2011. szeptember 3., szombat

Rakott kelkáposzta

Mivel nem igazán káposzta rajongó a társaság nagyobbik fele, így a kevéske, megmaradt kelkáposztát hasznosítottam, a középső  gyerekem hosszas unszolására.
Elkészítése:
  • Egy kisebb fej kelkáposztát leveleire szedek, megmosom és sós vízben megfőzöm vagy éppen csak leforrázom. Utóbbi esetben a vastag szárrészét vágjuk le!
  • 50dkg darált húst egy kis fej apróra vágott hagymán lepirítunk,amit előtte már kevés olajon üvegesre pirítottunk, sózzuk, borsozzuk és ha lesült, kifehéredett a hús, akkor dobunk rá egy púpos evőkanál lisztet, összekavarjuk.
  • 1 nagy pohár tejföl 1/3-át rátesszük, összekavarjuk és kicsit melegítve besűrítjük a liszttel. 
  • A megfőtt, lecsöpögtetett káposztát egy jénai vagy tűzálló tálba rendezzük, aminek az alját előtte kicsit megkenjük tejföllel és megszórjuk egy kis marék zsemlemorzsával.
  • A káposztát erre rétegezzük rá.
  • Én a káposzta tetejét is megszoktam kenni tejföllel és megszórni zsemlemorzsával.
  • Mielőtt az egész folyamatnak neki látnánk, érdemes a rizst kifőzni. Ehhez az adaghoz 2 csomag tasakos/gyors rizst használtam. Elkészítése a dobozon lévő utasítás szerint! :) 
  • Ha rizs is meghűlt kicsit és kész vagyunk a káposzta elrendezésével is, összekeverjük a húst a rizzsel és a káposztára halmozzuk, majd a tetejét is kevés káposztával borítjuk be...igazság szerint, de nálunk erre most nem jutott már káposzta, amit nem igen reklamált meg a család! :)) 
  • A tetejére a maradék tejfölt rákenjük, ismét kevés zsemlemorzsa kerül rá és meleg sütőben szép pirosra sütjük.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails