2009. augusztus 16., vasárnap

Perec Renitől

Sajnos ehhez a recepthez nem tudok még képet prezentálni, no nem azért, mert még nem próbáltam ki, hanem mert mire észbe kaptam, el is fogyott. Tehát bizton állíthatom, hogy megéri kipróbálni, sőt ha sütök újra, teszek fel képet is. :))
Hozzávalók: 1kg liszt, 1/2 l tej, 5 dkg élesztő, 2 ek cukor, 1 ek só, 1.5 dl olaj. Én ezt a kenyérsütőben szoktam megdagasztani, majd ha a program lejárt, akkor kiveszem és 30 részre osztom. Hosszú rudakat sodrok belőle és perec formájúra hajtom. Felvert tojással megkenjük a tetejét és 200 C-on kb 20 percig sütjük. Mikor majdnem kész, meglocsolom az eleggyel, ami áll: 2ek lisztből, 1 ek sóból és annyi vízből, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Készre sütöm.

Pizza



A pizza is egy olyan kaja, amit bármikor megennének a gyerekeim-is-és leginkább itthon készítem, bár néha napján pizzázóba is elmegyünk.
Most egy új tésztával próbálkoztam és nekem tetszett. Így készült:
60dkg liszt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, 2 mokkáskanál cukor, 2ek olaj, 2dl tej, 2dkg élesztő. Ezekből tésztát gyúrunk(nem lesz ragadós, nyúlós inkább jól nyújtható, formázható) Én másfél szeres adagot készítettem belőle lévén hogy 5-en voltunk rá, de még vacsorára is jutott és másnap reggelire is. :))
A töltelék olcsó sertés párizsiból tevődött ki(kb. 40dkg) egy doboz olcsó ketchup amit megbolondítottam fél tubus pizzakrémmel és egy kevés pizza fűszerkeverékkel, egy kis csemege kukorica, főtt tojás, hagyma karikák és jó sok reszelt sajt. A tésztát elnyújtottam, sütőlemezre raktam és félkészre sütöttem, majd rápakoltam a feltéteket és vissza a sütőbe és készre sütöttem. Igazán finom a tésztája, azt hiszem egy darabig ezzel készítem, még nem találok ennél is jobbat! :))

Lángos, ahogy mi szeretjük



A gyerekeim és mindannyian imádjuk ezt a nem túl költséges és viszonylag gyorsan elkészülő hétvégi reggelit.
Ahogy én készítem:1kg liszt, 1 liter tej, 5 dkg élesztő, só. Én mindezt vagy egy nagy tálba öntöm vagy a kenyérsütő üstjébe és masszát készítek belőle. Ha kész, akkor hagyom megkelni (ez fontos, különben csak bodag lesz belőle!!!!). Ha ez meg van, akkor egy kis olajat borítok a munkalapra és szintén olajos kézzel jókora adagot kiszakítok a tésztából, az olajos lapon kerekre formázom és forró olajban kisütöm. Még melegen megsózom picit, aki szeri fokhagymázhatja is majd tejföl és reszelt sajt dukál a tetejére. Jelzem, ez a mennyiség egy 5 tagú családnak elegendő mennyiség, ami mellesleg dupla adag. :))

Jégkrém házilag


Ennek ugyan már nem sokáig van szezonja, de lesz nyár jövőre is, legalább is reméljük! :))
Először is a legfontosabb, hogy valahol kell beszerezni hozzá formákat. Én még jó néhány évvel ezelőtt az Ikeában vettem elsőre és most nyár elején a lidiben is vettem egy garnitúrát. Ez utóbbi praktikusabb, mert nem billen fel és hasonlók. Tehát akkor a jégkrém forma az első és legfontosabb lépésünk! :)) Majd veszünk egy adag bármely boltban kapható fagylalt port, amit 2 dl tejjel habosra kavarunk. Ez már önmagában is finom így is, de ha gondoljuk, meglehet még bolondítani gyümölcs darabokkal is.
És akkor egy netről levadászott vanília fagyi is, amit már kipróbáltam és nagyon finom, bár nekem elég édes volt:
Vaniliafagylalt
40 dkg cukor, 1 tojás + 3 sárgája, 2 csomag vaniliás cukor, 2 rúd vanília, fél liter tej, 1 pohár tejszín, 1 csomag habfix (tejszínhabkeményító por).
Felfőzöm a tejjel a tojást, a sárgákat, a cukrot, a vaniliás cukrot, valamint a felhasított vaniliarudakat. Azonnal leveszem a tűzről és állandóan kevergetve hűlni hagyom. A tejszínt kemény habbá verem a habfixálóval és a hideg folyadék alá keverem. Formákba keverem és kifagyasztom.

Puncs torta


Ez a torta a pedig a legkisebbemnek készült. :) Igen, a képen látható gikszer annak tudható be, hogy ő minden áron eper díszítésűt szeretett volna és ekkor már nem igazán volt szezonja a szamócának, így csak fagyasztottat kaptam, ami díszítés után el kezdett kiengedni, ezzel csúnyán levet engedve a tortára. Próbáltam szalvétával és egyebekkel leitatgatni, de hasztalan próbálkozás volt, így a végén inkább ráhagytam.

Az elkészítése a nálam megszokott módón történt:
Tészta alap: 2 lapot sütök egyenként 2 tojásból vizes piskótának, majd a 3. lap az 4 tojásos sima piskóta.

Krém: Ahogy a lentebbi kerek tortánál megtalálható, annyi különbséggel, hogy elhagyjuk a kakaóport és helyette piros ételfestéket használunk és a rumaroma is csak lényegesen kevesebb!!!!!

Megtöltjük a lapokat a krémmel, a külsejét és a tetejét is tortának, majd megdíszítjük. Hát ennyi és akár még szép is lehetett volna, ha a fagyasztott eper nem bánik ki velem! :)))

Hal formában , csoki ízzel


Ez meg a páromnak készült meglepi torta és mivel a horgászat az élete, ezért adott volt, hogy halformájú legyen.

A tészta alap itt is 2 réteg vizes piskóta az alsó lap pedig sima piskóta. Ezt egy szögletes gáztepsiben készítem, amiből később vágom ki a halformát. Ha jól emlékszem a vizes piskóták 5 tojásból készültek a sima pedig 7-ből.

A krém ugyanaz, mint az előző csokitortáknál, csak itt a főzött krém 8dl tejből és 7 ek lisztből készül, hiszen nagyobb lesz a forma is, így több krémet vesz fel. És mivel több a főzött krém, de az állaga meglegyen, ebbe a végén 3 csomag Zselatin fix-et raktam.

A kihűlt tésztákat egymásra raktam és kemény papírból előre kivágtam a formát és azt a legfelső lapra helyezve körbe vágtam. (Nekem a hal farka része nem jött ki szép formájúra vagy sok lett volna a "hulladék" piskóta, így sütöttem még gyorsan egy lapot és abból külön vágtam ki a farok részt) Megtöltjük krémmel, az oldalát és tetejét is bekenjük, elkészítjük a díszítő masszát-némi margarin porcukorral kikavarva-és habzsákba rakva megdíszítjük a halacskát. :)) Ezt is érdemes legalább egy éjszakára hűtőbe rakni, mert a krém így gond nélkül szeletelhető.

Csoki torta ez is


Ez a torta nagylányom szülinapjára készült. Semmi konkrét elképzelés nem vezetett, csak úgy sodródtam az ötlettel.

A tészta lapok: 3 piskóta lapot sütöttem a 26 cm-es csatos torta formában. Ez 2 tojásos vizes piskóta volt, amiből 2 adagot sütöttem, majd az alsót mindig masszívabbra szoktam, ezért az sima piskóta 4 tojásból. Hagyjuk kihűlni, majd betöltjük a krémmel.

A krém: 6dl tej, 7 ek liszt. Ez sűrűre főzöm folyamatos kevergetés mellett, majd ha már elég sűrű(alig-alig lehet kavarni) lehúzom a tűzről és hagyom kihűlni.Közben nem árt megkavargatni, hogy ne bőrösödjön be.
Aztán 50dkg margarint kb. 25-30 dkg porcukorral(ez nekem többnyire már ízlés, kóstolás szerinti) habosra kavarok és beleszitálok legalább 4-5 ek kakaóport, és még hozzáadok fél üvegcse rumaromát. Ezeket még jól kidolgozom és hűtőbe teszem. Mikor a főzött tejes-lisztes krém is teljesen kihűlt, akkor összekavarom a cukros-margarinos masszával és belekeverek még legalább 2 csomag Zselatin fix-et. Pár órára még hűtőbe rakom, majd megtöltöm a tortalapokat. Javaslom a tortát legalább egy nappal hamarabb elkészíteni és hűtőben tárolni, mert a krém így dermed jól meg és lesz a torta szépen szelhető, anélkül, hogy a krém szétfolyna. A tortát kívülről és a tetején is szépen befedem krémmel(erre nekem nagyon bevált a cukrászok által használt gumis simító lapát) és a dekoráció egyénileg kivitelezhető. Ez éppen két tábla fehér csokiból és némi porcukros margarinból nyomott "rózsákkal" készült, amit előzőleg megszíneztem egy kis étel festékkel. A rózsák tetejére még egy-egy rózsaszín dekor cukor került.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails