2010. november 8., hétfő

Kakaós csigák



Elég gyakran kerül sor nálunk a hokkaido kalácsra, nagyon szeretik a gyerekek. Főként ezt, a kakaós változatot sütöm mostanában. De most másfélszeres adagot kavartam be, lett egy hosszú,  szögletes, forma kalács, meg a maradékot feltekertem majd trapéz alakban felvágtam a rudat. Tojás sárgája és kevés tej keverékével lekentem, sütölapra rendeztem és a kaláccsal együtt megsült. Tetszett a gyerekeknek, mert a megszokott ízt kapták egy kicsit más formában. Nagy sikere volt és látványos is.

Zsúrkenyér

Talán sokan emlékeznek még rá, némelyek pedig olyan fiatalok, hogy még hallani sem hallottak róla. Nevezetesen a zsúrkenyérre gondolok. Én azt a tábort erősítem, akik emlékeznek rá, akik nagyon szerették és a Pavlovi reflexek beindultak, amikor Limara pékségében, blogjában megtaláltam ezt a receptet. Természetesen ez is tőle való. :)) Tulajdonképpen ez egy kalács kenyér, nagyon puha és sokáig friss is maradna, ha érkezne. :))) Kipróbáltam, nem csalódtam! Íme: (75 dkg-os kenyeret kaptok)
  • 50 dkg BL 80-as liszt (kenyér liszt, de ha épp nincs, akkor fele-fele arányban használom a rétes és sima lisztet)
  • 1.5 tk só
  • 1ek cukor
  • 2ek burgonya pehely(ha nincs sem baj)
  • 2 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élsztő
A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe teszem, 15 perces programon összeállítom a kenyér tésztát. Majd átborítom a kelesztő tálba, lefedem(légtelenítem persze). Mikor ledobja a tetejét vagy kelesztő tál hiányában kb. 30-40 perc múlva kiborítom vékonyan lisztezett lapra és veknivé formázom. Itt megnézhetitek egy videón a vekni formázást, sőt egy egész kenyér sütési folyamatát Limara közre működésével. :)
A kenyér nagyon finom, kicsit kalácsra emlékeztető, puha, fehér és illatos. Remélem kedvet csináltam, hogy azok akik ették annak idején ezt a kenyeret, most újra régi idők ízét elevenítsék fel a megsütésével, akik meg nem rendelkeznek ilyen emlékekkel, azok pedig elég kíváncsiak lettek, hogy kipróbálják, megkóstolják. :))

Öregtészta

A képen az öregtésztát láthatjátok. :))
Ez tulajdonképpen-ha jól értelmeztem Limaránál-akkor egy kovász szerűség, amivel az élesztő mennyiségét csökkenthetjük a kenyerünkben. Én az egyszerűbb változatát használom.
  • 50 dkg BL 80-as liszt (vagy fele fele arányban rétes és sima liszt)
  • kb. 3dl víz
  • csipet cukor
  • 1dkg élesztő
Kenyérsütő üstbe bele minden hozzávalót, egy 15-20 perces programon összegyúrom és aztán vagy az üstben hagyom 10-12 órára vagy átteszem egy edénybe és hagyom, hogy megkeljen vagyis inkább túl keljen, majd visszaesik a tészta. Összegyúrom gombócba 12 óra múlva és utána ezt adagolom a kenyér tésztámhoz. Nekem ebből 3 adagra elég öregtészta  lett.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails