2011. december 16., péntek

Pizza-GM

Tegnap váratlanul és nem tervezett módon lepottyant egy xxl-es pizza hozzánk. :) Persze Hanna kiborult, hogy ő nem ehetett belőle, nekem lelkiismeret furdalásom volt minden egyes falatnál, így ígéretet tettem neki, hogy ma ebédre azt kap. Persze elárulom, hogy már ez is foglalkoztatott egy ideje, hogy ki kellene próbálni. A jól bevált netes oldalon találtam s szimpatikus receptet, itt.

Hozzávalók:
125 g Schar Mix B
100 ml langyos víz
2-3 evőkanál olaj
10 g friss Budafoki élesztő

A hozzávalókat géppel alaposan kikeverjük,(én csak fakanállal kevertem össze és egy teljesen homogén, szép sima tésztát kaptam, ami elvált a műanyag edény falától) és 15 percig pihentetjük. Ezután kivajazott sütőlapon olajos kézzel egy nagy pizzát formázunk, és a tetejét villával megszurkáljuk.
Langyos sütőben 15 percig kelesztjük, majd pár perc alatt 200°C-on félig készre sütjük a lapot. Rátesszük a feltétet,
és még kb. 10 percig sütjük.
Nagyon finom a tésztája, nagyon ízlett a gyereknek és mindannyiunknak. A maradék pedig le lesz csomagolva és megy a fagyasztóba. :) Az adag egy 26 cm-es csatos tortaforma lapján sült.

Gluténmentes házitésztészták receptje

Lentebb már tettem fel tészta képeket, de a recept elmaradt. Akkor most pótolnám. A történethez annyi, hogy a liszt, amit vettem egy-azt hiszem-olasz gyártmány, amihez volt ugyan magyar felírat a legszükségesebbekről, de a csomagoláson lévő receptekről nincs magyar nyelvű fordítás. Viszont éljen a sok webfordító, ami a neten megtalálható! :)) Kibetűztem, bepötyögtem és a legfontosabb dolgokat megértettem belőle. :)) A liszt amit a "száraz" tészták készítéséhez használok a Schar termékek közül a Farina:
Kép az internetről!
Hozzávalók:
  • 80 gr Farina Schar
  • 1 tojás
  • 1 ek. olaj
  • 1ek. víz
Elkészítés: A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk, abba beletesszük  a többi hozzávalót és fakanállal vagy robot gép dagasztó karjával összedolgozzuk az alapanyagokat. Kicsit pihentetjük letakarva és utána tetszés szerint feldolgozzuk. Jól nyújtható, formázható! Vagy azonnal felhasználhatjuk az elkészült és tetszés szerintire vágott, csipedet tésztát vagy  alaposan kiszárítva letárolhatjuk.

A tökéletes...

Annyit kísérleteztem grízgaluska fronton a dologgal és mikor már belenyugodtam, hogy a legutolsó kukoricadarás-extrudált kukoricás galuskánál jobb nem lehet, akkor a rizsdara és a kíváncsiságom újabb lehetőségeket nyitott meg. :)) Persze járt az agyam tegnap is, hogy mire lehetne még hasznosítani...jól hasznosítani a rizsdarát. És ahogy levezettem magamban, hogy a tejbegríz is egy az egyben jó lett, akkor mire is használjuk még a búzadarát, hát ha ugyan úgy át lehetne vinni a rizsdarára. Aztán bevillant a grízgaluska leves és már mentem is a hűtőhöz 1 tojásért. A végeredmény pedig....fent a képen láthatjátok! :)

Elkészítése: 1 tojást felütünk és pici sóval alaposan felverjük. Annyi rizsdarát adunk hozzá-egy csipet szódabikarbónával-, hogy egy gondolattal keményebb állagú masszát kapjunk, mint a búzadarás változat. Ha kész, hagyjuk 30-40 percet hűtőben pihenni. Majd forró, enyhén sós vízbe kiszaggatjuk a galuskákat teás kanállal. Nagyobbat nem érdemes, mert így is elég nagy galuskát lesznek belőle. A lényeg, hogy már lobogó vízbe szaggassuk. 3-4 percet főzzük még, majd lezárjuk a gázt az edény alatt, fedőt teszünk rá. Kb. 15-20 perc múlva szűrőlapáttal kiszedjük a galuskát, lecsöpögtetjük és kész is. Ebből a mennyiségből 11-12 db galuska lesz. (ami a képről hiányzik, azt elkóstolgattuk) Kicsit kiérződik a rizs édeskésebb íze, ezért aki azt nem annyira kedveli, az pici ételízesítőt keverhet a galuska tésztába, ezzel  tompíthat az édeskés ízén.

Grízgaluska tökéletesítve, kipipálva!! :))

2011. december 14., szerda

Mert nem hagyott nyugodni....tejbegríz :)

Az egyik negatív tulajdonságom a kíváncsiság, ami amennyire káros, annyira visz is előre. :) Jelen helyzetben és állapotunkban, ez a gyereknek mód felett pozitív, mert mindenre kíváncsi vagyok  és azonnal ki akarom próbálni magam a dologban. Így volt ez a tejbegrízzel is. Ez is olyan kaja volt régebben, amit mentőövként bármikor be lehetett vetni. Aztán amikor Maggy is írta, hogy náluk bevált a kicsijénél, akkor délután melóban agyaltam, hogy miből kellene megvalósítani. A rizsdarára tippeltem, amit kb. 1 hete láttam is a helyi bio boltban. Valamiért meg akartam venni, de csak visszaraktam a polcra. :) Hiába, a női megérzések! :)) Így gyorsan átszaladtam a munkahelyemmel szembeni bio boltba -épp zárás előtt estem be- és vettem 1 csomag rizsdarát. Nanááá, hogy este már ez volt a vacsija. :)) És finom volt és megette az utolsó cseppig! Végre egy újabb kaja, ami mentőövként most is jó. :)

Kakaós csiga

Még régebben, a gluténes korszakunkban írtam, hogy mennyire odavannak a gyerekeim a fornetti és arra hajazó bármilyen kakaós csigáért. Rengetegszer is sütöttem, nagy kedvence volt Hannának is. Még a gluténtól való búcsúzásunk idején, mikor tartottunk egy durva gluténes hétvégét, mindkét nap fornettis kakaós csigát kért reggelire. Így ez is olyan recept volt, amit elsők közt kerestem meg a neten és ma jött el a napja, hogy kipróbáljam. Neki ízlett, végül is meg lehetett enni, de nekem valami nem stimmel benne, módosításra szorul még...szerintem. :)) A recept persze a netről való, LisztNixéktől, Mimi kakaós csigája.


HOZZÁVALÓK: kb.15 db lesz

16 dkg Farina liszt
10 dkg porcukor, csipetnyi só
1 dl tej, 3 dkg olvasztott margarin
1 dkg élesztő kis tejben futtatva


  • A süteményeket mindig úgy sütjük, hogy a sütő alján tepsiben víz van, így nem szárad ki a tészta.
  • A gyúródeszkán úgy dolgozunk, hogy rizsliszttel beszórjuk, így a tészta nem ragad.
  • Mindig kicsi adagot érdemes elkészíteni, mert hamar megszárad.
Az egészet jól összedolgozzuk(legegyszerűbb konyhai robottal), majd kelesztjük.(Lehet itt szúrtam el, mert most visszaolvasva jöttem rá, hogy a kelesztésem kimaradt... :( )
Ha megkelt kisodorjuk, megszórjuk kakaóval vagy fahéjjal, feltekerjük,

majd szeleteljük.

Tetejére barnacukrot szórunk, miután tojássárgával megkenjük.

Ha kivettük, mindegyik csigára kis tejet öntünk, így nem lesz száraz.

Én mikor kinyújtottam, akkor megkentem a tésztát kevés olvasztott margarinnal, mint régen, és Nesquik kakaóporral szórtam meg. Az ugye elméletileg glutén free. :) 

És még készültem a kakaós csigával, addig a sütőt egy zsemle sütéssel melegítettem elő...
ez a kép azért került fel, hogy látszódjon a "zsemlesütőm"... nem tudom mi az eredeti funkciója :)

2011. december 13., kedd

Gluténmentes házi készítésű csigatészta

Mivel Hanna teljesen oda volt a csigatésztáért, így muszáj volt kísérletet tennem erre is. Elég jól sikerült, bár bumfordi nagy csigák lettek, de ez csak egy gyors rögtönzés volt a maradék reggeli csipedet tésztából. :)) A dolog fejlesztés alatt!! :)) A tészta receptjét azért hozom majd. :)

Mézeskalács...keksz formában

Elöljáróban annyit, hogy nagyon finoooom! :)) Recept holnap délután!
Ahogy megígértem, a recept. Ez is a lisztérzékeny.hu-ról való, konkrétan a fórumban találtam és ez tűnt a legszimpatikusabbnak. 
Az eredeti recept:
"Mézeskalács (DSZTGY)

Hozzávalók:
- 30 dkg Schär C
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg méz
- 5 dkg margarin
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék

Mézet és a margarint melegítsd meg majd keverd össze a többi hozzávalóval, akkor jó ha szépen összeáll. Ha kihűlt 1/2 cm vastagságúra nyújtsd ki. A kinyújtott tésztát különféle formákra szaggasd. Egész felvert tojással megkenni. Előmelegített sütőben 180 c-on szép barnára sütni."

Én dupla adagot készítettem, még hozzá úgy, hogy 30 dkg Schar C mellé 30 dkg Barbara sütéshez főzéshez lisztet tettem. Minden ugyan úgy a további recept szerint. Saját tapasztalatom az volt-talán pont azért, mert Barbarával, tehát más fajta liszttel kevertem-hogy a dupla adaghoz a duplájára növelt folyadék mennyiség sok. Így adagoltam még hozzá kevés lisztet és mikor pihent a tésztám, kicsit töredezős lett. Tehát javaslom, ha Te is azt tapasztalnád, hogy laza a tésztád nagyon-első látásra-akkor inkább hagyd egy kicsit pihenni az összekevert, gyúrt  tésztát és ha fél óra múlva is úgy gondolod, hogy laza még, akkor adagolj hozzá kevés lisztet. A keksz/kalács nagyon kapós és töredelmesen bevallom, én is rájárok a kekszes dobozra.... ;))

Újabb zsemlék

Recept ugyan az, mint a lentebbi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails