2011. december 10., szombat

A nagy főzés

Igazából akkor értékeltem újra és át a dolgokat, mikor írtam, hogy a legnehezebb ebben a diétában, hogy egyenlőre csak a 6 éves étkezik így és ő meg meglehetősen kicsiny mennyiséggel beéri. Ma vettem 2 kiló sertéscombot és ugyan csak sertéscombból  ledaráltattam 1.5 kilót és fél nap főztem. Nagy adagokat, nekem megszokottat, majd elkezdtem kiporciózni és úgy döntöttem lefagyasztom a kis adagokat, így mikor eldöntöm, hogy másnap az lesz az ebédje, csak előkapom, kiengedem és gyakorlatilag egy kis köret tésztával, rizzsel, tarhonyával, krumplival meg van a fő fogás.
Így készült:
....fasírt rudacskák..vagy 25 db. Ebből jóóó, ha kettőt megeszik egy evésre.
...bolognai szósz egy nagy adag, a kétszer átdarált sertéscombból...természetesen GM bolognai alap porból..

...a rántott szelet sem maradhatott ki, igaz ez már csirkemell filéből, úgy, ahogy mi szeretjük, tejfölös, fűszeres pácban. A panírozott állapotáról a nagy sürgésben nem is készült kép, pedig úgy emlékeztem, hogy igen...
...egy nagy adag sertés pörkölt is készült, amiért önmagában nem rajong ugyan, de tarhonyával, rizzsel megeszi és egy adag kiengedve bőven jó egy kevés zöldséggel, felöntve és megtuningolva egy ízletes gulyás leves alapjaként....
...levezetésnek meg sütöttem egy fél adagos sajtos tallért megint csak, mert ezt annyira szeretjük...mi is...

Főtt még igazi öreg tyúkhús leves is, ami már a holnapi ebédünk lesz, de az is elég bőséges adag lett, így abból is kerül 3-4 decis adagokban lefagyasztásra.... Tele a fagyasztó egy elkülönített része, alaposan elcsomagolt étellel, gyakorlatilag megkönnyítve ezzel a hónap hátralévő részében saját helyzetemet is. :))

Pánik

Nem hogy nem tudtam visszaállítani a blogom külsejét, de majd hogy nem az egész elúszott. :(( Tehát egyenlőre marad így, bár megtaláltam a hátteret meg minden, de nem akar működni. Valaki esetleg, aki ehhez nálam jobban ért???????????

2011. december 9., péntek

Összekavarodott háttér

Ma reggelre, sajnos, a védjeggyé vált bloghátterem összezsugorodott, belelógott a szöveges oszlopba... Fogalmam sincs mi történhetett, de hogy ne legyen zavaró, levettem a hátteret, még nem tudom orvosolni a dolgot. :(

2011. december 8., csütörtök

Citromos keksz

A történet ugyan az, mint lentebb a kakaós változaté, csak elhagyjuk a kakaót, helyette 1-1.5 citrom héját belereszeljük a száraz összetevőkbe és mivel a kakaópor keményít a tésztán, ezért kellett még adnom hozzá kevés kukorica lisztet és a keményítőkből is aranyosan. De ez érezhető, nem mértem a plusz hozzáadott lisztek, keményítők súlyát.

Zsemle

Ez volt, ami izgatott, mióta kiderült, hogy LÉ a gyerekem. Hogyan fogok finom és ehető, netán még szemrevaló zsemléket is sütni. Félve fogtam a dologba, de az első kettő kritérium  kipipálva. :) A szemrevalóság....az még javítható, de ha rosszabbul soha nem nem sikerül, akkor  is elégedett leszek! :)

Hozzávalók:
250 g Schar Mix B
3 evőkanál olaj
kb. 200 ml langyos víz
20 g friss Budafoki élesztő

A vízben kikavarjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk az összes hozzávalóval.
Olajos kézzel 6 db zsemlét formázunk, amit egy kis speciális tepsibe tettem (6 mélyedés, de sem nem kuglóf sütő, sem nem muffin sütő). Tetejüket megkenjük langyos tejjel, keresztebn bevágtam a tetejüket egy kicsit, és meleg helyen (pl. 50°C-ra előmelegített sütőben) kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

Morzsás tészta

Ez aztán egy tényleg gyors második féle és meglepődtem, hogy ebben az ételben az ízek milyen tökéletes összhangot alkottak. Szerintem ez az a tipikus gluténmentes étel, ami finomabb, mint a hagyományos! :)
  • A gyerek étvágyának megfelelő mennyiségű Pasta d'oro spagettit lobogó, sós vízben kifőztem.
  • Még főtt a tészta, egy maréknyi gluténmentes kenyérmorzsát kevéske olajon megpirítottam.
  • Mikor a tészta kifőtt, leszűrtem, kicsit átöblítettem és a morzsával összekevertem.
  • Mi porcukorral és barack lekvárral fogyasztjuk.

Tarhonyás hús

Ez volt az eddigi kedvenc kajája a gyerkőcnek. Gondoltam meglepem vele, de első soron magamat sikerült meglepnem, hogy ez bizony a hagyományos búzalisztes tarhonya nélkül meg sem közelíti a régi tarhonyás husi ízét. A gyereknél sem aratott osztatlan sikert, tehát kísérleteznem kell más tarhonyával is.

Hozzávalók és az elkészítése:
  • A tarhonyához kb. 10 dkg CORNITO tarhonyát használtam(nem igazán jött be!) amit kevés olajon megpirítottam, sóztam és rádobtam egy csapott kávéskanálnyi pirospaprikát. Felengedtem bőven vízzel és még adtam hozzá 1 kis fej vöröshagymát.
  • Igazság szerint a "régi" tarhonya szépen elfőtte a levét és akkorra meg is puhult, ez pedig csak ragadt le, mászkosodott, így elég bőven fel kellett engedni és mikor már majd nem megfőtt, akkor elzártam alatta a gázt, pár perc múlva pedig leszűrtem és túl erősen átmostam(nem javasolt túl sokáig, mert akkor elveszti az ízét). 
A hús:
  • Ez kb 20 dkg sertéscombból készült pörkölt. Egy kis fej vöröshagymát felaprítottam, olajon megfonnyasztottam, rádobtam az összekockázott húst, átsütöttem és mikor kifehéredett, akkor sóztam, borsoztam, őrölt köménnyel ízesítettem. Pirospaprikát dobtam rá, összekavartam, felengedtem vízzel és a hús puhulásig főztem.

Krumpli leves

A gluténmentes táplálkozásban nekem már nem is az jelenti az igazi gondot, hogy mit és hol szerezzek be, hanem mekkora az a mennyiség, ami egy 6 éves "madárkának" elegendő, de nem 3 napig kénytelen enni. Én, aki ipari méretekhez vagyok szokva az 5 tagú családunkkal-és zömében jó étkű a társaság-ez igazi nehézség. :) Tehát akkor egy kicsinyke krumpli leves hozzávalói, amit így is 2 napig evett, úgy, hogy jómagam is besegítettem. :)
  • 2 szem kisebb krumpli
  • 1 kisebb szál sárgarépa
  • esetleg egy ugyan ekkora petrezselyem gyökér
  • kevéske petrezselyemzöldje
  • olaj, só, bors, kukoricaliszt, pirospaprika
Mikor a zöldségek konyha készek, akkor kevés olajon a krumplit, sárgarépát, petrezselyem gyökeret kicsit megpirítjuk (nem szükséges, de én így szeretem). Majd fűszerezem, sózom és rádobom a kb. 1 teás kanálnyi kukoricalisztet, azzal is jól átforgatom, majd végül a pirospaprika kerül rá és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Rádobjuk még a petrezselyemzöldet és készre főzzük az egészet. Aki szereti, tejföllel is fogyaszthatja.

2011. december 7., szerda

Gofri

Végre sikerült meg is örökítenem a gofriról a képet. :)) És megfejtettem múltkori gofri sütésem sikertelenségének okát is! A hiba nem a tésztában volt, bár elsőre azt gondoltam, sőt most másodjára is. Megint ragadt, szakadt a tészta... Majd hirtelen felindulásomban elővettem a régi gofri sütőm, sterilizáltam amennyire lehetett és láss csodát, tökéletesre sikeredett az összes gofri! Így ki van adva az utasítás a nagyobbaknak is, ha gofrizni akarnak, akkor csakis gluténmenteset lehet sütni, a már eltakarított régi sütőben. :)) Az újat meg vagy visszaviszem vagy mehet a kukába. :(

Cérnametélt sk.

Recept hamarosan...

Milánói vagy bolognai

Recept is hamarosan...

2011. december 4., vasárnap

Egy újabb gluténmentes kenyér

Képet egyenlőre nem tudok csatolni, de hamarosan.:) Megérkezett a LisztNix-es rendelésem és abban volt egy Glutenix márkájú falusi fehér kenyér vagy talán csak falusi kenyér néven futó liszt keverék. Kipróbálásra rendeltem ezt az 50 dkg-os csomagot. És mivel most akció van LisztNixéknél, ajándékba kaptam egy kicsi csomagos fiber HUSK-ot, ami tulajdonképpen egy rost és amellett hogy egészséges, hasznos, a kenyereknek és kelt dolgoknak is egy szép és jó állagot biztosít. Azt hiszem az ára ellenére rendelni fogok belőle, mert a kenyér, ami másodjára sült....mesés lett és az íze bármilyen gluténes fehér kenyérét felül múlja!!! :)
A falusi receptjéhez az eredti recept szerint az egész csomag lisztkeverék kell, de én feleztem és az első egy kis tömör valami lett. Kicsi volt, sűrű, de az ízével nem volt baj. Majd a maradékot összevegyítettem a Glutenix Alfa Mixével és még csaptam bele egy teás kanállal a fiberHusk-ból is. A recept tehát így alakult:

  • 25dkg Glutenix falusi kenyérpor
  • 25dkg Glutenix Alfa Mix
  • 1 teás kanál fiberHUSK
  • 12-15 gr só
  • 2dkg élesztő 
  • 500ml langyos víz
A liszteket összekevertem az adalék anyaggal, sóval majd a langyos vízbe egy csipet cukrot dobtam, elkevertem és belemorzsoltam az élesztőt. Mikor felfutott az élesztő, akkor a lisztkeverékhez adtam és galuskánál picivel hígabb tésztát készítettem, amit alaposan felvertem, dagasztottam, egészen addig még nem kezdett az edény falától elválni.  Akkor kiolajozott formába kanalaztam, olajos kézzel elsimítottam és duplájára kelesztettem langyos helyen. Közben a sütőt 180-200 fokra felmelegítettem és ha kellőképpen megkelt a kenyér, akkor betettem sülni. Kb. 40 perc alatt készre sül. Akkor kiborítjuk a formából, rácsra helyezzük kihűlni és a tetejét megkenjük olajjal, amitől szép fénye lesz és visszapuhul a héja és nem lesz annyira kemény. Igazán finom kenyér ez is és annak ellenére, hogy én az eddig kóstolt kenyereknél mindnek éreztem egy kis kesernyés savanyú ízét a térképnyelvemnek köszönhetően, ennek az ég világon semmi utóízét nem tapasztaltam. :)

Gluténmentes sajtos tallér

A hétvége a nasi készítés jegyében telt. Régóta motoszkált már bennem a sajtos tallér gluténmentes változat elkészítése. Persze miért is néztem volna utána elsőbb a neten... Meg is lett a következménye. :) Kisült, egy első kóstolásra ehetetlen valami. A színe az állaga végül is majd nem jó lett, csak nem ette meg a gyerek. :) Aztán kerestünk receptet és találtunk a NoSalty-n is egyet meg itt is egy másikat. De igazság szerint egy és ugyan az mindkettő recept, annyi különbséggel, hogy az egyik a teljes kukorica keményítő mennyiségből egy részt burgonya keményítővel vált ki. A NoSaltys készült el nálunk. A recept a következő:

  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 25 dkg reszelt sajt /karaván vagy trappista/
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg rizsliszt
  • 12 dkg kukoricakeményítő
  • 8 dkg burgonyakeményítő
  • kevés cukor /ez el is hagyható/
  • kb. 3 dkg só
  • 1 dkg egész kömény
  • kb. 0,5 dl tej
A tésztához valókat összegyúrjuk. Tejből csak annyit kell hozzáadni, hogy gyúrható legyen a tészta.A tésztából kis golyókat csinálunk /kisebb dió nagyságút, de ne legyen túl nagy/. Az elektromos ostyasütőt bekapcsoljuk melegedni.Egyszerre két golyót helyezünk a formába. Jól összenyomjuk, és úgy tartjuk. Aranysárgára sütjük őket. Ha megsült, hegyes késsel alányúlunk, és kivesszük.
Nagy sikere volt! :))

Gluténmentes kakaós keksz házilag

Oviban szóltak a múlt héten, hogyha tudok, akkor majd idővel vigyek már valami nasit Hannának, mert szokott lenni időnként egy kis keksz nasiban vagy kapnak az étkezéshez és akkor Hannának is tudnak adni a saját diétájának megfelelőt és nem érzi hogy kilóg a sorból. Egyébként is tervbe volt a nasik, kekszek, sütik kipróbálása, mert boltban készen biztos nem fogok 10 dkg kekszet megvenni 4-5-600 ft-ért még ha a gyerekről van szó, akkor sem. Így most hétvégén, hogy végeztem egyéb más munkámmal, neki fogtam a széria gyártásnak. :) Édes rágcsának ez a kakaós keksz készült, kicsi változtatással...na ná, hogy a netről ez is. :) Az AntalVali.com-on  találtam rá, teljesen véletlenül tyoma67 receptjére.


Hozzávalók:
  • 1 bögre kukorica liszt
  • 0,5 bögre hajdina liszt
  • 0,5 bögre kukorica keményítő
  • 0,5 bögre burgonya keményítő
  • 1 cs. sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 0,5 bögre xilit (vagy méz)
  • 4 csapott evőkanál valódi (nem instant!) kakaópor
  • 1 tojás (elhagyható)
  • 25dkg vaj
  • csipet só
A száraz árut (liszt, keményítő, sütőpor, kakaó és só) összekeverjük egy tálban, rálocsoljuk a megolvasztott vajat. Kicsit összekeverjük, végül hozzáadjuk villával felvert tojást. A tészta akkor lesz jó, ha a keménysége egy linzertésztáéhoz hasonlít a legjobban. Fél órára hűttőbe tesszük (de akár fagyasztani is lehet a massza felét). Megtöltjük a  keksznyomó formát és a motívumokat nem túl szorosan nyomkodjuk egymás mellé.170 C fokos sütőben 5-7 perc alatt készre sülnek. A kilapátolásnál nagyon vigyázzunk mert törékenyek amíg ki nem hűlnek. Csorgathatunk rá olvasztott csokit vagy saját készítésű csoki mázat is.


Én mézet használtam, de meglehetősen keserűnek találtam a tésztát, így adtam még hozzá kb. 10 dkg porcukrot, amit belegyúrtam. Pihentettem hűtőben is, de utána újra kellett gyúrnom a tésztát, mert annyira megkeményedett, hogy töredezett nagyon. És még valami. A keksz kinyomó bármelyik 100-as boltban megkapható kb. 1000 ft-os áron, de nagyon hálás dolog. Szerencsére nekem ez már régről volt a készletben. :))

Dunahullám GM módra

Az interneten nagyon sokat kutakodok, keresgélek, néha a lisztérzékenységgel kapcsolatban, néha recepteket, tapasztalatokat keresve. A neten találtam ezt a receptet is, itt. Igazság szerint összevetettem az én búzalisztes verziómmal és igen csak megegyeztek az arányok, így egy az egyben a búzalisztes receptem alapján készítettem el, annyi különbséggel, hogy a sima liszt helyett rizslisztet és kukorica keményítőt használtam. Semmivel nem lett rosszabb, pedig egy adagot le is fagyasztottam és már el is fogyott az is. Annyi talán, hogy a rizsliszt miatt kicsit fújtós, morzsálódósabb a tésztája...talán. :) Tehát akkor az én verzióm:

-1 üveg meggy befőtt, de én barackkal készítettem. Azóta megcsináltam a meggyes változatot is, de az nekem nem jött be, így marad nálunk a barackos dunahullám szelet. :))
-50 dkg Rama 
-30 dkg cukor
-csipet só
-1 zacskó GM vaníliás cukor
-6 tojás
-25 dkg rizsliszt
-10 dkg kukorica keményítő
-1 zacskó GM sütőpor
-2 ek.  Szerencsi kakaópor
-1/2 l tej
-2 zacskó főzős GM vaníliás pudingpor
-20 dkg GM étcsokoládé  

Elkészítés

Krémesre keverünk 25 dkg puha Ramát 25 dkg cukorral, sóval és a vaníliás cukorral. 5-6 ek tejjel, váltakozva beledolgozzuk a tojásokat, majd rászitáljuk a sütőporral elvegyített maradék lisztet. A tészta felét Ramával kikent, 32x38 cm-es tepsibe simítjuk. A maradék tésztába kakaóport, majd 3 ek tejet vegyítünk és a világos tésztára kenjük. Elosztjuk rajta a lecsöpögtetett barack darabokat, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on 30-35 percig sütjük és kihűtjük. A pudingport a maradék cukorral és 8 ek tejjel simára keverjük. A maradék tejet lábasban felforraljuk, majd belevegyítjük a feloldott pudingport és kb. 1 percig főzzük. Tálba öntjük és letakarva hűlni hagyjuk. A maradék puha Ramát robotgéppel krémesre keverjük. A kihűlt pudingot átkeverjük, majd evőkanalanként a Ramába dolgozzuk és egyenletesen rásimítjuk a barackos piskóta rétegre. Kb. 3 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a csokoládét durvára aprítjuk és forró vízfürdőben megolvasztjuk. Rövid ideig hűlni hagyjuk, végül a sütemény tetejére kenjük, majd villával hullámokat húzunk bele. Ha megszáradt a csoki, felszeleteljük. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails