2010. március 1., hétfő

Pizzáztunk


Húsgombóc leves

40 dkg 2x átdarált sertéscombot összegyúrok 1 egész tojással, sóval, borssal, kevés őrölt majorannával, 1-2 ek liszttel és főtt rizzsel. Apróra vágott petrezselyem zöldet is adhetunk hozzá.Vizes kézzel gombócokat formálok belőle és lobogó sós vagy vegetás vízben kifőzöm. Csontlevesnek, zöldség levesnek kiváló betét a húsgombóc.

Sertés pörkölt

Hozzávalók:
  • 1.5 kg sertés hús (comb)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • só, bors, köménymag, pirospaprika, fokhagyma
  • kevés sűrített paradicsom
  • 1 db fehér paprika
  • gulyáskrém
A húst megtisztítom a zsíros részektől, hártyáktól és kisebb kockákra vágom. A vöröshagymát egészen apróra felvágom és kevés olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom a húst, megsózom és fehéredésig párolom a húst. Aztán ráteszem a borsot, őrölt köménymagot(nálunk a szemes nem favorit), gulyáskrémet, fokhagyma granulátumból egy csipetnyit, a sűrített paradicsomot és a felszelt paprikát. Így még egy kicsit pirítom, majd a tűzről levéve rászórom a pirospaprikát. Elkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húst. Fedő alatt párolom, ha kell utána sózom még. Mikor már kezd a hús jó lenni, akkor fedő nélkül főzöm tovább, hogy jól bezaftosodjon. Köretként tésztá, galuskát szoktam készíteni vagy éppenséggel főzeléknek feltétként is tökéletes.

Zöldborsó főzelék

Nálunk a zöldborsó főzelék az egyik legkedveltebb főzelék, sőt... :) Éppen ezért ha készítem, minimum 1 kg fagyasztott zöldborsót használok hozzá.
A mirelit borsót egy lábasba teszem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sót dobok rá, cukrot és tényleg csak egy csípet fokhagyma port. Puhára főzöm. Ha főző vizet pótolnom kell a vége felé, akkor azt már tejjel szoktam pótolni. Ha kell, menet közben még ízesítem. Egy 7 dl-es befőttes üvegbe félig tejet öntök, ebbe beleteszek kb. 2-3 ek lisztet, lezárom a csavaros tetővel az üveget és összerázom. A tej és liszt garantáltan csomó mentessé válik így és pillanatok alatt meg van. A habarást ráöntön a főzelékre, összeforralom és a végén egy diónyi margarint még belekeverek.
Ez éppen natúr csirkemell filével került felszolgálásra.

Sárgaborsó főzelék

Egy csomag feles sárgaborsót beáztatok előző este. Ha nincs idő beáztatásra, akkor a főzővízbe egy kávéskanál szódabikarbónát kell tenni és akkor is hamar megfő a borsó. Tehát beáztattuk, átmostuk a borsót. Egy fej vöröshagymát összekockázunk és olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a sárgaborsót, sózzuk, átforgatjuk a forró olajon és felengedjük vízzel. Lehet egy kicsivel több, mint amennyi ellepi, mert bőven fog vizet felvenni a borsó. Kicsi fokhagyma port is teszek rá és puhára főzöm. Ha kész a borsó bot turmixxal pépesítem és a zöldborsónál említett módon habarást készítek rá, csak nem tejjel hanem vízzel. Összeforralom és  a szintén fentebb említett sertés pörkölttel fejedelmi második féle. :)

Paraj avgy spenót főzelék

 
Nagyon gyors, nagyon finom, nagyon egészséges és nálunk nagyon utált kaja. :)) Szerintem csak én szeretem igazán, de én nagyon! Ritkán készítem éppen ezért, magam miatt nem fogok neki.
Egy csomag mirelit spenótot kiolvasztok(ha szezonja van akkor frisset veszek, leforrázom, felaprítom) és kevés olajon egy jó ek. liszttel rántást készítek. Beleteszem a spenótot, sózom, cukrozom és egy csipet fokhagymát is teszek hozzá. Felengedem kevés tejjel és addig forralom, még besűrűsödik. Tükörtojással szoktam tálalni. Nagyjából elkészíteni sem tart tovább, mint amíg a bejegyzést írtam :)

Lencse főzelék

 
Igazi újévi menü, ez is akkor készült, csak időm nem volt még feltenni. Akkor most pótolom.
Hozzávalók:
  • egy csomag lencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • babérlevél
  • kevés liszt, olaj
A lencsét előző este beáztatom, majd másnap leöntöm az áztató levét, kiöblítem. Vöröshagymát megpucolom, felaprítom és kevés olajon üvegesre párolom. Majd hozzáadom a lencsét, megsózom és felengedem vízzel.Rádobok egy babérlevelet, kevés fokhagyma granulátumot és puhára főzöm(néha kell közben vizet adni hozzá, ha elfövi). Ha megfőtt, akkor világos rántást készítek rá, hozzáadom, összeforralom és kész. Bőrös malachúst készítettem hozzá. Nagyon fincsi volt, csak sajnos a családban rajtam kívül senki nem szereti igazán, csak újévkor kényszerűségből :))

Csirke pörkölt

 
Egészséges, szép tanyasi csirkéből készült a képen látható pöri. Össze sem hasonlítható a bolti csirkéből készült pörkölt és ez. 
Én egy csirkéhez egy nagy fej vöröshagymát szoktam megpucolni, apróra felvágni és kevés olajon megfonnyasztani. Ezután beleteszem a húst, átpirítom azt is, majd sózom, köménymagozom, borsozom, kevés fokhagymát is teszek rá. Pirospaprikát szórok rá-addig félre húzom a lángról-és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Kevés gulyáskrémet és tubusos csemege paprikakrémet is szoktam hozzá tenni. Majd letakarom fedővel és úgy főzöm. Fél fövésnél dobok hozzá apróra vágott paradicsomot és fehér paprikát. Készre főzöm. Körettésztával vagy nokedlivel tálalom.

Rakott krumpli

 
Nem túl gyakran készítem, de ha mégis, akkor megadjuk a módját. :)
Hozzávalók:
  • 2 kg körüli krumpli
  • 10 tojás keményre főzve
  • 40 dkg kolbász(legjobb a házi)
  • egy nagy pohár tejföl
  • 2 nyers tojás
  • másfél ek liszt
A megpucolt krumplit összekarikázom és sós vízben majd nem készre főzöm. A tojásokat megtisztítom, felkarikázom és a kolbászt is. Egy tepsi vagy jénai alját megszórom zsemlemorzsával vékonyan. A tejfölbe belekeverem a két tojást és a másfél ek. lisztet. Kicsit sózom, borsozom még. Majd a zsemlemorzsára teszek egy réteg főtt krumplit azt megkenem a tojásos tejföllel. Arra jönnek a tojás karikák, kicsit megszórom vegetával, majd a kolbász. Ujjab réteg krumpli,tejföl, tojás, kolbász és a tetejét krumplival fejezem be. A tetejére jó sok tejfölt hagyok és beborítom az egészet vele. Készre sütöm. Azért szeretem így, mert:
  • a jónak nem mondható bolti tejföl ha savót engedne sem úszkál a sok folyadék a sütőedény alján
  • nem szárad ki a kaja, mert a tejföl,tojás és liszt elegyének köszönhetően a rétegek között is megmarad a tejfölös anyag.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails