2011. július 5., kedd

Csemege uborka


Nagyon rég nem fanyalodtam már arra, hogy befőzzek, eltegyek, spájzoljak, mert bőven elégedett voltam a boltival és minden erőfeszítés nélkül meg is engedhettük magunknak, hogy boltban vegyük meg. Hát fordult a kocka, mint szerintem sokaknál és ha még egy-egy zöldséget, gyümölcsöt csak úgy kapunk is, akkor meg értelemszerű most már,  hogy befőzök, lefagyasztok, elteszek. Így történt ez az uborkával is. Anyukám unszolására elhoztam egy vödör kis uborkát és eltettem. Mi nagyon szeretjük a bolti csemege uborka ízét, állítólag ez a recept is nagyon hasonlít rá. Hát majd télen kiderül. :))

Hozzávalók: (5 literes üveghez )
  • 2 liter víz
  • 0.5 kg kristály cukor
  • 5 dl 10%-os ecet
  • 2 evőkanál só
  • 5 szem szegfűszeg
  • 3 babérlevél
  • 2 kiskanál szalicil
  • 2 kiskanál borkénpor
  • mustármag
  • torma (én nem kaptam, elhagytam)
  • kapor
Elkészítés:
Az uborkát legalább két léből alaposan megmossuk , a hozzávalókat összeforraljuk. A tisztára mosott üvegben az uborkát elrendezzük, majd ráöntjük a még forró, ecetes levet. Lezárjuk légmentesen és letakarva, száraz dunsztban, hagyjuk kihűlni. (kép is hamarosan)

Olvasóimnak

Köszönöm minden kedves olvasómnak aki hozzászólt a receptekben a közel és régmúltban. Köszönöm annak aki azt hiszem név nélkül, de dicsérte a blogomat, mind a blog külső hangulatát, konyhai hátterét, a hétköznapi és gyakorlatias recepteket! Köszönet annak a névnélküli olvasómnak is, aki örömmel újságolta, hogy mekkora sikere volt a barátjánál a bakonyi sertés szelettel és újból elkészítette, bízom benne, hogy a sikere ismét nem nem maradt el. Köszönöm és nagy örömömre szolgál, hogy megosztotta velem, mert ez jól esik az embernek. Igaz nem első soron a nagy babérokra törés vezet mikor ezt a blogot írom, nem akarok nézettségi, látogatottsági csúcsokat dönteni, nem célom és vágyam, hogy túl nőjön rajtam ez a blog, egyszerűen csak lejegyezgetem magamnak a kockás receptes füzet helyett ide a dolgaimat, meg talán a lányaimnak is némi mankó, segítség lesz idővel, ha már saját háztartást vezetnek vagy főzőcskéznek, sütkéreznek. Ha meg nem mellesleg még néhány ismeretlen embernek is örömet, sikerélményt adnak az itt található receptek és még ennyi kedves köszönetet, reagálást is kapok érte, akkor az már plusz löket nekem arra, hogy néha ha az időm és kedvem engedi, továbbra is körmöljem ide az új bejegyzéseket. :)) Szóval csak annyit akartam én is mondani nektek, hogy : Köszönöm! :))

2011. július 4., hétfő

Gyorsan egy másik is


 Ha egyszer elkezdődik.... :)) Ez a mai torta. Egy 60 éves úrnak fogják adni, így próbáltam alkalmazkodni ehhez. Az volt a kérés, hogy jó csokis legyen, a borítás is. Így készült egy 10 tojásos vizes-kakaós piskóta egy kb. 28 cm-re állított tortagyűrűben, amit ketté vágtam. Majd laposnak találtam, így gyorsan készítettem hozzá egy sárga vizes piskótát, azt hiszem 5 tojásból, ami egy nagy sütőtepsiben sült meg, majd méretre és formára vágtam. A krém a jól megszokott dobos krém, amit másfél szeres mennyiségben készítettem el. Szerencsére Kricky jó ötletet adott és a Lidl-ben kapható olcsó étcsokival sokkal szilárdabb, csokisabb krémet kaptam. A torta külsejét épp csak áthúztam a maradék krémmel, majd Kiskukta féle fondanttal burkoltam, amit színezés helyett eleve jó minőségű kakaós-porcukros-keményítős eleggyel gyúrtam össze. Nagyon finom csokis íze lett a borításnak is! A közepére az általam kigondolt nagyságú kört kivágtam egy kemény papírból, amit sablonként használtam a fehér középnek is, majd a már bevont torta közepéből is szikével kivágtam a barna fondantot és helyére tettem a fehéret. Mostanság sűrűre, töményre főzött zselatinnal ragasztok. A délelőtt kiszúrt virágokat is ezzel ragasztottam fel. A fényképezést meg épp hogy csak összecsaptam, nem volt már energiám még azzal is bíbelődni. Ahhoz képest, hogy szombat este éppen a lagziba tartva a megrendelő háza előtt elhaladva hasított belém a felismerés, hogy a hétfő du.-i tortát elfelejtettem és tegnap szinte egész nap vidéken voltunk rokonoknál..nos, elég jó időt futottam ezzel a tortával és ahhoz képest elég elégedett is vagyok. :)))

2011. július 3., vasárnap

Rég nem jelentkeztem....

....mert sajnos elromlott a fényképezőnk és képek nélkül nem igazi egy főzős blog. Persze kaják, sütik, torták készülnek, csak fotók nem. Egy ritka kivételes alkalom volt, hogy kölcsön gép volt nálunk és épp egy torta is készült. :)) Egy lakodalomba sütöttem ezt a tortát, a hugom megrendelésére. Csupa csokis álom volt, barna, kakaós piskótával és finom , igazi csoki krémmel. Az ötletet Kricky-től vettem. :))
És egy előnytelenebb megvilágításból is...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails