2012. április 7., szombat

Medvehagymás sajtos-sós rúd

Napok óta...vagyis tegnap és ma főként, sütöm a finomabbnál finomabb és édesebbnél édesebb sütiket Hannának (fagyasztóba is dolgozom előre, most hogy van egy kis időm) és már annyira ettem volna valami sósat is. Épp ma vettem akciósan pár leveles tésztát, egy a medvehagyma láz áldozata lett és a sós utáni vágyakozásomé. :)
Semmi extra, a tésztát hagyjuk szoba hőmérsékleten kiolvadni, kinyújtjuk kb. 0.5 cm vékonyra, lekenjük felvert tojással, megszórtam egy kevéske fűszer sóval, apróra vágott medvehagymával és sajttal. De még a tojásos lekenés előtt felvágtam csíkokra. Forró sütőbe kerül és addig sütöm, még a teteje szép piros nem lesz és az alja is kezd pici...de tényleg csak pici színt kapni. :))

Gluténmentes diós zserbó

30 dkg Barbara kenyér és kelt tészta liszt
30 dkg Naturbit lisztkeverék
35 dkg Liga/Ráma
5 dkg porcukor
2 dkg friss élesztő
2 db tojássárga
pici só
Egy kevés tej, annyi hogy könnyen gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk. Én jó részt tejfölt használtam és még plusz egy kevés tejet.

Mindent összegyúrunk, az élesztőt sem futtatjuk külön és gyúrás után azonnal lehet nyújtani a 4 lapot. 
Az első cipót kinyújtjuk,rákerül a lekvár, amit szétterítünk a tésztán,
 majd a cukorral kevert darált dió, amit ne sajnáljunk a sütiből. :) 
Újból egy kinyújtott lap, majd cukros dió és legfelülre az utolsó lap, amire semmit nem teszünk. Villával megszurkáljuk a tésztát(aljáig átszúrjuk, hogy a gőz távozhasson belőle sülés közben) 
 majd addig sütjük 160 fokon, még a teteje szép barna színű nem lesz. 

Ha kész és kihűlt, akkor kiborítjuk egy lapra, átborítjuk egy másikra hogy a teteje kerüljön felülre és egy tábla gm étcsokit mikróban kevés olajjal megolvasztunk és a kihűlt tészta tetejére kenjük. Ha a csoki is megszilárdult, szeleteljük, de türelmesebb helyeken nem árt a sütinek, ha egy éjszakát puhul, érnek az ízek. :))
Én a tepsibe a biztonság kedvéért tettem szilikonos sütőpapírt, megkímélve magam attól a bosszúságtól, hogy esetleg nem jön ki a tészta vagy csak darabokban. :) 
Véleményem szerint nagyon jól sikerült süti lett ez is! :))

2012. április 6., péntek

Vendégváró szelet

Ezt a sütit még megboldogult lánykoromban is sütöttük otthon, de mi szlovák krémes néven ismertük. Viszont a kettő egy és ugyanaz és ugyan olyan a finom a vendégváró szelet is. :))) Természetesen gluténmentes, hisz nem látom már értelmét, hogy két félét sütögessek, főként az ilyen kicsit macerásabb dolgokból. :) Az alap recept megint innen  való, némi módosítással. Nálam így alakult:

Piskóta:
4 tojás sárgáját kikavarok 20 dkg cukorral habosra, hozzáadok 100 ml langyos tejet(vizet eredetileg) és 200 ml étolajat, elkeverem. Majd hozzákerül a 30 dkg rizsliszt. Ha simára kevertük, akkor belekerül a 4 tojás felvert habja, óvatosan elforgatjuk a habot a masszában és a piskótát a szokásos módon tűpróbáig sütjük.

A barna lap:
30dkg Naturbit lisztkeverék, 10-12 dkg margarin, 12dkg cukor, 1cs. sütőpor, 1 (egész) tojás, 1 púpozott evőkanál kakaópor, annyi tej, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 2 lapot sütünk, ami az esetemben 22x38 cm-es volt, igazodva a tepsi méretéhez, amiben sült a piskóta.

Krém: 
4ek. rizsliszt
2 ek kukoricakeményítő
5 dl tej
Ezeket csomómentesre keverem, lassú tűzön megfőzöm, majd ha kellően besűrűsödött a tűzről levéve hagyom kihűlni, közben néhányszor megkavarom. 
25 dkg margarint
25 dkg porcukorral habosra kavarok és hozzáadok 2 vaníliás cukrot. 
Mikor kihűlt a főzött krém, összekeverjük a két komponenst és simára kavarjuk. 

Az első barna lapot megkenjük a krém felével, rákerül a piskóta, ezt is megkenjük a maradék krémmel és ráborítjuk a másik barna lapot.  A sütit legalább egy éjszakán át hagyjuk puhulni, másnap szeljük és porcukorral megszórjuk.

Tapasztalataim:
-A laponként készülő sütik tésztája jól kezelhetően viselkedik, ha sütemény ha a valamely fajta kenyér lisztet használunk. Jól gyúrható és főként jól nyújtható tésztát kapunk. 
-A lapokat eleve sütőpapíron nyújtottam (lidl-ben kapható szilikonos bevonatú sütőpapír minden esetben!)mert így gond nélkül papírral együtt áthúztam a sütőlemezre, így biztosan nem ragad a nyújtó lapra, nem törik szét és kisül a tepsi hátuljáról sem darabokban szedjük le. Mind amellett a tésztából eleve egy megközelítőleg akkorát "hurkát" sodrok, ami majd hosszra kell, így nem szakad annyira tészta, kevesebb erőhatásnak van kitéve a nyújtás során: :)


-Véleményem szerint ehhez a tepsi mérethez (22x38) kicsit vastag lett a 4 tojásos piskóta, tehát én legközelebb ha sütöm leveszem az arányokat 3 tojásra! 

Duna hullám megint...

A recept a régebbi bejegyzésekben megtalálható itt nálam....

Még mindig csoki

Teljesen véletlenül láttam meg a napokban a penny-ben... És ugye milyen a gyerek? Sosem elég jó neki az, amivel kompenzálna az ember neki, neki az kell, amit és amilyet a többiek esznek! Egy gluténérzékeny gyerek esetében azért ez nem olyan egyszerű. Így most már a belga pralinés történet is kicsukva. :)) Igaz, meg sem közelíti a másiki multi belga praniléját, de a gyerek megnyugodott, hogy olyan, mint... :))
És a hátoldala:
Remélem nagyítva kivehető a szöveg!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails