2010. július 19., hétfő

Francia krémes, amiből elveszett a francia és maradt a krémes. :))


Recepttel igyekszem! :)
Tartoztam ezzel a recepttel, úgy hogy gyorsan időt szánok rá és beírom, meg aztán ne is maradjon el a gyűjteményből. :) Természetesen ezt is Mohánál találtam meg. Nála mostanában sokat barangolok, így ne lepődjön meg senki, ha túl sokat hivatkozok rá! :) Na szóval ennek a krémesnek előélete van. A párom nagyon szereti mind a sima mind a francia krémest és mint jó "asszonyhoz" illik, én igyekeztem is a kedvében járni. Egyszer nagyon "lisztes" volt a krém, aztán láttam, hogy megette a krémest, de nem azzal a lelkesedéssel, mint a boltit. Na szép, gondoltam!! És elég makacs, elszánt vagyk, na nehogy már egy krémes kifogjon rajtam. Aztán az előbb említett gasztroblogban kalandozva teljesen véletlen pillantotam meg a francia krémest. És mert minden szentnek maga felé hajlik a keze-tartja a mondás, és én ezt szeretem jobban-hát gondoltam kap egy utolsó esélyt a krémes, mint olyan. Oh, hogy mennyire örülök, hogy nem ítéltem a családom örök cukrászdai és bolti krémesre és kipróbáltam Moha recepjét!! :)) A krém habos és könnyű volt, szinte el lehetett fújni.... álom volt, amire a párom is azt mondta, hogy ilyet gondolt! :) És akkor a recept, az utókornak, magamnak és minden erre tévedőnek.
Én egy 25x36 cm-es tepsiben készítettem el. Nem csatos igaz, de megjárja. :)
2 csomag fagyasztott leveles tésztét kiolvasztottam, nyújtottam-Mohánál a házi leveles tészta recepje is fent van!!-és egy sütő lemezen sütöttem meg. Azért, mert nagyobbra hagytam a tésztát, számolva azzal, hogy a leveles tészta sülés közben veszt a mérettartósságából. :)) A sütőbe helyezett tészta kb. 3 cm-el volt nagyobb minden irányban. Nem sokat kellett utána a tepsire méretére levágnom belőle!! Két lapot sütünk.

A krém:
  • 9 tojás
  • 9 dl tej
  • 30 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag vanília (vagy a legjobb egy rúd vanília)
  • 25 gr-os zselatin
A tetejére:

  • 5dl tejszín
  • 2-3 ek porcukor
  • 2 csomag habfixáló
Máz a tetejére:
  • 1/2 kk nescafe
  • 20 dkg porcukor
  • 5 ek tej
  • 7 dkg vaj
A tojás fehérjéket a fele cukorral kemény habbá vertem.
A tojássárgákat a másik fele cukorral, liszttel és kb. 2 dl tejjel, vaníliás cukorral kikevertem. A többi tejet feltettem főni. Mikor felforrt, akkor vékony sugárban a tojássárgához öntöttem, visszatettem a tűzre és kézi habverővel folyamatosan keverve kis lángon besűrítettem.
A zselatint feloldottam néhány kanál vízben, kicsit melegítettem rajta és a forró krémbe kevertem, majd hozzáadtam a fehérjehabot is. Óvatosan, de alaposan átkevertem és a tepsiben levő lapra öntöttem, amit előzőleg ugye méretre szabtam és a tepsi aljába előtte két réteg zsírpapírt terítettem, jócskán bővebbre hagytam, hogy majd mikor kiveszem a kész sütit, akkor könnyebben tudjak vele bánni. Egy éjszakára ment a hűtőbe.
Máz a lap tetejére: A kávét feloldottam a tejben és a 20 dkg porcukrot hozzáadtam. Kis lángon kevergettem oldódásig. Mikor sűrűsödött, akkor levettem a tűzről, belekevertem a vajat és a másik lap alsó, sütőlemez felőli felére kentem.Éles késsel felkockázom és hagytam kihűlni.
Másnap a tejszínből kemény habot kellett volna vernem 2-3 ek. porcukorral és a habfixálóval, amit a megdermedt krémre kellett volna kenni, aztán rápakolni a felkockázott mázas tetejét, DE....Nem érkeztem habot tenni rá, mert nagy volt a nyomás rajtam, hogy mikor vágjuk már fel, így beadtam a derekam és nek iestünk tejszínhab nélkül. :)) Hát elfogyott így is! :)) Viszont legközelebb már az igazi francia változatot fogom elkészíteni A-Z-ig! :))

2010. július 18., vasárnap

Vanília-, és csokifagyi


Mohánál mostanában nagyon sokt kalandozok és a fagyik is nála ihlettek meg. Én alapból a két fő fagyit gondoltam elkészíteni. Isteni finom, de nem éppen pénztárca kímélő, ami azért nálunk nem mindegy, bevallom.
A vaníliafagyit így készítettem a nála található recept szerint.
  • 6 dl tejszínt
  • 3 tojássárgáját
  • 1 tubus sűritett tejet
  • egy rúd vanília magjai helyett én egy csomag vaníliás cukrot
lassú tűzön besűrítettem, majd ha ez meg volt, akkor
  • 1 tábla fehércsokit
feltördeltem kockákra és a meleg sűrítménybe kevertem olvadásig. Vízfürdőben kihűtöttem és ment 5-6 órára-egy éjszakára akár-a hűtőbe tettem és mikor már teljesen besűrűsödött állagú lett és jól visszahűlt, akkor robotgéppel legalább 5 pecig a legmagasabb fokozaton habosítottam. Mehetett a fagyasztóba. Fogyasztás előtt fél órára tegyük át a sima hűtőbe és akkor jól adagolható.

A csokis verzió ugyan úgy készül, mint a vaníliás, de én abból elhagytam a vaníliát és a besűrítést követően én 20 dkg étcsokit adtam hozzá, amit felolvasztottam a meleg tejszínes sűrítményben. Adtam hozzá még másfél ek. holland kakaóport is. A folyamat ugyanaz innen, mint a vaníliásnál! Hűsítő, finom és krémes!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails