2010. szeptember 24., péntek

Francia krémes, most már tényleg! :)

Természetesen ezt is Mohánál találtam meg. Az előbb említett gasztroblogban kalandozva teljesen véletlen pillantotam meg a francia krémest. És akkor a recept, az utókornak, magamnak és minden erre tévedőnek.
Én egy 25x36 cm-es tepsiben készítettem el. Nem csatos igaz, de megjárja. :)
2 csomag fagyasztott leveles tésztát kiolvasztottam, nyújtottam-Mohánál a házi leveles tészta receptje is fent van!!-és egy sütő lemezen sütöttem meg. Azért, mert nagyobbra hagytam a tésztát, számolva azzal, hogy a leveles tészta sülés közben veszt a mérettartósságából. :)) A sütőbe helyezett tészta kb. 3 cm-el volt nagyobb minden irányban. Nem sokat kellett utána a tepsi méretére levágnom belőle!! Két lapot sütünk.

A krém:
  • 9 tojás
  • 9 dl tej
  • 30 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag vanília (vagy a legjobb egy rúd vanília)
  • 25 gr-os zselatin
A tetejére:

  • 5dl tejszín(Én Hulalát használok ugyan)
  • 2-3 ek porcukor
  • 2 csomag habfixáló
Máz a tetejére:
  • 1/2 kk nescafe
  • 20 dkg porcukor
  • 3 ek tej
  • 7 dkg vaj
A tojás fehérjéket a fele cukorral kemény habbá vertem.
A tojássárgákat a másik fele cukorral, liszttel és kb. 2 dl tejjel, vaníliás cukorral kikevertem. A többi tejet feltettem főni. Mikor felforrt, akkor vékony sugárban a tojássárgához öntöttem, visszatettem a tűzre és kézi habverővel folyamatosan keverve kis lángon besűrítettem.
A zselatint feloldottam néhány kanál vízben, kicsit melegítettem rajta és a forró krémbe kevertem, majd hozzáadtam a fehérjehabot is. Óvatosan, de alaposan átkevertem és a tepsiben levő lapra öntöttem, amit előzőleg ugye méretre szabtam és a tepsi aljába előtte két réteg zsírpapírt terítettem, jócskán bővebbre hagytam, hogy majd mikor kiveszem a kész sütit, akkor könnyebben tudjak vele bánni. Egy éjszakára ment a hűtőbe.
Máz a lap tetejére: A kávét feloldottam a tejben és a 20 dkg porcukrot hozzáadtam.(Nem volt itthon porcukor és nem volt időm sem boltba szaládgálni, sem kávédarálón megőrölni a kristálycukrot....ne próbálkozzatok vele Ti sem, mert ilyen darabos marad, nem lesz szép homogén!) Kis lángon kevergettem oldódásig. Mikor sűrűsödött, akkor levettem a tűzről, belekevertem a vajat és a másik lap alsó, sütőlemez felőli felére kentem.Éles késsel felkockázom és hagytam kihűlni.
Másnap a Hulalából kemény habot  vertem 2-3 ek. porcukorral és a habfixálóval, amit a megdermedt krémre kenünk, aztán rápakolni a felkockázott mázas tetejét.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails