2011. október 27., csütörtök

Glutén free

A blogom sajnos nagy valószínűség szerint hamarosan átavanzsál glutenmentes kaják blogjává.... Szomorú és kellemetlen apropója van, amiről még nem szeretnék írni, de ez a bejegyzés mumusként fog működni és talán ezzel el is kiabálom a dolgokat, amit nagyon nem bánnék!  Addig is még nem bizonyosodik a dolog 100%-ra, sütöm-főzöm a sok finom és szemnek is tetszetősebb lisztes dolgokat...

Diós-birsalma habos torta

Ez a torta is mint sok más, Kiskuktától való. Nagyon örültem, mikor megláttam nála, mert ugye írtam már a birsalma kapcsán lentebb, hogy szeretem minden formában. Így ki is kellett próbálnom. Szép lett, finom is. A recept:
  • A laphoz:
     6 tojás
     6 ek víz
     12  ek. liszt
     12 ek. darált dió
     12 ek. cukor
    1/2 csomag sütőpor
26 cm-es torta karikában sütöttem meg, majd a torta karikában hagytam kihűlni, majd kettőbe vágtam. Még hűlt a piskóta megfőztem a pudingos krémet is.
  • A krém:
        6 dl birsalmabefőtt leve ha kevesebb,almalével pótolható
        6 tojássárga
        75 g liszt
        6 ek. cukor
        20 g étkezési zselatin
        1 dl tej
        7 dl behűtött tejszín(nálam Hulala)
         kb. 500 g birsalmabefőtt csak a gyümölcs!

A lisztet a tojássárgáját és egy kevés birsalmalevet csomómentesre kavartam, majd hozzáadtam a cukort, és a többi befőtt levet, és sűrű péppé főztem,hűtöttem.

A tejszínt a porcukorral(csak ha szükséges, mert én cukrozott növényi alapút használok és az elég édes már magában is) keményre vertem, és apránként elkevertem a birsalmás krémbe. Az 1 dl tejben a zselatin feloldottam, melegítettem és kicsi hűlés után belekevertem 1-2 kanál krémes masszát, majd az egészet a tejszínes-birses krémhez adtam és alaposan átforgattam az egészet és  belekevertem a kockázott birsalmát is.

Az állítható tortagyűrűt előkészítettem, az alja alá folpackot terítettem, erre került az alsó piskóta karika és a krém felével megkentem, úgy, hogy a tortagyűrűt körben kb. 1 cm-el nagyobbra állítottam és az oldalához is leigazítottam a krémet. Majd ráraktam a következő piskóta lapot és a maradék krémet az előzőekhez hasonlóan eligazgattam. Mehetett hűtőbe, hogy a krém elnyerje végleges állagát. :) Elkészítettem a habcsókot. Ugyan úgy diósra szerettem volna, ahogyan Kiskukta és nagyon tetszett az "elrontott" habcsók dísze is, de... Először is a habcsók, a NOSALTY-ról:

  • 3 db tojás fehérje
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 tk ecet
  •  6 dkg dióbél
A tojás fehérjéket a tk ecettel felverjük habnak, majd hozzáadagoljuk a por és vaníliás cukrot. Keményre verjük! Majd ekkor jön bele a darált dió. Nos, egészen a darált diós fázisig egy nagyon szép, formázható habot kaptam vagy inkább masszát, de a dió hozzáadása után, talán a dió olajától egy folyós állagú masszába ment át. Gondoltam se baj, épp ugyanúgy "el akarom rontani", mint Kiskukta. Igen ám,de nekem szét folyt a sütőpapíron, majd nem egy egybe folyt paca lett. 
 Nem zavart, összetörtem mindet, ez lett a tetején a dísz, meg 3 gyerek mellett úgy sem vész semmi kárba. :))
 De habcsók, az a csúcsos, sapka forma KELL! Így neki fogtam újból. :)) A következő adag hab így készült:
  • 2 tojás fehérje 
  • 16 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés ecet                             
A munka folyamat ugyan az volt mint az előzőnél, csak a dió maradt el belőle. És egy igazán remek, szépen habcsőbe tölthető és formázható habcsúcsok készültek, amit ugyan úgy, elsőbb erősen felmelegített sütőbe (200 fok légkeverésen) raktam be és néhány perc után már csak 140-150 fokon szárítottam 8-10 percig. Éppen addig, hogy ne égjen meg. Utána mind a szilikon lapról, mind a sütőpapírról könnyedén eltávolítható. 
Mikor másnap a torta megdermedt, akkor leválasztom róla a tortagyűrűt és díszítem.
 Igaz itt még rajta a tortagyűrű, csak "rápróbáltam" a díszítést! :)
  
A megvágott torta pedig így nézett ki:

Nem lett profi a fotózás, és a kivitelezés sem éppen olyan, mint a Mesteré....de ettől függetlenül 2 nap alatt elfogyott. Nagy "duzzogva" megettük. :)))
A felső réteg krém és diós habcsók keveréke valami elegáns, finom ízvilágot képezett..... A habcsókot körben pedig csak közvetlenül tálalás előtt érdemes felrakni,  mert a cukortól feldobja a vizet a krém és átáztatja a habcsók alját, ami  a képen látható is.

Szárazbab leves





 Hozzávalók:

  • egy szép darab, húsos, füstölt "nyúlja"
  • 30 dkg gyöngybab amit lehetőleg előző este leáztatunk, de ha nem, akkor is megfő 2-3 óra alatt
  • 1 fej vöröshagyma
  • pár szál sárgarépa
  • 1-2 szál gyökér
  • zeller gumó egy kisebb darab vagy zeller zöldje
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • krumpli ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • só, bors
A babot előző este beáztatjuk, ha ez elmarad akkor 2 léből átöblítjük és jó sok vízzel és a füstölt hússal feltesszük főni. Megvárjuk, hogy felforrjon és egy jó órát főzzük fedő alatt. Ha a bab még nagyon kemény ( a nyúlja ez idő alatt már biztosan megpuhul, akkor kivesszük) és dobunk bele vagy egy késhegynyi szódabikarbónát vagy nekem épp nem volt itthon és szénsavas ásványvízzel pótoltam az elfőtt víz mennyiséget. Ettől szépen és gyorsabban megpuhul a bab. Ha még roppanós a bab, akkor bezöldségeljük a levesünket, sózzuk. Én a fent felsoroltakon túl szoktam még kevés paprika krémet és gulyás krémet is adni hozzá vagy lehet éppen friss paprikát és paradicsomot is tenni a levesbe. A krumplit kicsit később rakom a levesbe, mert az pillanatok alatt megfő! Mikor elég puhának találjuk a babot, akkor mehet bele a krumpli, de ha kellően sikerül a babot túl főzni, mint nekem, akkor rántás sem kell rá, elég egy pirospaprikás étolajat ráönteni a színe miatt a sűrűséget pedig adja a bab. Lehet bele csipedet tésztát is tenni, az egy plusz a bab levesben, de el is hagyható. Mikor kicsit meghűlt a füstölt hús, akkor összekockázzuk és a kész levesbe szórjuk vagy ha van aki nem szereti, akkor mindenki magának adagol a tányérjába étkezés előtt.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails