2011. szeptember 20., kedd

Bajai halászlé

Igazából nem tudok pontos arányokat megadni, mert egy felől a hallé főzése nálunk nem az asszony reszortja, másfelől a férjem is inkább csak saccra adagolja a hozzávalókat. Ami viszont biztos:
A vöröshagyma az egyik fontos eleme a halészlének, nem szabad fukarkodni vele! A megtisztított hagymát felkarikázzuk és a bogrács aljába dobjuk. Rákerül a felkaríkázott 2-3 szem paradicsom és ugyan ennyi fehér paprika. Aki szereti az csípős paprikát is dobhat bele.  Az alaplébe meglehetősen bőségesen kerül kárász, keszeg, halfej, farokrész, akár pontyból vagy csukából vagy más halakból. Ezt is a bográcsba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a hozzávalókat. Nálunk az alaplé kb. 4-5 órát is fő, rotyog, hogy minden benne lévő már szétbukjon, a hal szinte lefőjön a gerincéről. Utána jöhet a macerásabb része, az átpaszírozás szitán, nem túl nagy szövésű szűrőn. A visszamaradt dolgok kidobandók. A paszírozás előtt a halszeleteket lesózzuk. Ha végeztünk a paszirozással, visszaöntjük a bográcsba a levet és újból forralni kezdjük, de már lassú tűzön. Közben adunk hozzá kevés paprika krémet, egy doboz sűrített paradicsomot és legalább 6-8 halászlé kockát, amit előzőleg meleg vízben feloldottunk. Azt hiszem őrölt piros paprika is kerül bele kb. 1 ek-nyi. Ha összeforrt és a savát is rendben lévőnek találjuk (ne feledkezzünk meg arról, hogy a hal is le van sózva, úgy kerül bele a lébe!!!!) akkor beletesszük a haldarabokat és innentől kezdve még 20-25 percig főzzük, de már nem kavarjuk, mert akkor összetörik a hal. Ha ikrát vagy haltejet is főzünk bele, azt csak a legutolsó 5 percben adjuk hozzá! Nagyjából ennyi...azt hiszem! :)) És amitől még bajai, hogy kifőzött gyufa tésztával tálaljuk.

Házi készítésű "gyufa tészta"

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg simaliszt
  • 1 csipet só
Mindent a kenyérdagasztó üstjébe teszek, majd elindítom a kifőzni való tészta programot (15 perces), hagyom hogy jól összegyúrja. Ha a tojások kisebbek, akkor vagy elveszek 5dkg-t a liszt mennyiségéből vagy egy kevés vízzel pótolom a folyadékot. Kenyérdagasztó hiányában, mindezt kézzel gyúrjuk össze. Ha sima a tészta, akkor kb. 30 percet pihentetjük a tésztát letakarva és ezzel is megvagyunk, akkor vagy tésztanyújtóval gyúrjuk és felvágjuk, vagy szintén ennek hiányában ezt a műveletet is kézzel végezzük el.
Mi halászlébe nagyon szeretjük ezt a tésztát! :))

Terülj-terülj asztalkám....

A lentebb említett családi ebéd egy egyszerű "halas" ebédnek indult. Drága férjem és az öccse készültek ismét bográcsban hal levet főzni meg sült hal lett volna a tervek szerint. De ha már hal, akkor én még gondoltam készítek tejfölös-gombás csukát. DE, mivel a gyerekek nálunk nem eszik meg a halat, szinte semmilyen formában, így kénytelen voltam csirkét is sütni, így került az asztalra megint töltött csirkecomb is egy kevés. DE, mivel sógornőm meg semmilyen húst nem eszik meg, így neki gondoltam rántok pár rózsa karfiolt,DE apósom is oda van a rántott karfiolért, akkor már készült abból is egy kisebb ipari mennyiség... :))) A szolíd hal ebédnek egy bőséges és nagyon változatos terülj-terülj asztalkám lett a vége...hogy találjon mindenki fogához valót. :))
A köret párolt rizs volt és hagymás tört krumpli.
És ha már hal buli, akkor a halászlé...talán bajaiasan... házi gyufa tésztával:



Tiramisu

Ipari mennyiségű tiramisut készítettem hétvégére, mert egy "kis" családi ebédre készültünk és tudtam, hogy az édesség területén mindenkire lehet számítani. :)))
A giga mega tiramisu elkészítése:
  • Egy gáztepsimbe, ami 35x40 cm-es, sütöttem egy 5 tojásos, kakaós-vizes piskótát. Ez lett az alap.
  • Majd 50 dkg puha margarint habosra kavartam 35 dkg porcukorral amihez apránként hozzáadtam 4-5 ek habmester növényi tejszínt és 1 csipetnyi sót. Mikor ez már elég habos, akkor jön hozzá:
  • a 3 nappal korábban lecsöpögtetett kb. 75 dkg házi krémsajt és még 3 doboz mascarpone sajt.
  • 2-3 megmosott citrom reszelt héja, kevés leve, 4 csomag vaníliás cukor
  • majd mikor már egy homogén, sima krémet kapunk, akkor a maradék, kb 4 dl Habmester növényi habalapot, kemény habbá verjük és a mascarponés krémhez adjuk.
  • A kakaós piskótára egy adag krémet kenünk, erre kerül egy sor rumaromás tejben áztatott babapiskóta, újabb krém és ismét babapiskóta...
  • Nekem ehhez a tepsihez 2x 400gr-os babapiskóta, 2 üvegcse rumaroma és kb. 0.5 l tej kellett. A tetejére krém kerül, amit meg lehet még szórni végezetül kakaóporral. Egy éjszakát jó ha hűtőben puhul a babapiskóta miatt és az ízeknek is kell idő, hogy összeérjenek. 

Tiramisu alap

Hétvégén családi ebéd volt és mivel régen készült tiramisu, így ennek készült a házi krémsajt. Ez tulajdonképpen 20%-os tejföl, ami 72 órán át volt kendőben, szitában csöpögtetve, megszabadítva így a tajsavótól, ami azonban nem egy felesleges és kidobandó mellékterméke a tejfölnek, hanem a sárgás savót bátran fel lehet használni kuglófok, maffinok vagy egyéb tejes dolgok sütéséhez, kiváltva a szükséges tejet, folyadékot a savóval és ezzel egy lehet könnyű tésztát kapunk végeredmény képen.
A visszamaradt sűrű, már-már vágható keménységű házi krémsajtot pedig tetszés szerint használhatjuk..én jelen esetben mascarpone sajttal turbózva tiramisu krémhez, aminek az elkészítése fentebb található.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails