2010. július 2., péntek

Csokirúd


Először ezt a tortadíszítési elemet Edit tortasulijában láttam meg. Vonzanak az új és kihívást jelentő feladatok. Ezt is ilyennek gondoltam és na ná, hogy ki kellett próbálnom. A nagylányomnak sütök hétvégére tortát és ahogyan a lentebbi csokirózsák is az ominózus tortára készülnek, így ezek a csokirudak is. A végeredmény-ha publikálhatóan sikerül-akkor természetesen azt is hozom. :))
A legelső fázis, hogy jófajta műanyag fóliát szerezzünk be. Nekem elsőre szerencsém volt. Papír boltban vettem darabját 28 ft-ért és előlapnak használják állítólag lefűzésekhez. A lényeg, hogy könnyen hajtható legyen, de mégis tartással bírjon. Ha ez meg van, akkor csokirudak méretétől függően akár félbe s vághatjuk a fóliákat. Én egyszer csináltam 12x6 cm-es és 8x6 cm-es rudakat(emeletes torta lesz). Mivel könnyebb úgy haladni, hogy fel van jelölve a méret, így én bejelölgettem minden a méretet.
 (Már kísérleteztem előtte, ezért csokis a lap)
Majd az olvasztott csokival(ez piros boltos derby csoki volt) kikentem ügyelve arra, hogy sehol ne legyen túl vékony, ne világítson át a fólia sehol. Ha túl meleg, folyós volt a csoki, akkor sokkal nehezebb volt vele bánni, ezt megfigyeltem. Inkább kicsit hűltebben, vastagabban jobban lehetett kenni, tekerni. 

Aztán feltekercseltem a fóliát. Elsőbb nem csúsztattam addig a fóliát, hogy egymásba érjen a csokiszél, de aztán rájöttem, hogy inkább beleengedem a csokiba kb. 1mm-t, mert akkor egybefüggő a rúd. Ha maradt rajta egy kis hézag, azt ugye díszítésnél lehet úgy fordítani, hogy ne látszódjon, de sokkal könnyebben sérül, olvad azon a részen. Így a felétől már a ráengedéses technikával dolgoztam. Cellukszal rögzítettem a két végén. Majd fagyasztóba került pár percre, hogy megszilárduljon.
 
Javaslom-nekem ez bevált-hogy a munkálatot egy frottír törölközön csináljátok, azon nem csúszott annyira a fólia. A konyhapulton próbálkozva nehéz volt tartani, tekerni és ragasztani mert csúszkált.
Fagyasztóba raktam 8-10 rudat, addig megkentem a másik turnust és mire végeztem, az első széria már meg s dermedt. Tényleg szétpattan a fólia és szinte magától kicsúszik a csokirúd. A végeredmény meg a legelső képen látható. :)) Sok sikert és ha az első pár darab nem sikerül, ne keseredj el. Én is elsőre csináltam, az kezdő darabok visszaolvasztásra kárhoztattak, meg a gyerekek megették, de csak rá kell jönni a dologra, rá kell érezni és öröm lesz csinálni...ezt garantálom! :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails