2012. június 13., szerda

Kakaós kalács 2.0 - gluténmentes

Ezt a receptet kaptam/kértem és zseniális! Szép is, finom is, gluténmentes is!! :)

Receptekkel jövök hamarosan, csak érjen véget az érettségi időszak illetve az arra való felkészülés. Igaz nem  én érettségizek, hanem a gyerekem, de együtt tanulunk, tételeket vázlatozok, kikérdezem....biztosra megyek. ;)))

Szóval a recept:
Egy ismerős anyuka társamtól kaptam a linket, Ő sütötte meg elsőként, engem meg hajtott az a bizonyos kíváncsiság. Mindig a jobbra, közel tökéletesre törekszem a gluténmentes dolgokból is és ez a recept, kalács teli találat! :D
NoSalty-ról való recept, én mindent ugyan így készítettem, annyi különbséggel, hogy a fahéjat kihagytam belőle és kicsivel több lisztet tettem bele.

  • 25 dkg Shar mix B vagy C liszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5-2 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • ½ csipet só
  • A kakaós töltelékhez:
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 púpozott ek natúr kakaópor
  • 1 kk rumaroma
  • 1 tk fahéj
A tetejére:
  • 1 tojássárgája
Elkészítés:
  1. Egy tálba  öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy a mélyedésből ne csorduljon ki.
  2. Pár perc múlva, ha az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejet. (Tapasztalatom szerint 1.5-1.8 dl között kell bele.)
  3. Pár percig dagasszuk, majd hagyjuk kb. 15 percet kelni.
  4. Amíg kel a tészta, elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
  5. Ha a tészta megkelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a kakaós krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is.
  6. Ha készen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és  sütőformába tesszük. Fontos! Ha nem teszed sütőformába, szétfolyik!
  7. Megkenjük a felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd pirulásig sütjük.
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
 Nagyon finom, omlós kalácsot kaptam, aminek Hanna is nagyon örült!  

Somlói galuska gluténmentesen

Kép: Az érettségiző nagyom készítette, aki fotósnak készül tovább.;)

4tojásból sütöttem egy riszlisztes piskótát, hagytam kihűlni. Csíkokra vágtam, majd keresztben félbe és betöltöttem a krémmel.
Krém: 
  • 2 csomag vaníliás pudingport 
  • 6 dl tejjel sűrűre főztem
  • a végén hozzáadtam kb. 10-15 dkg cukrot (ízlés szerint)
  • 10 dkg margarint kevertem bele mikor kicsit meghűlt (nem teljesen!)
Hűtőben hagytam kihűlni, dermedni, de javasolt néhányszor azért belekeverni, hogy ne bőrösödjön be.
A krémmel megtöltöttem tehát a piskóta lapokat, 3 rétegesre készítettem. Majd egy tálba raktam az adagokat.
Csoki máz/krém:
  • 2 csomag kakaós pudingport 
  • 2 ek kukoricakeményítővel
  • kb. 7-8 dl tejjel felfőztem
  • majd beletettem ízlés szerinti cukrot (10-15 dkg), amit elkevertem benne 
  • kb. 2 ek kakaóport 
  • ha nagyon sűrű a krém, akkor tejjel kell még hígítani, annyira, hogy ne legyen nagyon híg sem, mert akkor eláztatja a piskótát, de nagyon sűrű sem, mert az sem jó és ne felejtsük el, hogy a puding ahogy hűl, még úgy sűrűsödik kicsit.
  • fél üvegcse rumaroma is kerüljön bele! :D 
Ha kész a máz, akkor öntsük le a piskóta "tornyokat" és tejszínhabbal díszítsük ízlés szerint!

Kakaós kalács 1.0

Természetesen gluténmentes. Recept hamarosan!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails