2010. április 2., péntek

Fondan rózsák házilag

Újabb agymenésem tárgya a fondant és minden tortadíszítési lehetőség. Egy szabad délelőttömben-mert adódik olyan is-a neten nézelődve, eljutottam Margithoz és azon belül is a Tortasuli részben kezdtem el nézelődni. Háát, csodákat találtam. Rá is kattantam a témára. Többször átolvastam Edit tortasuliját, majd megnézegettem a linkeket is és rögtön tudtam, hogy ezzel nekem próbálkoznom kell. Már csak azért is, mert egy ideje szívesen készítek tortákat de szerettem volna fejleszteni ezt a tudásomat. Vonzottak a marcipánnal bevont-vagy én még akkor azt hittem, hogy marcipánnal bevont-torták, de ha megnéztem üzletben a marcipán massza árát, rájöttem, hogy ez nekem elérhetetlen távlatokban van. Aztán jött ez az oldal és megnyíltak előttem a lehetőségek! :)) Persze izgatottan vásároltam be hozzá és már alig vártam, hogy kipróbáljam, a videókat százszor is menéztem, már elméletben mindent tudtam. :) Eljött a kivitelezés ideje. Én csak egy nagyon szerény adaggal próbálkoztam, de az egy torta bevonására elegendő massza így tevődik össze:
  • 30 dkg pillecukor(boltit használtam)
  • 25dkg átszitált porcukor
  • 1 ek kukorica keményítő(én a Haas keményítő porát használtam)
  • növényi zsíradék
A pillecukrot egy magasfalú jénai tálba raktam, amit előtte jó vastagon kikentem margarinnal.

Majd megmikróztam úgy, hogy 10-15 mp-re tettem be, kivettem, megmozgattam kicsit, újra 10-15 mp. Ezt nagyjából 3-4x csináltam meg. Aztán-az eredeti recept szerint-robot géppel beledolgozom a porcukrot. Na, ez nekem nem ment, majdnem leégettem a gépet, így jobbnak láttam kézzel összegyúrni.
 Ehhez a munkafolyamathoz érdemes a vékony, fehér-nőgyógyászati-gumikesztyűt beszerezni!!!! Én már erre számítva vettem előre és használtam is. ;) Menetközben tettem hozzá egy kis keserű mandula aromát, ezzel kicsit hajazott a vérbeli marcipánra. Fontos, hogy amikor elkezdjük gyúrni a ragacsot, akkor vagy növényi margarinnal vagy étolajjal kenjük meg a kesztyűs kezünket, mert így nem ragad hozzá. (Lehet, hogy az állagához is kell, ezt nem tudom) A végeredmény egy könnyen formálható gyurmaszerűség lett:
Aztán a videókon tanultak alapján elkezdtem a rózsát formázni. Nem mondanám, hogy még nincs mit fejlődnöm, de nagy kézügyességüek nagy előnyben vannak. Azért elég gyorsan felismerhető lett a rózsa. :)
A végeredményeket meg a fenti képen láthatjátok. Készült persze levél is. Most erősen azon dolgozok, hogy elérhető közelségben és árban tudjak ételfestékeket beszerezni és ha lehetőség van rá, egyébb cukrászati dolgokat(csöveket a habzsákhoz, amivel különböző formák készíthetők). Javaslom, hogy látogassatok el az oldalra(linkre katt"Margithoz")és ott még számtalan érdekességet találtok! Mint pl. a pillecukor avagy Marsmallow készítését, ami még olcsóbbá teszi a fondant elkészítését. Jó nézelődést, csodálkozást a sok csodálatos torta költemény láttán. Újabb próbálkozásaimnak persze itt is teret adok majd, egy képes beszámoló keretein belül. :)

Hús leves

Ez a húsleves éppen egy csirke mellből készült, ez volt itthon. :) A húst megmosom, és hideg vízben felrakom főni, 2-3 kk. sót is dobok a vízbe. Még felforr, addig megtisztítom a zöldségeket. Ízlés szerint, de útmutatóként: 2-3 szál sárgarépa, attól függöen, hogy mekkora darabokról beszélünk, 2 szál gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1/4 kelkáposzta, egy kis darab zellergumó és egy csokor petrezselyem zöldet. Ha leves felforrt, lehabozom és fűszerezem-szükségszerint még só, 1-2 húsleves kocka,bors, köménymag-majd bezöldségelem a levest. A jó és tiszta húsleves nyitja az, hogy lassútűzön, sokáig főzzük, de leginkább csak úgy mondanám, hogy éppen csak "piszegjen" a leves, ne forraljuk, bugyogtassuk! Ha kész, akkor egy nagyobb és sűrűbb szitán átszűröm és tálalható ízlés szerinti tésztával.

Fasírt

Ez a fasírt kivételesen-csak mert siettem és nem volt itthon őrölt köménymag-fasírt fűszerkeverékkel készült. Az nem ördöngősség és művészetnek sem mondanám. :) 50-60 dkg darált hús fűszerezéséhez elegendő egy csomag. Húst összegyúrom a fűszerkeverékkel, majd beleütök egy tojást. Azzal is gyúrom még, majd vagy áztatott zsemlét vagy zsemlemorzsát adok hozzá annyit, hogy ne legyen túl kemény. Vizes kézzel megformázom és kisütöm. A fasírt ízesítését a stefánia szeletnél megtaláljátok!

Feketeerdő szelet


Gyors, finom,zamatos és percek alatt elfogy. :))

Hozzávalók:
  • 1 bögre meggy
  • 1 bögre cukor
  • 1/2 bögre joghurt
  • 1/2 bögre olaj
  • 3 ek. kakaópor
  • 2 tojás
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 2 bögre liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 1 tábla csokoládé
Töltelékhez:
  • bármilyen lekvár vagy dzsem, vagy a meggyléből vaníliás pudingporral krémet főzünk
A meggyet kimagozzuk. A tojást a cukorral, vaníliás cukorral simára keverjük.Hozzáadjuk a joghurtot, olajat, a sütőporral elkevert lisztet. Belekeverjük a meggyet és a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és tűpróbáig sütjük.

A kihűlt tésztát félbe vágjuk, megkenjük lekvárral vagy a meggyléből készült krémmel, rárakjuk a másik lapot is, majd a tetejére ráöntjük a megolvasztott csokoládét.

Borsó leves

Alma leves

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails