2010. július 30., péntek

Dobos torta elsőre és utoljára(??) :)))


Ez a mai alkotásom. Jó, enyhe túlzás az alkotás. :) Amitől a legjobban féltem, a teteje, az elsőre sikerült és nem is rosszul. Aztán az alja meg...inkább hagyjuk, de csak mára. Holnap jövök és elmesélem és receptet is hozom. :)
Jó sok "holnap" eltelt azóta, de most ideértem.
Igazából nem tudok képeket mutatni a megvágott tortáról, sőt megkóstolni sem tudtam bizonyos oknál fogva a "saját" tortámat, de még azt sem tudom, hogy akinek készült, annak ízlett-e. Ez viszont már teljesen más történet, ami nem erre a "lapra" tartozik. Maradjunk a receptnél!
Ez is egy olyan recept, ami netről való. Beütöttem a keresőbe, majd válogattam. Volt aminek a fotója tetszett, volt ahol a recept volt szimpatikus, még nem a voksom  Macikonyha-jából való dobos tortára esett.Íme a recept-krém-tőle:
  • 4 egész tojás
  • 20 deka kristálycukor
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 10 deka keserűcsoki
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 20 deka vaj
  • egy kevés rum
Egy tálba ütöm fel a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot és elkeverem. A csokit megolvasztom. Egy edényben kevés vizet forralok, majd ráteszem a tálat, amibe a tojások és cukor került, és gőz fölött habosra keverem a tojáskrémet. A gőzről levéve beledolgozom az olvasztott csokit a kakaóport és a rumot/rumaromát, majd teljesen lehűtöm a krémet. Ezután hozzáadom a szoba hőmérsékletű vajat, és habosra keverem. A betöltésig hidegre helyre teszem, és közben elkészítem a piskótalapokat.


A következő problémám itt adódott, mert nekem az utasítás szerinti vágjunk ki papír lapokat x cm átmérőjű kört felrajzolva és azt kikenni a piskóta tésztával és úgy megsütni....na, ez nekem nem jött be. Az egyik elszakadt, a másik vékony lett nagyon és sorolhatnám, de a lényeg az, hogy 2x veselkedtem neki a piskóta alapnak, pedig hát ezt még kezdők is tudják... A lényeg az lett, hogy 24 cm-es tortakarikába sütöttem külön-külön 6 db egy tojásos piskótát.
Mikor kihűltek a lapok rendesen, akkor a csoki krémmel betöltöttem. Körben és a tetejét is kikentem.Majd jött a teteje, amitől tartottam és lám milyen érdekes volt, hogy az nem, de a piskóta alap kifogott rajtam. :))

Teteje:
  • 15 deka porcukor
  • 2 tk. ecet
  • 2 tk. vaj
  • víz
Egy kisebb teflonozott edénybe szitálom a porcukrot és annyi vizet adok hozzá, amennyivel épphogy simára lehet keverni. (kb 4-5 ek) Hozzáadom az ecetet és a vajat, és közepes lángon folyamatosan kevergetve elkezdem megolvasztani. Amikor elpárolog a víz, kikristályosodik a cukor, (nem kell megijedni!) aztán lassan elkezd olvadni, és pirulni. Mivel nem magas, hanem csak mérsékelt lángon olvasztom a cukrot, elég hosszadalmas. Amikor borostyánszínű lett a karamell, azonnal leveszem az a tűzről és az előkészített piskótára kanalazom, amit én előbb félbe vágtam. ( Egy hosszú, vajazott pengéjű késsel felcikkezem a még forró karamellt) Nekem ez a része teljesen sikertelen volt, így gondoltam egyet és meleg vízbe mártottam a kés pengéjét és gyönyörűen vitte a már félig megdermedt pirított cukrot. Nem szálasodott ki a cukor, szép, éles vágást sikerült képeznem.
A maradék krémből rózsákat nyomtam és arra helyeztem rá a "dobod tetőt". Oldalát darált dióval szórtam meg és krémmel díszítettem még.


 

2010. július 29., csütörtök

Tárkonyos raguleves


A gyerekek kirándulni voltak nem rég az apjukkal és betértek egy vendéglőbe ahol "valami ragulevest ettek", amit persze itthon is követeltek rajtam. Mivel annyi kiderült, hogy fehér raguleves volt, így én a magam eszétől a tárkonyos ragulevesre tippeltem. Ma ez készült.
Hozzávalók:
  • egy szép nagy csontos csirkemell - vagy filé, ha nem akarsz vele bajlódni, csontozni
  • egy kis csomag mirelit borsó vagy friss, ha éppen szezonja van
  • 2-3 közepes szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • kicsi zeller
  • 1 csokor petrezselyemzöld - vagy akkor gyökérrel együtt, de nálunk nem eszik a gyerekek
  • só, bors, morzsolt tárkony
  • habaráshoz 1 nagy poharas tejföl és 2 ek. liszt
A csirkemellet kicsontozta, összevágtam apró kockákra. Kevés olajon megpirítottam, majd hozzáadtam a zsenge mirelit borsót, sárgarépát, petrezselyemzöldet, fűszereket. Beledobtam a vöröshagymát, a zellert és egy kicsit még pirítottam együtt, majd felöntöttem vízzel. Mikor felforrt, a habját ügyesen leszedtem és készre főztem. Közben a tejfölt, lisztet kikavartam és készítettem egy tojásból tésztát, amit keményebbre hagytam és a levesbe reszeltem. Majd mikor újra rottyant, akkor behabartam( elsőbb csak kevés leveslével hígítottam a habarásom, majd addig adagoltam óvatosan a leveslevét hozzá, még elég híg nem lett, hogy folytonos kavargatás mellett a leveshez önthettem). Ebéd után bezsebeltem az elismerő dicséreteket a gyerekeimtől, mikor kérdeztem, hogy "na volt olxan, mint az éttermi?" Azt mondták, hogy "Nem, mert annál százszor jobban ízlett nekik". :))) A második féle egy kis pulyka fasírt volt, arról majd holnap teszek be képet. Nem is annyira fasírton lesz a hangsúly, hanem a tálaláson. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails