2011. november 23., szerda

Rizslisztes palacsinta

Ma az előző napi gulyás leves mellé, ezt készítettem. Kicsit jobban evett ma már a gyerkőc, talán az elmúlt napok balhéit a megfázása is tetézte. Múlóban a dátha, gondolom az étvágy javulása is ennek tudható be. :) Szóval a reggeli margarinos-mézes kenyér után az ebéd gulyásleves és lekváros, no meg kakaós palacsinta volt. Az 1 tányér leves után elég tempósan gyűrte magába Hanna a palacsintát. Majd mikor megkérdeztem, hogy ízlik-e, visszakérdezett, hogy csak nem ez is GM? :)) Hát mi más lenne? :) Szóval sikert aratott a rizspalacsinta, de még a gluténosan étkező családtagok körében is. Igazából nem tudom, hogy mi értelme lesz a februári család szűrésnek, mert teljesen valótlan eredményeket fog mutatni, annyit eszünk mi is gluténmenteset. :)) Mert nem akarom kidobni és mert ízlik!!! :) (Fogytam is vagy 2 kilót már, mert alig eszem fehér kenyeret :)) De akkor maradjunk a palacsintánál! :)

A recept most innen, Gutinétól: 7-8 db-ra

20 dkg rizsliszt, 2 tojás, 1 evőkanál cukor, 2 dl szódavíz, 1,5 dl tej, csipetnyi só, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 3-4 evőkanál étolaj.
Csomómentesre keverjük a rizslisztet a cukorral, sóval, kukoricakeményítővel, tojásokkal, tejjel és szódavízzel, majd ugyanúgy kisütjük a palacsintát, ahogy régen.

Gofri

Sajnos képet nem tudok prezentálni, mert az történt, hogy az első 3 darab gyönyörűen kisült....gyönyörűen, ahhoz képest, amivé a többi lett. Én meg gondoltam, hogyha ez az első 3 db ilyen jól sikerült, akkor a többi még inkább és akkor majd azokat megörökítem. Igen ám, de a többi ment szét, ragadt a gofri sütőhöz...kritikán aluliak lettek. :)) De mire észbe kaptam, hogy megmentek egyet az első 3-ból, akkorra a gyerek eltüntette-némi kis segítséggel-a fotózásra is alkalmas darabokat. :)) Tehát a képet később hozom, majd legközelebb, mikor fotózással kezdek.

Addig pedig a recept (innen):

15 dkg kukoricaliszt
15 dkg rizsliszt
10 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj / margarin / olaj
3 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 db tojás
5 dl tej

A lisztekhez keverjük a szódabikarbónát. Felverjük a tojásokat, majd a tojáshoz kis adagokban felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és a felolvasztott vajat. Beletesszük a keményítőt, és az egészet simára keverjük. (A palacsintatésztánál kicsit hígabb keveréket kell kapnunk.)
Gofrisütőben 4-5 perc alatt megsütjük. Érdemes rácson hűteni pár percig.

Gulyás leves

Gluténmentességét az adja, hogy a csipedet a levesben GM lisztből készült, itthon, házilag, sk! :)) Ez a büdös kölyök mindenben talál kivetni valót, ami kész, ami megkönnyítené az én életem. :)) Ragaszkodik hozzá, hogy magam csináljam. Így hiába próbáltuk már a kész cérnametéltet, a por daragaluskát a Mester családtól....csak az "otthonihoz" ragaszkodik. Tehát akkor:
  • kb. 10 dkg sertés combot összedaraboltam apró kockákra és olajon megpirítottam
  • sóztam, borsoztam, rádaraboltam egy kicsi szál sárgarépát és egy ugyan ekkora petrezselyem gyökeret, kevéske zeller gumót és egy pici csokor petrezselyem zöldjét meg egy diónyi vöröshagymát
  • átforgattam a zöldségeket is az olajon és rádobtam egy kevéske piros paprikát és felöntöttem vízzel.
  • Fedő alatt szinte puhára főztem, ekkor került bele a krumpli, ha kell utána sózzuk vagy GM vegetát adunk hozzá. 
  • A csipedet már tényleg csak a legvégén kerül  bele, felforraljuk és kész is. :)
Csipedet:
  • 1 tojáshoz annyi lisztet adunk, amit felvesz. Nekem fogalmam sem volt, hogy mi kell bele, így került bele egy kevés kenyérliszt, kevés rizsliszt és kevés kukorica keményítő. 
  • Összegyúrtam és mivel olyan nagyon fura állaga lett(engem leginkább a fondantra emlékeztetett) még belegyúrtam egy kevés étolajat. Ettől lett igazán tészta állaga. a forrásban lévő levesbe csipedtem és egyet forraltam rajta. Elég kemény, masszív kis galuska lett. :)) 
Lehet, hogy nem ez a hivatalos GM csipedet és egyáltalán tészta recept, de nekem hirtelen kellett valami hasonlót rögtönöznöm és még másnap is kellemes állaga volt a levesben. A mennyiség meg elég nehéz dolog, nem vagyok én egy kis veréb fogyasztásához szokva...eddig ipari mennyiségű fogyott és főtt mindenből. Ennek köszönhetően ezt a kevéske levest is 2 napig ette úgy a gyerek, hogy besegítettünk neki. :))

2011. november 22., kedd

Disznótoros

Hétvégén disznóvágás volt a nővéreméknél. Persze vittük a saját GM kenyerét  Hannának, ott készült egy rizspiskóta csoki cseppekkel és innentől kezdve ugyan úgy étkezett ő is, mint mindannyian. A reggelinél viszont most már jobban csúszott a sült hús, mint a diétás kenyér. Eddig ez pont fordítva volt. :) Napközben el volt a kis nasijával és kora este meg a disznótoros orja leves-neki szigorúan GM tésztával-és a sült hurka, kolbász került asztalra. A sült krumplis változat már másnap, itthon volt az ebéd. A kolbászban semmi nincs, ami glutént tartalmazna, a hurka pedig ha át van  a hozzá való rizs válogatva, akkor szintén gluténmentes akár. Ez az volt! :))) A diétáról annyit, hogy én lelkes vagyok még mindig a témában, de Hanna sajnos erősen tüntet...Mindegy, nincs más választása.

Rizses hús

Nem nagy durranás, de akár lehet GM is, ha a rizs ki van válogatva, mert gyakorta keveredik hozzá más gabona vagy eleve tasakos rizst használunk, mert abban én még soha nem találtam idegen gabonát. Tehát ha kilós rizs, akkor kiválogatjuk, alaposan átmossuk és sós vízben feltesszük főni a rizst. Közben a húst apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon megpirítjuk fehéredésig, akkor sózzuk, borsozzuk és egy gerezd fokhagymát nyomok rá és kevés vízzel felengedem, hogy kellően megpuhuljon. Fedő alatt pároljuk és ha már jó és a leve nagy részét is elfőtte, akkor a majd nem kész rizst hozzáöntöm, elkeverem és fedővel leborítom. Mire a húson maradt levet felszívja, akkorra a rizs is megpuhul.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails