2010. március 26., péntek

Alma rózsa

Nos, ma volt időm kicsit kalandozni a neten a blog világban. Van nekem egy kedves rendszeres olvasóm a Gabica és én is gyakran belátogatok, az ő " Pink-fakanalába" ahol is rábukkantam egy Andi nevezetű blogtársra aki főzés terén biztosan nagyon ott van a toppon. Az a szép, hogy egyiküket sem ismerem, de örülök, hogy rájuk találtam és onnan tovább kalandozva szintén klassz főzős oldalakra jutottam. Sajnos ez már nálam teljes fertőzöttség, hiszen alig veszek elő nyomdailag előállított szakácskönyvet, rögtön a nethez nyúlok. Így aztán ennek a "betegségnek" köszönhetően ma rátaláltam Andi konyhájában egy "édességre"és tudtam, hogy még ma ki kell próbáljam. Először is a szememnek "ízlett". :)) Isteni lett! Finom, nem túl édes csemege. Íme:
A receptet idézem Gabojszától, ahonnan Andi is vette:
Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
Mérettől függően 3-5 alma
2 ek méz vagy 5ek cukor
2 tk őrölt fahéj
csipet szerecsendió
1 tk reszelt citromhéj
4 dl víz
3 ek cukor
2 ek citromlé

Az almákat megmosom, félbevágom, a magházakat kivágom (karalábévájóval). Felteszem a vizet főni a 3 ek cukorral és 2 ek citromlével. Az almákat vékonyra szeletelem és a forrásban levő vízbe teszem 2 percre (addig, hogy könnyen lehessen hajlítani). 2 perc múlva kiveszem, majd tiszta konyharuhára rakosgatva megszárítom.
A friss leveles tészta kész áldás, semmi dolog vele, kinyújtva kapható, sütőpapírra tekerve, nincs más dolgom vele, csak letekerem (ha fagyasztottal dolgoznék, azt előbb vékonyra nyújtanám). Meglocsolom mézzel, megszórom fahéjjal (a szerecsendió - citromhéj keveréket elfelejtettem) majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágom. A csíkokat kirakom az alma szeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd a másik végétől kezdve, mint ahonnan az almaszeleteket kezdtem pakolni - szorosan feltekerem. Sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól tisztes távolságba helyezem és 220 fokon sütöm kb 25 percig.

 Mikor kicsit meghűlt, akkor porcukorral meghintettem.
A saját tapasztalatom az volt, hogy inkább a cukros változatot csinálom legközelebb nem a mézeset, mert nekem így egy kicsit kezelhetetlen volt a dolog, folyt a méz és hasonlók. Egyébként Gabojsza meg Jade-nél látta és ott képekkel is van illusztrálva a folyamat. Tehát vizuálhatjátok is a dolgot. Próbáljátok ki, nem bánjátok meg!! Az érintetteknek meg köszönöm a receptet és fogok rendszeresen menni feléjük ötletért! :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails