2011. augusztus 27., szombat

Muffin vendégségbe

Egy kis vendégségbe voltunk ma délután hivatalosak és mi ezt vittük. A muffin recept itt megtalálható. Annyit variáltam csak rajta, hogy étcsoki darabokat tördeltem bele. Elég fogyós volt. :)) Aztán egy ilyen remek kis játszótéren kötöttünk ki, ami a vendéglátóinkkal szemben van pont. :))

Kifáradtan tértünk haza, gyerek, felnőtt, egyaránt... :) Jó volt, köszönjük! :)

Körte befőtt

Idejét nem tudom, hogy mikor főztem be utoljára és készültem a télre így is. Régebben ez rutin volt, de 10 vagy talán több éve is, valahogyan, valamiért elmaradt ez a rituálé. Most meg a férjem szerint, mint ha az elmúlt éveket akarnám bepótolni, úgy spájzolok. :)
A körte viszont feladta a leckét. Amit első körben elraktam, annak az lett a baja, hogy a felső 3-4 cm gyümölcs réteg undorítóan bebarnult. Közvélemény kutattam a családban, a munkahelyen tapasztaltnak hitt háziasszonyoktól, de a válasz az volt, hogy "nekem is olyan, attól nincsen semmi baja a befőttnek". Na hát ez engem nem vigasztalt meg, mert hiába nincs baja, én undorodok attól a bebarnult gyümölcstől. Most a legutóbbi 10 kg körtét így tettem el és úgy fest nem barnul, nem forr és szép marad...

Tehát: A körtéket meghámoztam. kicsumáztam és borkénes vízbe kerültek az üvegbe rakásig. Kb. 20 liter vízhez adtam 1 teáskanál borkénport. Egyáltalán nem barnult meg a gyümölcs! Aztán az eddigiektől eltérően( gyümölcs üvegbe, rá x számú kanál cukor, majd tartósítószer, víz, dunsztolás...) most szirupot főztem fel, igaz a víz-cukor arányt nem mértem, csak úgy ízlés szerint adtam hozzá cukrot, és még beledobtam pár szem szegfűszeget, ezt is annak függvényében, hogy mennyire szereti a család a szegfűszeg ízét. A körtéket üvegekbe rendeztem, a gyümölcs tetejére egy jó késhegynyi citromsavat szórtam, majd a bugyogó, forró szirupot rászedtem a tetejére késhegynyi szalicilt szórtam a tetejére és rákerült az üvegtető és mentek a száraz dunsztba. Most szépek, fehérek... és majd meglátjuk mi lesz velük. :))

2011. augusztus 23., kedd

Tejfölös-gombás csuka

Először is végy egy lelkes horgász férjet, aki minden követ megmozgat és fáradtságot nem sajnálva csukát fog a feleségének! :)) Ha szerencséje van , akkor egyszerre kettőt is(43 és 64 cm).
A legszerencsésebb, ha az írtó rendes horgász férj, fel is pucolja a zsákmányát és már konyhakészen kerül be az asztalra. :))) Én így kaptam meg!! :))
A csukát lehetőleg gerincéről hosszában leválasztva kérjük és nagyobb darabokra vágjuk. Enyhén sózzuk, én szentségtörést szoktam elkövetni, mert sültcsirke fűszersóval is megszórom, majd bacon-be csavarjuk a csuka darabokat. Egy -jelen esetben fületlen, teflon serpenyőbe- hőálló edénybe sorjázzuk a becsomagolt haladarabokat.
  • 1 közepes fej hagymát felaprítunk és megdinszteljük, erre kerül kb. 20-25 dkg gomba amivel együtt lepirítjuk. Rögtön sózzuk, borsozzuk és gazdagon megszórjuk morzsolt tárkonnyal. 
  • 2 ek lisztet szórunk rá, összekeverjük és nyakon öntjük 1 nagy pohár tejföllel és összeforraljuk az egészet.
  • kicsi vegeta is kerülhet rá, majd az egészet úgy forrón ráöntjük a bacon-os csukára.
  • Lealufóliázzuk és 160fokon 30 percig pároljuk, majd újabb 30 percig fólia nélkül pirítjuk, szép pirosra. 
Párolt rizzsel tálaljuk.
A csuka egy igazán finom ízű fehér hús, egészséges, laktató. Bátran ajánlom mindenkinek! :)) Csak kicsit szálkás.... :))



2011. augusztus 21., vasárnap

Megint más tolla :))

Ez a kép azért került fel, mert olyan jól néz ki!!! És egy kis reklám a 18 évesemnek, aki ugyan amatőr fotós, de igen profin-szakértő szemek által is-csinálja a fotózást. A képen balra van egy nagyon-naggggyon finom süti, amit a kishugom igen profin készít, ez a 3BIT szelet. Egy kekszes süti sok-sok finom krémmel, az alja pedig diós piskóta alap. Annak a receptjét majd felteszem ide, de elhagytam a receptet, amit hugom ugyan leírt már egyszer. Hát ha másért nem ,akkor azért kerül fel a gyűjteményembe, hogy többet ne történjen ilyen, hogy elhagyom. :)) A kép előterében pedig egy linzer kifli szerűség van, ami szintén hugom sütése és megbolondította egy kis csokiba mártogatva a két végét. A rózsás tortás családi ebédre készültek ezek e finomságok is. :))

Egy újabb dobos torta




6 db piskóta lapot sütöttem, egyenként :
  • 2 tojásfehérjét
  • 2 ek cukorral
  • 1 ek vízzel habosra kevertem
majd hozzáadtam
  • 2 tojás sárgáját
  • 2 ek lisztet
és csatos torta formában 10 perc alatt 150 fokon-légkeveréssel-készre sütöttem. Nekem ez a rajzoljunk fel köralakot a sütőpapírra dolog nem jön be, így a csatos torta forma alját eleve sütőpapírral fogatom be, így könnyen leválasztható a piskóta a sütőlemez aljáról, majd a papírról is.
A piskóta sütés előtt jóval már elkészítem a dobos krémet, amit itt találhattok meg.  

A krémet az itt megadott mennyiség duplájával szoktam elkészíteni!!!!! 

A kihűlt lapokat betöltöm, körbe kenem a tetejét és a torta oldalát is és lehetőleg egy kevés krémet hagyok-már ha a gyerekeimtől tudok :)-a díszítéshez is.


A betöltött és körbekent tortát legalább 1 éjszaka a hűtőben hűtsük be, mert akkor igazán szépen megszilárdul a krém, jó állagú lesz az egész torta, amit ebben az állapotban jól lehet szállítani és nem utolsó sorban megvágni is!!!
A 6 lapból egyet félre tettünk, ez lesz a teteje a tortának, amire az égetett vagy inkább gyengén karamellizálódott cukrot így készítsük el:

  • 15 deka porcukor
  • 2 tk. ecet
  • 2 tk. vaj
  • víz
Egy kisebb teflonozott edénybe szitálom a porcukrot és annyi vizet adok hozzá, amennyivel épphogy simára lehet keverni. (kb 4-5 ek) Hozzáadom az ecetet és a vajat, és közepes lángon folyamatosan kevergetve elkezdem megolvasztani. Amikor elpárolog a víz, kikristályosodik a cukor, (nem kell megijedni!) aztán lassan elkezd olvadni, és pirulni. Mivel nem magas, hanem csak mérsékelt lángon olvasztom a cukrot, elég hosszadalmas. Amikor borostyánszínű lett a karamell, azonnal leveszem az a tűzről és az előkészített piskótára kanalazom, amit én előbb félbe vágtam. ( Egy hosszú, vajazott pengéjű késsel felcikkezem a még forró karamellt) Nekem ez a része teljesen sikertelen volt, így gondoltam egyet és meleg vízbe mártottam a kés pengéjét és gyönyörűen vitte a már félig megdermedt pirított cukrot. Nem szálasodott ki a cukor, szép, éles vágást sikerült képeznem.
 Majd a kész cikkekkel körbe rakjuk a torta tetejét.

És megvágva:


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails