2010. június 26., szombat

Egy kis tortadíszítés már megint :)

Sajnos számtalan recepttel vagyok elmaradva megint, de legalább a képeket már feltöltöttem, így nagyobb lesz az inspiráció, hogy a recepteket is minél előbb beírjam hozzá. Az örökös időhiány akadályoz ebben, persze folyamatosan tevékenykedek a konyhában, "alkotok", fotózok csak aztán megrekednek a dolgok. :) Majd igyekszem ezen változtatni és minél hamarabb hozni a recepteket is. Türelmeteket köszönöm! :))

"Válság" süti


Tesómtól szármezik ez a "süti" vagy inkább édességnek mondanám. Ez is azon alapul, hogy lehetőleg semmit ne dobjunk ki, hasznosítsunk és a kispénztárcájuak is hozzájussanak valami nasihoz, ha esetleg a "nagy dőzsölésben" több kiflit sikerülne venniük és maradna ki belőle.

Hozzávalók:
  • 8-10 kifli
  • 2-3 tojás
  • 2cs. vaníliáscukor
  • 3-4 dl tej
  • esetleg kockára darabolt bármilyen olcsóbb táblás csoki
  • baracklekvár
A kifliket karikára kell vágni, a tojást a vaníliás cukrot és a tejet összekeverni. Kivajaztam egy jénai tálat vagy tepsit. A felkarikázott kifliket a tojásos, cukros tejben megforgattam és szépen elrendeztem a jénei tálban. Az esetlegesen megmaradt tejet rá kell önteni. A tetejére rátördeltem a csokit, halmokat tettem a lekvárból a szabadon maradt részekre és kb. 160 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük. Melegen és kihűlve is nagyon finom!

Krémsajt házilag

Természetesen ezt is hol máshol, mint az interneten találtam. Ne kövezzetek meg, de már nem emlékszem, hogy kinél bukkantam rá, de ha megtalálom, akkor visszamenőleg idelinkelem.
Szóval semmi extra. Nem kell hozzá sem tudomány, sem tehetség, csak idő és egy ritka szövésű anyag. Egy új pelus, egy sűrű szövésű függönydarab elszegve, egy ritkább konyharuha...bár mi. 20%-os nagy dobozos tejfölt a ruhával kibélelt szűrőbe öntöm, vigyázva arra, hogy lehetőleg ne törjön össze a tejföl, egyben igyekezzünk kiborítani a pohárból. Összetekerjük vagy kötjük az anyagot és 24-48-72 óráig csöpögni hagyjuk a hűtőben, attól függően, hogy milyen kemény állagú krémsajtot szeretnénk nyerni belőle. A savót sem szabad kiönteni, mert minden kelt tésztához helyettesíthetjük vele a folyadék mennyiséget, ezzel egy könnyebb, levegősebb tésztát elérve. Ha lecsöpögött a tejföl, akkor ízlés szerint hasznosíthatjuk. Krémekbe-vegyük azért számításba a kissé savanykás ízhatást-vagy fűszerekkel egy finom krémsajtot kapunk, amit kenyérre kenve önmagában is fogyaszthatunk. Egy nagy dobozos tejfölből kb. 20-25 dkg krémsajtot kapunk!!!

Házi krémsajtos krém

Nem az, aminek látszik

Kicsit megkésve, de a régebbi receptek pótlásához is ideértem. Nos akkor mi is ez, ami nem az, aminek látszik??? Gondolom a tipp a túrógombóc volt és részben ez igaz is. De mivel "nem dobunk ki semmit(de legalábbis minél kevesebbet)" a szlogen,  így egy nagyobb adagra sikeredett tejbe gríz maradék végezte eképpen. A kimaradt grízhez-ami nem árt, ha ráadásul jó keményre sikerül és talán ezért nem is volt annyira kapós-szóval a kész tejbegrízhez ami 1 liternyi lehetett, hozzáadtam 250gr tehéntúrót, pici sót, reszelt citrom héját és összegyúrtam. Hagytam állni egy kicsit,addig elkészítettem a morzsát, amit egy kevés olajon megpirítottam, majd kanállal kis halmokat szaggattam a morzsába, megforgattam benne és már tálalható is. Tetejére nálunk tejföl és porcukor dukál! :)) Érdekes módon így percek alatt elfogyott. :))

Ropi

Madártej


A madártejhez különös kapcsolat fűz. Valamelyik gyerekemmel lehettem terhes, de talán a legnagyobbal...szóval hosszas pihenésem töltöttem szülés előtt a kórházban, amikor is egyszer egy látogatás előtti napom édesanyám megkérdezte, hogy mit hozzon. Mondtam, hogy semmi mást, csak madártejet, de ne egy hét decis üveggel anyukám, mert 6-an vagyunk a szobában és ha mindenkit megkínálok, akkor alig marad. :)) (remélem nem olvassák a régi szobatársak és nem gondolják, hogy fúj, az irigy!) :)) Erre anyukám másnap 5 liter madár tejjel állított be, de hihetelen kapacitással bíró kismama társaimmal együtt elfogyasztottuk, mielőtt kitört volna az osztályon a szalmonella vírus, hisz mind ez nyáron, 35 fokban történt. :) Azóta is mennyiségi korlátok nélkül képes vagyok fogyasztani! :)
És akkor ahogy én készítem:
  • 3 liter tej
  • 8 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint cukor (kb. 20 dkg)
  • 3 ek liszt
  • csipetnyi só
Másfél liternyi tejet felteszek forrni(könnyen lekapja, így próba biztos edényben készítsük), majd a tojásokat szétválasztom és a fehérjébe csipetnyi sót teszek, kemény habbá verem. Ha forr a tej, akkor nagyobb szűrőlapáttal kis halmocskákat teszek a tejbe, úgyhogy számolni kell azzal, hogy a hab megnő főzésközben és még meg is kell fordítani. Ha mindkét felét átgőzöltük, akkor szűrő edénybe tesszük és lecsöpögtetjük.
A tojások sárgáját a liszttel, cukorral, vaníliával csomó mentesre kavarjuk. Apránként hozzá adjuk a maradék tejet, majd amikor már elkevertük, akkor a forró tejhez adjuk óvatosan és állandó kevergetés mellett besűrítjük egy kicsit. ( a sűrűség a liszt mennyiségének változtatsával szabályozható) Ha elkészült, akkor kis tálkákba szedjük, majd a fehér, főtt habokat ráhalmozzuk. Lehet még dízíteni, de ebben én csak az egyszerű, mezei változatot szeretem. :)) Jól behűtjük és fogyasztható!

Linzer


A gyerekek napokon keresztül azt hajtották, hogy a nagynéninél milyen finom linzert ettek, csináljak már én is. Persze életemben nem sütöttem még linzert, hugom nem volt elérhető, így barátom, az internet segített. :)) Beütöttem a keresőbe, kiadott egy pár receptet és nem sok variálás után ezt sütöttem meg. És mivel bevált, így megosztom az utókorral és magammal is a későbbiekre. A recept innen  való, de kimásolom ide is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg sütőmargarin
  • 14 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • baracklekvár a töltelékhez

Elkészítés:

A jó linzertészta elkészítésének a titka a hideg alapanyag, a gyorsaság, a hideg bánásmód. Az alapanyagokat érdemes előre kimérni, ezzel is meggyorsítva az elkészítést. A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját összekeverjük, majd a margarinnal összemorzsoljuk, azután hozzátesszük a tojássárgáját, és összegyúrjuk. A lehető leggyorsabban dolgozzunk, mert a margarin a kezünk melegétől hamar megolvad, a tészta puha és ragacsos lesz. Az összegyúrt tésztát formázzuk cipó alakúvá, műanyag fóliába csomagoljuk be, majd 1 óra hosszán át pihentessük hűtőszekrényben. Így a tészta könnyen formázhatóvá válik.

Ezután kinyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra. A kiszúráshoz különböző formákat használhatunk. Lehet úgy is készíteni, hogy az egyik fele tömött, a másiknak a közepét is kilyukasztjuk, majd 180 fokon 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük. Díszíthetjük darált vagy durvára vágott dióval, mandulával, tökmaggal, jégcukorral. Csokoládéval is bevonhatjuk.

A kihűlt linzereket ízlés szerinti lekvárral megkenjük, majd összeragasztjuk (sárgabarack, sütőtök, meggy, stb.). A kész linzerek még ilyenkor egy kicsit kemények, de már így is fogyasztható. Másnapra finoman megpuhul. Jól záródó dobozba is tehetjük, így sokáig eláll. (Persze ha marad belőle.)

Megjegyzés:Kovács Pálné receptje alapján

Gyros pitában


'99 óta nagy rajongója vagyok a görög gyrosnak, de azóta ettem már arabnak mondott gyros-t a Balaton partján, török gyros-t fősulis időszakomban...mindegy, csak gyros legyen pitában és nekem azért a görög a favorit mégis. :)) Receptet innen hoztam, ezt magam is kipróbáltam már többször és jó. Amit én tapasztaltam, hogy sohanem lesz egyszerre zsemleszínű és puha a pita. Vagy zsemleszínű és ehetetlenül kiszárad, törik vagy szépen formáltaó, tölthető, de sáppadt marad a színe. Én ez utóbbit választom többnyire. :)) A hús töltelék nálunk csirkemell vagy esetleg sertés karaj felcsíkozva. 1 kg hús mennyiséggel nyitok ötünkre, de a múltkor simán elfogyott a másfél kikó is. A többi meg alább, a recept szerint, amit t3v küldött be.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1/2 evőkanál só
  • min. 0,5 l langyos víz

Elkészítés:

Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot ées a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. Lisztes kézzel 10-15 golyót formálunk belőle, ezeket 15 percig pihentetjük. Közben a sütőt a lehető legforróbbra melegítjük (250-300 fok), ez nagyon fontos. A golyókat jól belisztezve 1/2 cm vastagra, pitanagyságúra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt vagy kilisztezett (nem vajazott!) tepsire rakjuk úgy, hogy amit legelőször nyújtottunk, az kerül be először, és úgy, hogy az a fele, ami eddig alul volt, felülre kerüljön. Kb. 2-3 percre betoljuk a forró sütőbe. A sütőablakon át nézzük, és amikor felpúposodik (szétválik), megfordítjuk, a másik felét is zsemleszínűre sütjük (ha fehér marad, az sem baj, nem szabad túlsütni). Tálba szedjük, konyharuhával letakarjuk, különben ropogós és kemény lesz. Ebbe mehet a csíkokra metélt husi, tzatziki, chiliszósz, paradicsomkarikák, hagyma, káposzta, saláta - ki mit szeret.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails