2010. április 6., kedd

Lemaradásban

Iszonyatos lemaradásban vagyok, már ami a képekhez tartozó receptek beírását illeti. Ez bizonyos fokú túlszervezésből adódik, de ígérem, hogy a héten minden éjszaka begépelek párat. Addig meg a képek.... :))

Kijevi krémes

A receptet anditól hoztam és én másfél szeres adagban készítettem el, mert elég nagy a sütőtepsim. Tehát:
Tészta:
-60dkg liszt
-1.5cs. sütőpor
-23dkg kristálycukor
-30dkg Rama
-6 tojássárgája
-3-4 evőkanál tejföl

Diós habhoz:
-6 tojásfehérje
-23dkgcukor
-35dkg darált dió


KRÉM:
-3cs.vanilia puding
-7.5dl tej
-37dkg Rama
-37dkg cukor
A tésztához az anyagokat összegyúrtam.Annyi tejföl kell bele,hogy jól gyúrható legyen.Három részre osztottam.A diós habhoz a fehérjéket kemény habbá vertem,a vége felé bele a cukor,és legvégül óvatosan belekevertem a diót.Egy kb 32*37cm-es tepsi aljának megfelelő méretűre kinyújtottam az egyik tésztacipót.Erre a tésztára rákentem a diós hab egyharmadát.Előmelegített sütőben 180 fokon kb.15 perc alatt készre sütöttem.A maradék hozzávalókból ugyan így még két lapot sütöttem.
 
A krémhez a pudingport a tejjel kikevertem,bele a cukor,megfőztem sűrűre.Hűlni hagytam,de közben többször megkevertem, hogy ne bőrösödjön be.A vajat is kikevertem,és a kissé kihűlt pudinghoz adtam.A tésztalapokat a krémmel megkenve egymásra rétegeztem. A legfontosabb mozzanat ezután jön: legalább egy éjszakát puhulni hagyni és nem engedni a sütifaló gyerekeknek, hogy azonnal vágjuk fel. :))

Fonott kalács


Ez tulajdonképpen nem más, mint a hokkaido kalács receptje alapján készült fonott kalács, csak a végső fázisban nem feltekercselem a tésztát, hanem az egészet 3 részre osztom, hosszú rudakat sodrok belőle és 3 fonatos kalácsnak elkészítem. A forma ugyan már, de íz és minőség ugyan az. Akik szeretik, lehet bele mazsolát tenni, de nálunk a mozsola többnyire csak magában, nasinak fogy. :))

Kapuciner szelet

Természetesen ezt is andinál találtam. Igaz kicsit változtattam rajta, nem csak azt, hogy másfélszeres adagban készítettem, hanem másban is. Leírom:
Tészta :
9 tojás sárgáját 9 evőkanál porcukorral kikevertem, majd hozzáadtam 1.5 dl étolajat, 9 evőkanál lisztet, 1 csomag sütőport, 3 evőkanál kakaót(lehetőség szerint hollandot), és a 9 tojás felvert habját. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem
Krém:
37 dkg margarint 37 dkg porcukorral kikevertem. 7.5 dl tejben felfőzünk 3 csomag tejszín ízű (esetleg vanília ízű) pudingot. A tejszínes és a vajas krémet összekevertem, majd kétfelé kell venni.Na, itt jött az első változás, mert a recept szerint az egyik felébe 1 evőkanál fekete kávét keverünk(én a sima darált kávén még őröltem, hogy teljesen por állagú legyen vagy az instant kávé is jó). Aztán a másik felébe kellene a kakaópor, DE...Én úgy láttam, hogy az a krém mennyiség kevés lesz, így nem felét vettem az imént elkészített krémnek, hanem bő 3/4-ét és abba tettem a kávét. Aztán értelem szerűen a maradék krém már már kevés lett volna, így felvertem kb. fél liter HULALA tejszínt és abba tettem 1.5 ek. holland kakaót. Először a kávés krémet kentem a kakaós piskóta lapra, majd a kakaós tejszínt. A maradék krém meg a gyerekek áldozatául esett. :) A tetejére csokimázat ír, de nem volt vele kedvem bajlódni, így gyorsan megszórtam gazdagon egy kis csoki reszelékkel. :)

Pillecukor


Nem nagy ördöngősség és igazán kapós is volt most húsvétkor a vendég gyerekek körében. A recept innen van, de leírom magamnak is, ahogy én készítettem.

Hozzávalók:  kb 15x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup (vagy helyette méz)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
 porcukor

A keményítőt a 3 ek vízzel vagy én felesben céklalével(vigyázat, ne járjon úgy bárki, mint én! Az savanyúság cékla nem a legjobb, mert kicsit átérződik a fűszer az ecet és egyebek íze. Natúran megfőzött céklalevet használjatok!) :) kikavarom, félre teszem. Majd a cukrot, vizet és mézet(a csipet sót elhagytam a sós céklalé miatt) felfőzöm. Addig még forrni nem kezd, majd leveszem teljes kis lángra és úgy még néhány percig bugyogtatom. Majd egy viszonylag tiszta, sűrű folyadékot kapok. Ezt még melegen a zselatinos keverékhez adom, először csak nagyon keveset-közben gépi habvarővel keverem egy közepes fokozaton. Majd hozzá adagolom a többi szirupot is. Mikor ez meg van, akkor néhány percig a közepes fokozaton keverem a masszát, majd teljes fokozatra kapcsolva addig keverem, még kezd behabosodni, sűrűsödni az egész. akkor jó, mikor már kezd a habvarő szárán felfelé "mászni" a massza. Valami ilyasmi:

A recept szerint 1-1 ek keményítő és porcukor keverékébe kell megforgatni, de az én gyerekeimnek nem ízlett a keményítővel, így maradt a síma porcukorba hempergetés.

Karamellás szelet vagy 1 tojásos torta


Régen, mikor disznótoros volt, anyukám ezt sütötte a leggyakrabban. Sokáig kerestem a régi idők ízét, mégnem a párom anyukájának a receptes könyve hátuljában megtaláltam. A krémen kicsit változtattam, de ez az, amit kerestem. :)
A tészta hozzávalói: Én egy 32x38 cm-es sütőlemezen készítem, tehát ez dupla adag így.
  • 1kg liszt
  • 20dkg cukor
  • 20dkg zsír (én margarint használtam)
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • kevés tej
A lisztet a zsírral vagy margarinnal elmorzsálom, majd hozzáadom a cukrot a szódabikarbónát és a 2 tojást és annyi tejjel gyúrom össze, hogy egy jó állagú tésztát kapjunk a gyúrás és nyújtás tekintetében is. Ha ez meg van, akkor 5 részre osztom és lapokat nyújtok, sütök belőle.
A krémhez:
  • 2 csomag karamellás pudingpor
  • 5 ek liszt
  • 20-30 dkg cukor(ízlés szerint)
  • 1.5 liter tej
  • 15dkg margarin
A pudingport és a lisztet összekeverem, majd csomó mentesre kavarom kb. fél liternyi tejjel. A cukrot egy lábasban megkaramellizálom, egészen sötétre, de vigyázva, hogy ne égjen azért meg. Felöntöm a maradék liter tejjel és addig főzöm, még az karamellizált cukor lenem olvad. Majd a pudingos-lisztes masszához adom apránként. Felteszem főni és folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzöm. Ha ez meg van, akkor hozzáadom a 15-20 dkg margarint. Felolvadásig kavarom. Ha ez is meg van, akkor hagyom egy kicsit kihűlni, közben megkavarom gyakran, hogy ne bőrösödjön be. Még langyosan betöltöm a lapokat.
Ha végeztünk minden lappal, akkor lehet rá valami nehezéket is tenni. Legalább 24 órát mindenképp jó, ha hagyjuk állni, puhulni, de igazán most finom, hogy már 3 napja áll(már az a kevés maradék, ami maradt). :)) Tetejét porcukorral szórjuk meg. Ebből 72 db süti lett (kb. 3.5x3.5 cm-esek), úgy hogy a széleit nem számoltam.

Sajtos hajtovány


Ez a recept vnj-nál láttam először. A kicsimnek most ez volt a favorit húsvétkor.

A recept:
 50 deka f. liszt, 1 tojás, 0,5 dl olaj, 2 tk só, pici cukor, kb 3 dl tej, 2,5 deka élesztő. Hagyományos módon közepesnél lágyabb kelt tésztát dagasztok, kb duplájára kelesztem. Kelés után gyengén átgyúrom, 10 percet pihentetem, majd  nyújtom, és megkenem a következő töltelékkel: 12,5 deka margarint jól elkeverek 1 tojással, kevés sóval és 20 deka reszelt trappista sajttal.
Feltekerem, mint a beiglit, kissé meglapogatom,és a képen látható formában felvágom:

Tepsire teszem , kelesztem még, majd tojással lekenem és 200 fokra elő melegített sütőben készre sütöm.

Sajtos-mákos rúd

 

Ezt megint Andinál láttam és megtetszett, így hát kipróbáltam. Aztán persze Moha konyhájánál kötöttem ki, mert hiányoltam, hogy Andi nem ír tojást. Elnéztem az álktala kilinkelt Mohához, ott sem volt ugyan tojás hozzá írva, de volt mák. Kipróbáltam így. Ez tul.képpen az eredeti, de még az Andi félét is ki kell próbáljam, mert ez a mákos verzió annyira nem jött be. De receptet hoztam:
25 dkg vaj
40 dkg liszt (felesben finom és rétes)
10 dkg reszelt sajt
5 dkg mák egészben
fél csomag sütőpor
1-2 ek. tejföl
1 tk.só
tetejére 1 tojás, magvak

A hozzávalókat összegyúrtam, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtottam, derelye vágóval felszeltem, lekentem a felvert tojással,

megszórtam szezámmaggal és én még egész mákszemekkel

Sütőpapíros tepsin -de legjobb a szilikon sütőlap- előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütöttem.

Minden napi kenyerünk....

Ez egy alap recept, nem tudom kitől származik, de az biztos, a neten találtam. :)
A következő képpen adagoljuk a kenyérsütő gép üstjébe a hozzávalókat:
  • 3.5dl langyos víz
  • 2 nagy mérőkanál olaj
  • 1/2 nagy mérőkanál ecet
  • 2 kis mérőkanál só
  • 2 kis mérőkanál cukor
  • 50dkg finomliszt
  • 15dkg rétesliszt
  • 1.5 kis mérőkanál porélesztő (lehet fél csomag is vagy 1/3 friss élesztő)
Dagasztó programra teszem, ha végzett, akkor átgyúrom még egyszer, megformázom. A tetejét 3 helyen bevágom, óvatosan sütőzacskóba csúsztatom és ráteszem egy sütőlemezre(tepsibe) és még kb. 30 percet hagyom kelni. Előmelegített sütőben kb. 160 fokon-légkeveréses- addig sütjük, még szép arany színe nem lesz. Ez kb. 45-50 perc. 1kg-os kenyeret kapunk belőle.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails