2011. január 17., hétfő

Croissan

Már nagyon sok dolgot hoztam Limarától,  nagyon sok finomságot köszönhet neki a családom. :) Ez a croissan sodort tésztából is tőle való. Valami fejedelmi lett! Az első pár kisült croissan után nem tudtam eldönteni, hogy valóban leveles lesz-e, ahogy azt Limara ígérte, mert még melegében neki estek és ugye tudjuk, ha kelt tésztát melegében harapunk.... :) Aztán a nagy gyerekem elcsomagolt magának kettőt és annak már volt ideje kihűlni és teljes meglepetéssel újságolta, hogy valóban olyan, mint a francia pékségben kapható. (Ezt itt nem tudom, hogy bóknak vegyem-e?) :) Biztosan nem elsőre és utoljára készült nálunk ilyen, főként hogy jól hűtőzhető a megformázott kifli és állítólag a kész termék még sütés előtt le is fagyasztható, így bármikor frissen sült croissan készíthető percek alatt. Az elkészítés menetét idézném Limarától, innen:
A megformázott tésztát remekül lehet éjszakáztatni a hűtőben, reggel pedig hideg sütőben kell kezdeni a sütést. Nagyszerű tízórai lesz belőle.
Hozzávalók:


  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 120 g tejföl
  • kb. 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg puha vaj
Töltelék:
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek. liszt

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy,  jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag,  kb. 30 cm széles téglalapot nyújtottam belőlük. 
Pizzavágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket. Sajt és sonka került rá.
Sütőpapíros tepsin ismét duplájára kelesztem.
 
(A sütőpapíros dolog fontos, mert a sütőlemezre nem tettem és az oda is ragadt kicsit!-haNa) 
Felvert egész tojással lekentem a megkelt kifliket, tetejüket reszelt sajttal megszórtam és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails