2009. május 22., péntek

Kroki az örök (vnj)


Mikor elsőre láttam, azt mondtam nekem ilyet sütnöm kell! Mikor megkérdeztem a lányaimat, hogy mit szólnak hozzá, ha sült kroki lenne egyszer a kaja, azt hitték megbuggyantam, majd rábólintottak. :)) Utána gyorsan meg is kellett csinálnom, mert ment a kérdezősködés már zaklatás szintjén, hogy de az milyen, mikor, hogyan? :)) Volt ámulás mikor elkészült!! :))

És így készült: 50 deka lisztből, 10 deka tejfölből, 0,5 dl olajjal, 2,2 dl tejjel 2,5 deka élesztővel, pici cukorral és ízlés szerinti sóval tésztát dagasztottam, kelesztettem. Kinyújtottam, téglalap alakúra vágtam.

Képzeletben elharmadoltam, és a tészta széleit a középső harmadig srégan bevagdaltam. A tölteléket a közepére halmoztam: füstölt tarja kockára vágva kevés tejföllel elkeverve, főtt tojáskarikák (2 tojás), 1 fej hagyma karikára vágva, reszelt sajt.

A széleket felhajtottam, a fejet kicsit lelapogattam, a száját felnyitottam, a farokrészt megtekertem. A levágott szélekből készült a 4 láb, a szemek és a szemöldök. A fogakat és a pikkelyeket ollóval bevagdaltam. A műveletet érdemes már eleve a sütőpapíron elvégezni és úgy tepsire helyezni, mert a produktum áthelyezéskor torzulhat különben. :))


Kb 20 percet pihentettem sütés előtt, utána tojással kentem és készre sütöttem 180 fokon.

A művészi kivitelezésen még lehet csiszolni, de azért első műnek nem rossz-már hogy én ismerem a képeségeim és abból indulok ki. :))

2009. május 21., csütörtök

Hokkaido kakaós változata


A történet ugyan az, mint a sima hokkaido kalácsnál, csak mikor a 4 részre vágott tésztát egyenként kinyújtom a tészta csíkot olvasztott margarinnal jól megkenem, majd megszórom sima kakaópor és instant kakaópor keverékével. Cukrot szinte nem is teszek hozzá vagy csak minimálisat, mert megáztatja a tésztát, ahogy én a fahéjas változatnál jártam. Nagyon mutatós és finom ez a változata. Ez viszi a prímet egyenlőre a gyerekeimnél. :))

Hokkaido kalács




Ezt a receptet Linborinál találtam, aki meg talán Csillustól vette át...vigyétek ti is tovább! :))

Hozzávalók:

* 6 dkg finomliszt
* 54 dkg kenyérliszt (BL80)
* 1 csomag dr. oetker száraz élesztő (7g)vagy 2.5 dkg friss
* 3 dkg tejpor(nem szükséges, ha nincs kéznél)
* 8 dkg cukor
* 1 tojás
* 25 dkg tej (2,5 dl)
* 15 dkg főzőtejszín(1.5 dl)
* 4-5 g só

A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe öntöttem, a só kivételével. Ez csak a dagasztás kb. 4. percében került bele. A gépben a dagasztó programot végig vártam. Miután megkelt a tészta, lisztezett deszkára tettem, és 4 részre vágtam. Minden darabot hosszú keskeny csíkra nyújtottam (olyan szélességűre, amilyen széles formában sütni kívánom), majd szorosan feltekertem őket. A tésztacsavarokat egy kivajazott formába tettem egymás mellé, és langyos helyen letakarva jó 40-50 percet tovább kelesztettem.


Miután szép nagyra megnőtt a kalács, lekentem tojássárgája-tej keverékkel, és kb. 175 fokos sütőben légkeveréssel 40-50 perc alatt jó barnára sütöttem.

Én a BL80-as helyett sima és rétes lisztet használtam olyan arányban, hogy 45dkg sima liszt és 25 dkg rétesliszt.


Kuglóf


Én csatos torta formában szoktam sütni, amihez anno a lidlben volt kuglófsütő betét is. Tehát ezt "összeházasítva", ebben sütöm a kuglófot.
Hozzávalók:
-37dkg liszt
-37dkg cukor
-6 tojás
-1.5 dl étolaj
-1.5 dl tej
-1 nagyobb csomag sütőpor
-1 csomag vaníliás cukor
esetleg reszelt citromhéj
A liszt kivételével a hozzávalókat összekeverem robotgéppel, majd apránként a sütőporos lisztet is hozzátesszük. A kivajazott, kilisztezett formába öntjük, de kb. 3-4 evőkanálnyi masszát a tálban hagyunk, amihez annyi kakaóport szitálunk, hogy jól megszínezze a tésztát. Ha meg van, akkor beleöntjük a sárga massza tetejére körkörösen. 160C-ra felmelegített sütőben addig sütjük még a tűpróba alakalmával már nem hoz fel tésztát.

Bukta


A legtöb receptem az internetről való, már kipróbált, jól bevált recept. Nos ez a bukta recept is, csak nem emlékszem, hogy kitől származik, de ha emlékein nem csalnak, akkor Marigoldtól talán.

Hozzávalók:
• 3,5 dl tej
• 2,5 dkg élesztő
• 5 evőkanál kristálycukor
• 25 dkg finomliszt
• 25 dkg rétesliszt
• 1 mokkáskanál só
• 1 tojás
• 10 dkg margarin + 12 dkg margarin a kenéshez
A tejet meglangyosítjuk, a felét egy másik pohárba átöntjük. Az élesztőt kis cukorral felfuttatjuk.
A lisztet, cukrot, sót, tejet, tojást, élesztőt összeöntjük és dagasztjuk. Margarint olvasztva beleöntjük.
A massza először ragacsos, kb. 5 perc dagasztás után elválik a táltól, bár továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig kelesztjük. Átdagasztjuk és újabb 35 percen keresztül kelesztjük.
Erősen lisztezett gyúrólapra tesszük és 1 cm vastagra nyújtjuk. 7 x7 cm-es négyzetekre vágjuk.
Lekvárral vagy csokival töltjük. Összegöngyöljük.
12 dkg margarint felolvasztunk és egy 25 x 35 cmes tepsibe öntjük. A buktákat beleforgatjuk az olvasztott margarinba és szorosan egymás mellé rakjuk.
Meleg helyen még 15 percig kelesztjük, majd meleg sütőben kb. 25 percig sütjük (közepes hőfokon).
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Virslis buci



50 dkg liszt
1 egész tojás
1 dl joghurt
1, 2 dl tej
5 dkg vaj
2 tk só
1, 5 tk cukor
1/2 friss élesztő
Összekeverem az alapanyagokat, kelesztem, vékonyra (kb 0,5 - 1 cm ) nyújtom. 12 db lesz belőle:) Nem kell túl vastagon bugyolálni szépen megnől sütés közben.
Éles recés késsel bevagdosom, úgy hogy egy kissé a virlsiket is bevágom. Megkenem tojássárgája és tej keverékével. 20-25 perc alatt készre sütöm 190 fokon.

Pizzás csiga



Egyszerű, gyors és finom és a gyerekek nagyon szeretik. Olyan pizza helyettesítő kaja. :)

Tésztához:
• 3dl víz
• 5o dkg liszt
• 7g só
• 7g cukor
• 2,5dkg élesztő
Töltelék:
• 1kis paradicsompüré (ha a végén nem kenhető a krém akkor még egy pici ketchup is)
• bármilyen maradék felvágott (párizsi,sonkaszalámi,stb)
• egy marék reszelt sajt
• egy kis fej hagyma reszelve
• pizzafűszer
Nem tévedés,semmi más nem kell bele. Se tojás,se zsiradék. Szóval ebből az alapanyagból elkészítjük a tésztát,kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: én minden hozzávalót beszórok az aprítógépbe és összeturmixolom. Ha a tészta megkelt kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Szorosan feltekerjük. Kb 1,5 cm-es szeleteket vágunk és tepsire tesszük őket. Itt újabb fél órát hagyjuk kelni. Tetejét megszórjuk sajttal és forró sütőben kb. fél órát sütjük.

Majd ha marad ki krém és mindig marad, mert a végletek embere vagyok, akkor kenyérre kenve, sajttal megszórva, sütőben megpirítva kitűnő melegszendvics készíthető belőle.Íme:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails