2010. február 11., csütörtök

Feketeerdő torta




Hétvégén életem első feketeerdő tortáját fogom elkészíteni a középső gyerkőcömnek, aki 13. szülinapját fogja ünnepelni vasárnap. Most is hű barátomat, az internetet hívtam segítségül. Számtalan szebbnél szebb tortát találtam ebben a téma körben. Kettőt választottam ki és ebből ötvözve próbálom megalkotni a remekművem. Nagyon készülök rá, remélem nem ez lesz bebukásom oka, már bevásároltam, gondolatban végig játszottam a folyamatot.. :)) Természetesen hozok képeket, főként ha jól sikerül! :))  (A kép az internetről vett, de remélem az enyém is lesz ennyére mutatós és jól sikerült....majd meglátjuk!)

2010. február 10., szerda

Ragu, Erica C-től (Zoltán Erika)

 
Ezt a receptet még réges-régen a tévében láttam és Zoltán Erika készítette el, mint egy saját specialitását. Kipróbáltam, nagyon finom! 
Hozzávalók:
  • 50 dkg csirekemell filé
  • jó marék zöldborsó
  • ugyan ennyi kukorica
  • jó sok majoranna
  • bors, só
  • 2-2.5 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
A csirkemellet összekockázzuk, majd az apró vágott vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk, rá tesszük a húst és fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk majorannával. Rátesszük a borsót, kukoricát, ezzel is pirítjuk még egy kicsit. Egy púpos evőkanál lisztet dobunk rá, elkeverjük és felöntjük a tejszínnel. Kicsit összerottyantjuk még és kész is. Köret tésztával tálaljuk.

Francia saláta

Én nem szeretem a boltban  készen vásárolható mirelit változatot. Ahogy én készítem: krumplit, sárgarépát, borsót, kukoricát megfőzöm sós, vegetás vízben. Majd összekeverem a tejfölt, majonézt, kevés mustárt, borsot. Ha kihűlt a zöldség, akkor hozzákeverem a zöldségeket és még egy jó adag csemege uborkát (üveges) hozzá kockázok kicsire és ugyan ennyi savanya almát is teszek hozzá. Jól behűtve fogyasztható magában és köretként is.

BMV meleg szendvicskrém



A nevét a sógoromtól kapta. A rövidítés ennyit takar : BeleMindenVackot. :)) Ami perzse ehető "vacak". :)) Ez is találomra készül, de nagyjából így valahogy...
  • 10 keményre főtt tojás
  • 20 dkg körüli májkrém
  • 1 kis pohár tjföl
  • 1 ek margarin
  • 1-2 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • só, bors, majoranna (őrölt), esetleg fűszerkeverék 
A kemény tojásokat összevágom, a többi hozzávalókat is a tojásokhoz adagolom. Minden belevalót ízlésnek megfelelő arányban lehet változtatni is. Ha darabosan szeretitek, akkor lehet úgy is hagyni, de ha a homogénebb verzió a nyerő, akkor botmixerrel megszoktam egy kicsit dolgozni. Mehet bele aprított petrezselyem levél is. Ha nagyon híg lenne az állaga, akkor én egy kis zsemlemorzsával szoktam "szelídíteni" rajta. :)) Kenyérre kenem, megszórom reszelt sajttal és meleg sütőben pirítok rajta. Gyors, finom és ez amennyiség még egy 5 tagú családnál is többszöri étkezést letakar.

A nem túl bizar "nyers" allapota:

Mákos guba, avagy ne dobjuk ki a megszáradt kalácsot sem..

....már persze csak akkor, ha marad ki. :)) Nem olyan régen, nekem sikerült akkora mennyiségű hokkaidó kalácsot sütnöm, hogy ránk száradt. Ritka dolog, de előfordul. A gyerekek oda vannak a mákos gubáért, de gondoltam hasznosítom a kalács maradékot is. Csoda finom lett, még az eredetinél is jobb! :)) Tehát:

A kiflit-jelen esetben a kalácsot kis darabokra vágom és meglocsolom annyi cukrozott(vaniliás) forralt tejjel, hogy azért ne csucsogjon. Majd megszórom darált mákkal, amit ízlés szerint cukrozok. Vérre menő vita volt érte és kidobnom sem kellett kaját. :))

Tanyasi csirke

 
Azt hiszem a kép magáért beszél. Nagyságrendi különbségek vannak egy tanyán nevelkedett, kapirgáló (ahogy nővérem hívja) csirke és egy gyári, "robbantott" csirke között. Az ízt nem tudom itt prezentálni, de a vizuális különbséget igen.....  :)))

Rakott csirkemell szelet

Ez többnyire nagyobb mennyiségű húsból mutatósabb. Lehet-én leginkább ezt használom-csirkemell filéből és karajból is készíteni.
Hozzávalók:
  • 1kg csirkemell filé
  • 2-3 dl főzőtejszín
  • 40dkg reszelt sajt
  • tojás
  • liszt
  • bors
A csirkemell filét vékony szeletekre vágom, lesózom, borsozom. Majd a lisztben és a felvert tojásban megforgatom. Van aki ezután a reszelt sajtban ugyan úgy, mint a zsemlemorzsában megforgatja, de én nem szeretem, mert utána már tojásos lesz a sajt, összeáll, hasonlók. Tehát a tojás után én egy tűzálló jénaitálat kicsit kivajazok, beborítom vékonyan reszelt sajttal és rárakom a húsokat egymás mellé. Ha kész egy réteg, akkor kicsit vastagabban megszórom sajttal és jön a következő réteg, egészen addig, még a húsunk el nem fogy. A tetejére sajt kerül. Ha készen vagyunk a rétegezéssel, ráöntjük a tejszínt és lefedjük alufóliával. Kb. 160 fokon sütjük(pároljuk elsőbb) 30 percig, majd levéve róla fóliát, pirosra sütjük a tetejét(vagy ki hogyan szereti, kevésbé ropogósan). Szépen szeletelni csak kihűlve lehet, melegen hamarabb megcsúsznak a rétegek egymáson, de úgy is finom. Mi leginkább krumpli pürét eszünk hozzá. Nem mondom, hogy olcsó kaja, de az biztos, hogy kis adag is nagyon laktató belőle.

Kókuszos csiga (Vnj)

                             
Ez a recept eredetileg ezzel a tésztával szerepel:
Tészta: 40 deka liszt, 25 deka margarin, 4 tojás sárgája, 1 dl víz, 3 deka élesztő, 1 kk cukor, pici só.Töltelék: 4 tojás fehérje, 30 deka cukor, 1 cs kókuszreszelék
A hozzávalókat a megfuttatott élesztővel összedolgozzuk. 5 cipót formálunk belőle, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Az előre elkészített masszával megkenjük, s mint a beiglit felsodorjuk, 2 cm-es darabokra vagdaljuk, kizsírozott tepsibe rakjuk.

Én viszont módosítottam, mert zavaros volt kicsit, hogy a margarint elmorzsoljuk a liszttel vagy olvasztva használjuk. Így gyorsan bekavartam egy kakaós csiga tésztát és azzal készítettem el. Így sincs semmi baja, sőt! :))

A krém az eredeti szerint: A töltelékhez gőz fölött felverjük a tojások fehérjét a cukorral, a gőzről levéve hozzáadjuk a kókuszreszeléket. 
 
 




Kókuszos kocka

 
Kókuszos napjainkat éljük, így a fentebb említett kókuszos csiga után most ez a kókuszos csemege készült. 
Egy 9 tojásos vizes piskótát sütöttem(9 tojás fehérje,9 ek kanál víz, 18 ek kanál cukor habosra, majd hozzá a 9 tojás sárgája, 18 kanál liszt) a nagy gáztepsiben. Kihűlt, felkockáztam. Még hűl, elkészítem a mázat. Ez hozzávetőleges arány, mert vannak dolgok, mint pl. ez is, amit már csak sacc/kb.-ra adagolok. Tehát a máz: fél csomag cukrozatlan kakaópor, 25-30 dkg cukor, másfél dl tej, és mikor már olvad, akkor hozzá darabolok 15-20 dkg margarint és lehet rajta dobni fél üvegcse rumaromával is. Ha felolvadtak a hozzávalók, akkor belemártom a piskóta kockákat(én egy kanállal rápancsikolom a csokit, majd egy nyárs tűvel beleszúrok és kiemelem, lecsöpögtetem kicsit) és egy nagyobb tálba szórt(kb. 30 dkg kókusz reszelékbe) megforgatom a csokimázas kockákat. Gyorsan meghűl és dermed a máz, szinte azonnal fogyasztható.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails