2010. május 7., péntek

Szabad tűzön, faszénen


Az elmúlt napokban annyira szép idő volt, hogy eldöntöttem, a másnapi ebéd egy része, kint a szabadban fog elkészülni. Bográcsozni nem volt időm és kedvem sem annyira, így maradt a grillezés. A faszénen kívül semmi nem volt itthon hozzá, úgy hogy gyorsan elmentem csirke felső combokat venni. A grillezés előtti este kifiléztem a combokat, majd jött a pácoláshoz való előkészület. Több lehetőség is adott, akár a készen vásárolható pácok is, de nekem van egy saját, jól bevált receptem.Ami a következő:


A filézett combok(kb másfél-2 kg lehetett) mindkét felét megszórom csirke fűszersóval. Majd egy nagyobb tálba rakom és jön rá 1 dl olaj, 2 ek kanál tejföl, fél ek. mustár, ízlés szerint bors, majoranna, esetleg rozmaring ág, és 2 nagy fej vöröshagyma rákarikázva. Majd mindezt alaposan összegyúrom és lefedve hűtőbe teszem a grillezésig. Mikor már a húsok elfogytak, akkor a virslit is "átgyúrom" ebben a visszamaradt masszában, pár perc után grillezem a virsliket is. Valami földöntúli íze van, kicsit fűszeres, kicsit füstös és omlós, zamatos. Kedvet kaptam újból hozzá. :))

2010. május 6., csütörtök

Ugorjunk neki mégegyszer


Nem másról van itt szó, mint a házi krémesről. Lentebb már próbát tettem vele egyszer, de mit ne mondjak....nem ragozom, nem aratott osztatlan sikert. De mivel nem az a fajta vagyok, aki egy kis kudarc után megfutamodik, így neki rugaszkodtam még egyszer. Nagyságrendekkel jobb lett, de még mindig nem az igazi! Itt jelezném, hogy akinek profi krémes receptje van, ami nagyon hajaz a boltira-lágy, habos krém-az bátran ajánlja a blogját. Köszönöm előre is.
Jöjjön akkor, ahogyan én készítettem el.
Adott ugye, hogy egy fagyasztott vajas tésztát kiolvasztottam szobahőmérsékleten, majd kettőbe vágtam, nyújtottam, sütöttem.
Aztán a KRÉM ahogyan én készítettem:
3 csomag vaniliás pudingport, 3 tojás sárgáját elkevertem, majd az 1 liter tejből előbb csak kevéssel csomómentesre kavartam, ezután apránként hozzáadtam a többi tejet is. Lassú lángon sűrűre főztem. Mikor langyosra kihűlt, akkor hozzáadtam a 25 dkg margarint és  25 dkg porcukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, amit előtte habosra kavartam. Egy étkezési zselatint kevés vízzel feloldottam, melegítettem éppen forrásig, majd folyamatos kevergetés mellett a krémhez adtam. Hűtőbe tettem, időnként megkevertem. Az egyik krémes lapot tepsibe tettem, rátettem a krémet, majd beborítottam a másik lappal, amit előtte felkockáztam, hogy könnyebb legyen utána szelni. Hűtőbe raktam és mikor már jól megdermedt a krém,akkor szeleteltem.
Gondolom a tojásfehérjét sem ártott volna hozzá tennem, miután kemény habbá vertem?Az is könnyített volna a krémen, ha jól sejtem. Minden esetre nem érkezett ránk romlani, köszönhetően édes szájú gyermekeimnek! :))

ui: Valaki tudna olyan fincsi karamell receptet küldeni nekem, ami a francia krémes tetején található?

2010. május 5., szerda

A sokakat megborzongató pacal


Nem véletlen a cím. Van akit azért borzongat meg, mert annyira utálja, még a gondolatát is, mást meg azért, mert már a pacal gondolatától is beindulnak a Pavlovi reflexei. Bevallom, én ez utóbbi vagyok és a családom többi tagja is, kivéve a gyerek sereget. :) Elkészítése elég idő igényes illetve hosszadalmas, nem az a kaja, hogy "gyorsan összeütök valamit ebédre". Egyébként meg semmi ördöngösség nincs benne. Legjobb a szabad tűzön, bográcsban készült változat, de a benti tűzhelyen készült is remek.
Elkészítése:
Én most 2 kg konyhakész, csíkozott pacalból készítettem. 2 jó nagy fej vöröshagymát apróra vágtam, zsiradékon üvegesre pirítottam. Majd belekerült a pacal. Sóztam, éppen annyi levet engedett, hogy abban párolódhatott tovább. Ez legalább 2 óra hossza. Ha elég leve van, fedővel lefedjük, akkor akár fél óránként elég ránézni és az esetleges elpárolgott folyadékot pótolni. Ha már kezd puhulni, akkor fűszerezzük. Szükség szerint még só, bors, köménymag,fokhagyma, fehér paprika, paradicsom. Így pároljuk még legalább egy óra hosszat. Majd mikor már a finisbe érünk, akkor tesszük rá a piros őrölt paprikát és készre főzzük(ne hamarabb, mert akkor megkeseredik a paprika). Mikor már jól besűrűsödött, szaftosodott, akkor nagyon könnyen leragad, tehát ne hagyjuk sokáig keverés nélkül. Ha kész, tradícionálisan köménymagos főtt burgonyával tálaljuk! (Annyit még megjegyeznék, hogy egy kis kooperációban készült a párommal. Ő tette a hagymára a pacalt és időnként megkavargatta. :))   )
A pacalt lehet sertés körömmel is összefőzni, esetleg csülökkel, mert azoknak is kell az a kb. 4 óra fövés.
Viszont itt jegyezném meg, hogy a Vacsora csatában a Koós Művészúr által készített pacal levesnek még a gondolatától is kiver a víz! Furcsa ízlésem van! :))

2010. május 4., kedd

Tiramisu másként, olcsobban.


Tiramisu fanok vagyunk, így szoktam....mondjuk viszonylag gyakran készíteni. Viszont szívom-vagyis szívtam eddig-a fogam, mert nem olcsó a mascarpone sajt. Akár hogyan is osztottam szoroztam, legalább 3 dobozzal meg kellett vennem, hogy ne csak a kávés babapiskótát együk.Viszont az internetnek és néhány gasztroblogos társamnak köszönhetően, egy új korszak hajnala kezdődött a tiramisu fogyasztásunkban! Nem mascarpone sajttal, hanem házi készítésű krém sajttal készítem. Így az eddigi 1200ft / 3 doboz= 75 dkg mostanra 540ft -ra változott és mennyiség maradt minimum 75 dkg. Azért nem mindegy és mégiscsak barátibb ár, az íze pedig semmivel sem rossazbb. Sőt a családunkban nagy tiramisu szakértőnek számító hugom sem vette észre hanem mondom, hogy nem mascarpone. Addig, még nem készül el a házi sajtkrém bejegyzésem, javaslom, hogy keressétek Wise Ladynél a receptet. :))
Ez pedig az első, próba tiramisu ebben a formában:

2010. május 2., vasárnap

Életem első fondan tortája


Nem állítom, hogy hibátlan, hogy nincs még mit fejlődni. Sőt azt sem, hogy nem találtam a neten ennél komolyabb, disegn-osabbakat. De ez az enyém, saját kezem munkája. A virágok már előre elkészültek a Sőregiéknél rendelt kiszúrókkal és ételfestékkel. Fondant rengeteget kipróbáltam, még nem a végére egy egész jót sikerült összehoznom. Majd mindenről részletesen beszámolok a jövőhéten. Innen folytatom. :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails