2012. május 23., szerda

Perec 2.0 :)

Hétvégén ovis ballagása lesz Hannának, így készülnöm kellett valami sóssal is neki. Elég pozitív a tapasztalat a múltkori perec kapcsán, így ismételtünk, de immár dupla adaggal és az eredeti recept szerinti FE-mini kenyérliszttel. És még csempésztem bele egy kevés kenyérfűszer keveréket is, ami szerintem jelentősen dobott az ízén. Meg kell mondjam, hogy nagyon finom volt a Schar Mix B-ből készült verzió is, bár az inkább puhább végeredményt adott, de ez a mostani nekem kicsit jobban megnyerte a tetszésemet, mert a grissini és az apró kréker falatkák teljes mértékben a normál ropi és rágcsa ízét adta vissza.
Tehát akkor:
  • 50 dkg FE-mini kenyérliszt 
  • 250 gr margarin
  • 2 tojás
  • 150 ml tej
  • 5 gr. szalagáré
  • 2 csapott teás kanál só
  • 1 csipet kenyérfűszer keverék
A lisztet és a margarint elmorzsoltam, majd a többi hozzávalóval a robotgép spirál karját használva összedolgoztam. Mikor összeállt a tészta, akkor még kevés liszttel átgyúrtam, annyira és annyi liszttel, hogy éppen ne ragadjon, de ne is legyen nagyon kemény. Lisztezett deszkán kb. 0.5 cm vékonyra nyújtottam és a perec szaggató formát minden egyes kiszúrás előtt lisztbe mártva kiszaggattam a tésztát.
Szorgos gyerek kezek egy normál iskolai 10-es ecsettel szépen "kifestették" majd megszórtuk szezámmaggal, de lehet éppen szemes mákkal, lenmaggal vagy ezek együttes keverékével. Annyit még tapasztalatként, ha csak úgy megszórtam, akkor lepörgött róla a szezámmag, de most úgy készült, hogy a megkent pereceket a tojásos felével bemártottam a szezámmagba és az egészet betakarta.
A maradékot vagyis a perec formából kihullott 3 kis darabot pedig nem gyúrtam össze, hanem erős idegzettel sütőpapíros tepsire rendeztem és szintén átadtam a szorgos  gyereknek tojásos átfestésre. :D
Ezek a kis falatok, alaposan átsütve, kiszárítva a legfinomabb falatok...ezt garantálom! :))) A formák kiszúrása közben azért akad lehulló darab is, amit összegyúrtam és gondoltam megpróbálkozom a grissinivel, amire volt már néhány kísérletem és lett mind kudarc is. De ez kéreeeem! Szavakkal le nem írható, ezt tényleg meg kell kóstolni! És ezt szerénytelenség nélkül mondhatom. És mind emellett nagyon jól formázható, sodorható a tészta is hozzá.  ;)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails