2010. március 1., hétfő
Húsgombóc leves
40 dkg 2x átdarált sertéscombot összegyúrok 1 egész tojással, sóval, borssal, kevés őrölt majorannával, 1-2 ek liszttel és főtt rizzsel. Apróra vágott petrezselyem zöldet is adhetunk hozzá.Vizes kézzel gombócokat formálok belőle és lobogó sós vagy vegetás vízben kifőzöm. Csontlevesnek, zöldség levesnek kiváló betét a húsgombóc.
Sertés pörkölt
Hozzávalók:
- 1.5 kg sertés hús (comb)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- só, bors, köménymag, pirospaprika, fokhagyma
- kevés sűrített paradicsom
- 1 db fehér paprika
- gulyáskrém
Zöldborsó főzelék
Nálunk a zöldborsó főzelék az egyik legkedveltebb főzelék, sőt... :) Éppen ezért ha készítem, minimum 1 kg fagyasztott zöldborsót használok hozzá.
A mirelit borsót egy lábasba teszem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sót dobok rá, cukrot és tényleg csak egy csípet fokhagyma port. Puhára főzöm. Ha főző vizet pótolnom kell a vége felé, akkor azt már tejjel szoktam pótolni. Ha kell, menet közben még ízesítem. Egy 7 dl-es befőttes üvegbe félig tejet öntök, ebbe beleteszek kb. 2-3 ek lisztet, lezárom a csavaros tetővel az üveget és összerázom. A tej és liszt garantáltan csomó mentessé válik így és pillanatok alatt meg van. A habarást ráöntön a főzelékre, összeforralom és a végén egy diónyi margarint még belekeverek.
Ez éppen natúr csirkemell filével került felszolgálásra.
A mirelit borsót egy lábasba teszem és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sót dobok rá, cukrot és tényleg csak egy csípet fokhagyma port. Puhára főzöm. Ha főző vizet pótolnom kell a vége felé, akkor azt már tejjel szoktam pótolni. Ha kell, menet közben még ízesítem. Egy 7 dl-es befőttes üvegbe félig tejet öntök, ebbe beleteszek kb. 2-3 ek lisztet, lezárom a csavaros tetővel az üveget és összerázom. A tej és liszt garantáltan csomó mentessé válik így és pillanatok alatt meg van. A habarást ráöntön a főzelékre, összeforralom és a végén egy diónyi margarint még belekeverek.
Ez éppen natúr csirkemell filével került felszolgálásra.
Sárgaborsó főzelék
Egy csomag feles sárgaborsót beáztatok előző este. Ha nincs idő beáztatásra, akkor a főzővízbe egy kávéskanál szódabikarbónát kell tenni és akkor is hamar megfő a borsó. Tehát beáztattuk, átmostuk a borsót. Egy fej vöröshagymát összekockázunk és olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a sárgaborsót, sózzuk, átforgatjuk a forró olajon és felengedjük vízzel. Lehet egy kicsivel több, mint amennyi ellepi, mert bőven fog vizet felvenni a borsó. Kicsi fokhagyma port is teszek rá és puhára főzöm. Ha kész a borsó bot turmixxal pépesítem és a zöldborsónál említett módon habarást készítek rá, csak nem tejjel hanem vízzel. Összeforralom és a szintén fentebb említett sertés pörkölttel fejedelmi második féle. :)
Paraj avgy spenót főzelék
Nagyon gyors, nagyon finom, nagyon egészséges és nálunk nagyon utált kaja. :)) Szerintem csak én szeretem igazán, de én nagyon! Ritkán készítem éppen ezért, magam miatt nem fogok neki.
Egy csomag mirelit spenótot kiolvasztok(ha szezonja van akkor frisset veszek, leforrázom, felaprítom) és kevés olajon egy jó ek. liszttel rántást készítek. Beleteszem a spenótot, sózom, cukrozom és egy csipet fokhagymát is teszek hozzá. Felengedem kevés tejjel és addig forralom, még besűrűsödik. Tükörtojással szoktam tálalni. Nagyjából elkészíteni sem tart tovább, mint amíg a bejegyzést írtam :)
Lencse főzelék
Igazi újévi menü, ez is akkor készült, csak időm nem volt még feltenni. Akkor most pótolom.
Hozzávalók:
- egy csomag lencse
- 1 fej vöröshagyma
- babérlevél
- kevés liszt, olaj
Csirke pörkölt
Egészséges, szép tanyasi csirkéből készült a képen látható pöri. Össze sem hasonlítható a bolti csirkéből készült pörkölt és ez.
Én egy csirkéhez egy nagy fej vöröshagymát szoktam megpucolni, apróra felvágni és kevés olajon megfonnyasztani. Ezután beleteszem a húst, átpirítom azt is, majd sózom, köménymagozom, borsozom, kevés fokhagymát is teszek rá. Pirospaprikát szórok rá-addig félre húzom a lángról-és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Kevés gulyáskrémet és tubusos csemege paprikakrémet is szoktam hozzá tenni. Majd letakarom fedővel és úgy főzöm. Fél fövésnél dobok hozzá apróra vágott paradicsomot és fehér paprikát. Készre főzöm. Körettésztával vagy nokedlivel tálalom.
Rakott krumpli
Nem túl gyakran készítem, de ha mégis, akkor megadjuk a módját. :)
Hozzávalók:
- 2 kg körüli krumpli
- 10 tojás keményre főzve
- 40 dkg kolbász(legjobb a házi)
- egy nagy pohár tejföl
- 2 nyers tojás
- másfél ek liszt
- a jónak nem mondható bolti tejföl ha savót engedne sem úszkál a sok folyadék a sütőedény alján
- nem szárad ki a kaja, mert a tejföl,tojás és liszt elegyének köszönhetően a rétegek között is megmarad a tejfölös anyag.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)