2010. július 13., kedd

Kakaós kalács vegyesen

Utódaim ágyba terelgetése után jön a recept is! :))
Ahogy ígértem, jöttem. :)) Nos, a vegyes mivoltát ennek akalácsnak az adja, hogy variáltam a receptet a kivitelezéssel. Moha konyhájában csodás dolgokra bukkanok, így ott találtam meg a csíkos kalácskoszorút is. A gyerekeim oda vannak a méreg drágán árult francia pékes kakaós kalácsért, ami valami gyenge másolata már kinézetre is annak, amit Mohánál találtam. Így kedvet kaptam, gyorsan kipróbáltam, DE... Az hogy inkább elterült a tésztám, mint felfelé kelt volna, csak egy dolog. De nem lett olyan az íze sem, mint az reméltem. Valahogyan a gyerekeknek sem jött be és kérték, hogy inkább a bevált hokkaidó kalácsot süssem inkább. Így kipattant az isteni szikra fejemből, hogy "hokkaidó tészta Moha fonással ötvözve és szögletes gyümölcskenyér formában megsürtve sej, de nagyon jó lenne!" :)) És a szegény asszony majd nem legkisebb leánya szerencsét is próbált. :))
Komolyra fordítva a szót, a kenyérsütőmbe bedobáltam a hokkaido kalács tartozékait-itt nálam ismegtaláljátok bal oldalt kilinkelve-majd mikor a dagasztó program végzett, akkor jött Moha. :))
"A kakaó kivételével a hozzávalókból géppel tésztát dagasztok, lágyabb, tapadósabb legyen. Kettéveszem és a felébe beledagasztok két evőkanál kakaót, amit kevés vízzel elkeverek.(Én a magam részéről lusta vagyok és béna, így nem lett homogén az első próbálkozás sem a kézzel kakaó belegyúrás terén, így azt az adagot visszadobtam az üstbe és megjárattam a kakaóporral a 15 perces programon.-haNa)
Duplára kelesztem mindkettőt egy óra alatt, majd 2-2 részre osztom. Kinyújtok egy fehér tésztát kb. 20 X 40 cm-es téglalappá, egy barnát is ugyanígy és azt a fehérre teszem. Összenyomom őket és mint a beiglit, feltekerem. A másik két tésztával is így járok el, a két kígyót összetekerem, koszorút formálok belőle, a végeket összenyomom.
Sütőpapíros tepsin(nekem itt jött képbe a szögletes forma-haNa) hagyom megint kelni kb. 45 percet, a kelesztés félidejénél egy éles késsel bevágom az íveket.
Lekenem egy kevés vízzel elkevert tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon, 40-45 perc alatt megsütöm. Rácson hagyom kihűlni."
Mit ne mondjak...öltek érte az utódok és az utolsó morzsáig elfogyott! :))

2010. július 11., vasárnap

SpongyaBob torta



Hosszas vajudás után eldőlt, hogy SpongyaBob torta készül Hannának itthonra. Annyi sok torta ötlet kavarog a fejemben, annyit szeretnék magam is kipróbálni, hogy a bőség zavarában-meg időzavarban-szenvedtem. :)) Végül is tegnap este született meg a kishölgy döntése, hogy spongyát kér. Nagy rohamban elkészült 3 lap egyenként 6 tojásos vizes piskótából egy  28x37 cm-es tepsiben. 3 teavajat 50dkg porcukorral habosra kavartam, pici sót adtam hozzá meg kb. 2-3 ek. főzőtejszínt. egy doboz mascarpone sajtot és 3-4 ek. holland kakaóport. A lapokat betöltöttem a krémmel, a maradékkal körbe kentem az oldalait, tetejét és a biztonság kedvéért még egy fél adag ganache-t is készítettem, amivel megkentem borítás gyanánt a külsejét körbe. Fondantot készítettem, borítottam-közben jó sokat bosszankodtam, mert semmi nem akart sikerülni-és a végeredmény egy nem túl tökéletes, de mindenképpen felismerhető SpongyaBob lett. A gyerkőc nagyon örült neki és röpke 10 perc alatt ebből is csak "rom" lett.  :))

Azt meg már csak a fotózás után vettem észre, hogy SpongyaBob jobb oldali szempillája igen csak szélfutta, csálé lett. Háát, így jártunk! :)))
A belseje meg valami ilyen. Csak már kicsit megolvadt, mire felvágásra került a sor.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails