2010. július 4., vasárnap

És a végeredmény


Hozom hamarosan a receptet a képeket is. :))
És akkor elkezdem, majd meglátjuk meddig haladok. Egész héten láthattátok a folyamatot és ez lett a végeredmény. Élőben talán még szebb volt, majd 10 perc alatt szétromboltuk. Maradt még ugyan belőle, de az már csak "rom". :))
Egy tiramisu torta elképzelés volt. Mutatom, hogy megvágva milyen volt:
És akkor a részletek:
Piskóta a 26-eshez ( egy laphoz, de 2-t kell készíteni):
  • 3 tojás 
  • 3 ek víz
  • 6 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • 2 ek holland kakaópor
Vizes piskótát készítünk. A tojások fehérjét a vízzel, cukorral kemény habbá verjük és hozzáadjuk a tojás sárgáit. Majd a lisztet, kakaóport és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Piskóta a 15 cm-eshez (egy adag, de szintén kettő kell belőle):
  • 1 tojás
  • 1 ek víz
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
Ebből is vizes piskótát készítünk.

Krém:
  • 1,2 kg házi krémsajt (lásd lentebb) Nekem a 3 doboz tejfölből lett 70 dkg a csöpögtetés után, de kevés lett, így gyorsan vennem kellett még két doboz mascarpone sajtot. 
  • 50 dkg vaj(!!!) -eddig a margarinnal próbálkoztam...hát ne sajnáljátok azt, amennyivel többe kerül a vaj. Össze sem lehet hasonlítani a két krém ízét!!! 
  • 75 dkg porcukor
  • csipet só, 5-6 ek tejszín, tej vagy víz. Én főzőtejszín használtam hozzá. 
  • 3 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • 2 csomag 400gr-os babapiskóta(nem fogyott el mind)
  • fekete kávé 2 adag
  • kevés tej
  • 2 adag rumaroma
A krémsajtot már 3 nappal korábban lecsöpögtettem. A puha vajhoz hozzáadtam a vaníliás cukrot, majd apránként a porcukrot, közben a csipet sót, ami megtöri a krém csömör édes ízét. Menet közben adtam hozzá a tejszínt is. Majd mikor minden összetevő benne volt, akkor nagyjából 10 percig kevertem még a robot géppel. Egy hab könnyű, krémes finomság lett belőle, majd hozzáadtam a citrom héjat is.

A piskótát tortaformába tettem, kevés rumaromás vízzel meglocsoltam, majd egy réteg krém került rá. Aztán a rumaromás kávés tejben megforgattam gyorsan a babapiskótát, hogy nagyon ne szívja meg magát és rárétegeztem a krémre. Újabb krém, babapiskóta réteg, ezen a tortán éppen 3x, majd krém a végén és beborítjuk a kakaós piskótával. Ugyan így a felső(kisebb) tortával is megcsináljuk.

Ha elkészültünk a rétegezéssel, akkor legalább egy napot hagyjuk hűtőbe és utána vegyük le róla a torta gyűrűt! Én csaltam egy kicsit, mert mikor újra habosítottam a robotgéppel a krémet, akkor 3 csomag zselatin fíxet is tettem bele, ezzel garantálva azt, hogy a krémnek kellő stabilitása legyen.
Majd 500ml HULALA tejszínt felvertem és körbe kentem a tortámat, miután összeállítottam és ráraktam a felső réteget is.Körbe raktam a csokirudakkal. A rudak 1,1 kg derby csokit emésztettek fel. :) Érdemes előtte neki fogni és az elkészült rudakat hűtőben tárolni a felhasználásig. :)  Az emeleletes torta összeállítását részletesen Edit tortasulijában megtaláljátok vagy a lentebbi tortánál....azt hiszem ott leírtam. :))
Már nem volt sem időm, sem kedvem fondant tortákat gyártani, így gyorsan rögtönöztem egy kis élő margarétával. Bár anélkül is elment volna. Nem tudom mi lesz a következő póbálkozásom, de majd rávetem magam az internetre a napokban és kitalálom. Úgyis jön Hanna szülinapja, kell valamit sütnöm. :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails