2010. január 9., szombat

Amikor nekem sem sikerül....


Vannak dolgok, napok, amikor nekem sem sikerül minden tökéletesen.......sőt! Ez, egy többször is prezentált ananásztorta. Ami eddig kifogástalanul sikerült, itt éppen szénné égett. A tésztája ugyan ehető volt, de kérdéses volt az első 2 órában az is, hogy egyáltalán a Hausmeister serpenyőm nem-e kidobós lesz, a beleégett cukorral, gyümölccsel együtt. Szerencsére menthető volt. :) Viszont égi jelnek tulajdonítom azt, hogy már a cukor karamellizálásánál és a gyümölcs cukorra való helyezésénél úgy, de úgy megégettem magam a felhevült cukorral, hogy felhólyagosodott a bőröm és persze órákon át iszonyatosan fájt. Ha legalább nem lett volna elrontva a torta, akkor azt mondanám, még csak-csak megérte az a kis konyhai baleset, de így???? :)) Szóval a képet azért hoztam, hogy lássátok, nem csak öntömjénezés a blog, bemutatom a bakijaimat is. :)

Képviselő fánk

Ez az édesség a nagylányom kedvenc, így került az ünnepi asztalra is belőle. :)
·         A tésztához:
o    2 dl víz
o    5 db tojás
o    20 dkg finomliszt
o    20 dkg Rama Sütőmargarin

Elkészítése: Egy nagyobb lábasba beletesszük a vizet és a margarint, majd felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük, amíg elválik az edény falától. A tűzről levéve, még forrón beleütjük egyenként az egész tojásokat és jól elkeverjük. A masszát habzsákba töltjük és margarinnal megkent sütőlapra, kb. 6-6 cm távolságra, diónyi halmokat nyomunk. Előmelegített sütőben, 230 °C-on 5 percig, majd 200 °C-on további 20 percig sütjük. A sütő aljára egy vízzel telt lábast teszünk, hogy a tészta sütés közben gőzt kapjon. (Egyenletesen meleg sütőben süssük, de kb. 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját.) 20 perc után kivesszük a vizes lábast és egy sütjük tovább. Amikor kész, levágjuk a fánkocskák tetejét, az üregekbe töltjük a krémet,felverünk egy 200ml-es HULALA tejszínt, a krém tetejére halmozzuk, majd visszahelyezzük rá a tetejüket. 


Fantás avagy Jaffa szelet


Szintén mailben kapott recept. :)) Nagyon finom, bár volt változtatás és már tudom mi volt a süti hibája....azon túl, hogy kevés volt és gyorsan fogyott. :))
Tészta : 4 ek lisztet 1 cs. sütőporral és 2 ek. kakaóporral összekeverünk.    6 tojássárgáját 6 ek. porcukorral kikeverünk és hozzáadunk 1 dl olajat.       6 tojásfehérjét felverjük.  
A tojássárgás cukorhoz először a felvert fehérjét keverjük hozzá laza mozdulatokkal majd végül a sütőporos lisztet. 
Túrókrém : 25 dkg rámát 25 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 25 dkg túrót és citrom lereszelt héját. 
Fantás krém : 7 dl bármilyen szénsavas narancsos üdítőital, 2 cs. vaníliás pudingpor, 2 ek. cukor. Ugyanúgy pudingot főzünk csak nem tejjel, hanem a narancsos üdítővel
Összeállítás : A piskótára rákenjük a túrókrémet, arra pedig a fantás pudingot ( ezt melegen kell ! )
Rakhatsz a túróra narancs, mandarin gerezdeket is.
Én a túrókrémbe egy kicsit több túrót teszek és annyival kevesebb margarint. Nekem a 25-25-ös túró-margarin arány túl vajas.
Nekem a túrós margarin nagyon nem jött be, mintha tömény vaj csúszkált volna a szájpadlásomon. Így gyorsan főztem hozzá egy főzött krémet 4 ek. lisztből, 4 dl tejből. Mikor kihűlt, összekevertem a túrós-margarinos masszát és máris más lett az állaga. Viszont, ettől megnövekedett a mennyiség, ami már túl vastag lett a tésztára. Kb. fele mennyiség lett volna pont jó arány. Legközelebb ennek figyelembe vételével fogom megcsinálni.
 

Kata szelet



Tészta: 50dkg liszt, 1csomag sütőpor, 15dkg zsír, 15dkg cukor, 2 tojássárgája. Tejjel összedolgozzuk a hozzávalókat, hogy könnyen nyújtható legyen. Három lapot sütünk belőle.
Töltelék: 1lapot összemorzsolunk miután kihűlt egy kevés langyos tejjel. Hozzáadunk 3kanál kakaóport,1üveg rumaromát, 1kanál lekvárt, 1csomag vajat, 15dkg cukrot. Ezt jól kikeverjük és az egyik lapra rákenjük, a másikat ráborítjuk. Tetejére habot teszünk, ami:3tojás fehérjéből, 25dkg cukorból vízgőz felett kemény habbá verjük. Miután a vízgőzön felvert habot rákentük, a tetejét reszelt csokoládéval esetleg kakaóporral vagy akár színes dekor cukorral is megszórhatjuk. Nálam a boltban kapható csokidara jött be, esetleg a reszelőn megreszelt csoki, de jobb híján a kakaópor is jó!

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nekem elég nagy a gáztepsim, így én a másfél szeres mennyiséget szoktam készíteni belőle!! 

Grízes-mézes keksztekercs




Ez a keksztekercs érdekes szülemény. Én mindig is saját ötlet alapján készítettem eddig és most lehetett improvizálni. Kimaradt némi krém a grízes-mézesből. Ahhoz sok volt, hogy a gyerekek neki fogjanak "elnyalakodni", így gondoltam egyet és hasznosítottam a maradék darált keksz maradékot is. A "tészta" találomra készült-ahogy ez nálam szoká-de igyekszem bizonyos pontossággal megírni a bele valókat. :))
A 25 dkg darált kekszhez adok 1 rumaromát, 2 ek kakaóport, 15-20 dkg porcukrot, diónyi margarint, 1-2 ek lekvárt, és tejet, hogy jól gyúrható legyen.Ha kicsit nem stimmel az arány és nagyon "folyós" lesz, akkor lehet egy kis darált dióval vagy dejóval szelídíteni az állagán. Nekem ez könnyebben kezelhető tészta lett, mint az, amit a gesztenyésnél használtam. Majd megkentem a fehér grízes krémmel és eszméletlen finom lett.

Gesztenyés keksztekercs



Ezt is abban a levélben találtam, amiben az alma tortát. A keksz tekercset szeretjük, a gesztenyét is, így hát kipróbáltuk. Finom volt, ízlett, bár nekem nagyon nehezen kezelhető, kemény lett a "tésztája".

A tésztához : 25 dkg darált keksz, 18 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 0.5 dl rum, 1 evőkanál kókuszreszelék, 2 kiskanál kakaópor


A krémhez :  25 dkg gesztenyemassza, 12 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1-2 kiskanál rum, kb. 10 dkg csokoládé a bevonáshoz.


Elkészítés : A kekszet a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel és a kakaóval összedolgozzuk. Akkor jó mikor a cukor elolvadt benne, szinte össze kell gyúrni.


A felengedett gesztenyemasszát villával összetörtem és a margarinnal, a cukorral, a rummal addig kevergettem amíg a cukor el nem olvadt. ( én egy pár másodpercre betettem a mikróba, meglangyosítottam mert így könnyebben elolvadt a cukor és könnyebben össze lehet dolgozni is )
Egy darab alufóliát elterítettem és a kekszmassza felét 20 * 25-ös téglalappá formáltam. A töltelék felét rásimítottam, majd az alufólia segítségével felgöngyöljük. A másik tekercset ugyanígy készítettem el, majd legalább 1 órára hűtőbe kell tenni. Végül a tetejét olvasztott csokoládéval vékonyan be lehet vonni.  

Alma torta



Évközben sokatoktól kaptam mailben recepteket. Sokat szemezgettem és választottam néhányat. Ez pl. azok közöl való. Sütés nélküli, babapiskótás. Csak javasolni tudom! Nem nagy munka igényű, könnyű kis torta. A recept:

1 kg alma, babapiskóta, 2 csomag vaniliás pudingpor, 4,5 dl víz, cukor, fahéj, citromlé.
Egy kapcsos tortaformát kirakunk jó szorosan babapiskótával.
A lereszelt almát puhára pároljuk 2 dl vízben. A pudinporokat elkeverjük 2,5 dl vízben és az almára öntjük. Sűrűsödésig főzzük. Megédesítjük ízlés szerinti cukorral, fahéjjal és egy kevés citromlevet adunk hozzá. Jól elkeverjük és melegen a piskótára öntjük a felét. Újabb babapiskóta-sor következik ( picit bele is nyomkodhatjuk az almába), majd az alma másik fele. Elsimítjuk és betesszük a hűtőbe megszilárdulni.
Mikor kihűlt felverünk kb 1,5 - 2 dl HULALA tejszínt és vastagon az almára simítjuk. A tejszín tetejére csokit reszelünk vagy csoki tortadarát szórunk.  
Pár órát pihentetjük, miután kivettük a tortaformából szépen lehet szeletelni.




Mézes kalács


Ezt a receptet az óvodában kaptam. Karácsonyra készülődő vendégségben voltunk a szülőkkel hivatalosak az oviban, ott kóstoltam meg. Íme:
  • 30 dkg cukor
  • 3 egész tojás
Ezeket habosra keverjük.
  • 1 kg liszt
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
Ezeket megint összekeverjük.
  • 25dkg méz
  • 1 csomag mézes fűszerkeverék
  • 30 dkg Ráma
Ezeket vízgőzön összelangyosítjuk. Nekem azt javasolta óvónéni, hogy csak mikróba tegyem be kicsit és tényleg úgy is szuper volt.
Majd a 3 alkotó elemet összekeverjük a következő sorrendben:
Lisztes elegy -- mézes -- majd a tojásos
Gyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk és süssük. Fontos: A sütő aljába egy edényben legyen víz!!! Eszméletlen finom, puha és omlós mézest kapunk!!! Én eddig sokat próbáltam, egyenlőre ez a befutó.

Citromos keksz Reni kérésére, de nem csak Reninek :))


Alaprecept: 300gr liszt, 180gr vaj vagy margarin, 70gr cukor, 1 tojás, 1 kanál vaniliás cukor, csipetnyi só. Addig dolgozzuk össze a vajat a cukorral, míg habos masszát nem kapunk. Ezután hozzá adjuk a tojást, majd lassan keverjük hozzá a lisztet a vaníliás cukrot a sót és addig keverjük, míg lágy de összeálló tésztát nem kapunk. A süteményeket zsírtalan tepsire kell helyezni és kb. 15-20 percig 170-190 fokos sütőben készre sütjük.
Attól citromos, hogy az alap receptbe egy citrom héját belereszelem, minden más ugyan az. Nem árt hozzá egy ilyen keksz kinyomó sem, de gondolom lehet kiszaggatni is, miután vékonyra nyújtottuk. Ezt az utóbbi változatot-nyújtás-még nem próbáltam. Maga a szerkezet 1000-1500 ft körül kapható bármelyik edény boltban vagy százforintosban.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails