, ami persze nem mentség, hogy csak másfél hete diétázunk, nem fél éves-éves diétát vágtam haza.... Megtanultam a leckét és látom....a glutén megbosszulja magát!

Azt már csak apró szösszenetként jegyezném meg, hogy kész "élmény" így vásárolni a nagyobb multikban is. A napokban már szólnom kellett a bolt biztonsági őrének, hogy"ne haragudjon, én tudom, hogy csak a munkáját végzi, de higgye el, nem azért olvasgatom a termékeket vadul, mert az alkalmas pillanatra várok, hogy valamit lenyúlhassak, csupán gluténérzékeny lett a gyerekem és mivel nem vagyok még jártas abban, hogy mit ehet és mit nem, muszáj minden összetevőt elolvasnom, minden terméken..." Nem szólt semmit, de gondolom elhitte, mert aztán már másfelé is rótta a köröket és nem éreztem hosszú perceken át a hátamban a szúró tekintetét.... :)) Hááát, ezt is szoknom kell még... :)

Egy GM ebéd...

Sült krumpli és sült csirkecomb egy kis házi uborkával. Persze ügyelni kell rá, hogy semmiképp ne fagyasztott hasábburgonyát süssünk hozzá, mert ugye az glutént tartalmaz. És ha használunk a húshoz fűszersót, azt is alaposan vegyük szemügyre, hogy biztosan mentes legyen minden gluténes dologtól.

Melegszendvics

Nagyon szereti Hanna a melegszendvicset. Az alap persze gluténmentes..mindenből. GM kenyér, margarin, gluténmentes sonka és sajt. Csak gluténmentes szendvicsekhez  használatos szendvicssütőben megsütjük és hidegen és melegen egyaránt finom.

Barbara kenyér

Nem a kedvenc női nevemről elnevezett kenyérről van szó, hanem  "BARBARA" termék család lisztjéből és receptje alapján készült kenyérről. :)) Mennek a kísérletezgetések, hogy melyik az, ami a gyerek szájízének leginkább megfelel, amit legszívesebben megeszik és nem panírmorzsaként végzi. Egyenlőre ez a kenyér a nyerő, még jobbat nem találunk. Kicsit kalács jellegű, de noszogatás nélkül és szívesen megeszi belőle a szendvicset, melegszendvicset és nekünk most ez a célunk. :)
A recept pedig a LisztNix oldaláról, innen:

Összetevők:
45 dkg Barbara lisztkeverék főzéshez-sütéshez, 2 evõkanál étolaj, 1 tojás, 4,5 dl tej (vagy víz), 2 dkg friss élesztõ (vagy 1 csomag szárított élesztõ), 6 g kristálycukor, 4 g só.

(Én csak tejjel készítettem még és a 6 gr helyett simán 10-15 gr-ot használok, gondolom ettől hogy édeskésebb a kenyér tésztája, hasonlít inkább a kalácsra.)

Elkészítés
Az élesztõt 4,5 dl langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a tojást, az étolajat, a felfuttatott élesztõt és a sót. A masszából hígabb galuska sûrûségû tésztát keverünk. Teflonos formába öntjük, 220 °C-on kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Száraz, hûvös helyen tároljuk. Lefagyasztható. Ezzel a kenyérrecepttel a megszûnt Barbara gluténmentes kenyérpor (450 g) csomagolásán találkozhattak. Aki abból a lisztbõl készítette
el a kenyerét, most a Lisztkeverék fõzéshez, sütéshez lisztet válassza, mivel ugyanaz az összetétele, csak nem tartalmaz sót. Viszont aki rugalmas kenyeret szeretne, a Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz lisztet válassza, illetve másik receptet.

Én a kenyér és kelt tészta lisztből sütöttem!!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails