2012. január 31., kedd

Hamburger

Ma ez volt a gyerek tízóraija oviban.... :))
A zsemle sütés kifogástalanul sikerül már. Egy kis saláta, rá a saját készítésű hamburger husi, lila édes hagyma, kechup, majonéz, csemege uborka, sajt és kész a "herkentyűburger"! :)

Mákos bejgli gluténmentesen

A bejgli az valamiféle mumus nekem kezdő háziasszony koromtól fogva, ugyan úgy, mint a szilvás vagy bármilyen gombóc. :) Így érthető, hogy nagy nehezen szántam rá magam. Viszont olyan sikerem lett, mint a GM gombóccal! Éljen a gluténmentes sütés-főzés! :))) Ez is Lisztnix-es recept. Szeretek onnan készíteni, mert jók, szinte biztos siker mindig a receptjük alapján. És akkor az elkészítés és a hozzávalók:


50 dkg Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 3 dkg élesztõ, 3 tojás, 15 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 4 evõkanál tej, 10 dkg tejföl.
Elkészítés Az élesztõt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztõt, a tojással elkevert porcukrot, a sót, a tejfölt. Az egészet jól összegyúrjuk, majd pár percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán vékony, hosszú lapokat nyújtunk, majd az egészet lekenjük tojássárgájával. Rászórjuk a tetszõleges száraz tölteléket (darált mák vagy dió ízlés szerint cukorral elkeverve – a szélekre ujjnyi, illetve a végén 2 ujjnyi területre ne tegyünk tölteléket), majd lazán feltekerjük úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk.

Kb. 20 percet pihentetjük, majd tojásfehérjével átkenjük. Ha megszáradt, 170–180 °C-on aranybarnára sütjük.

Én a magam részéről elharmadoltam a hozzávalókat és 2/3-ot vettem mindenből. Így egy szép nagy bejglim lett, de a sikere akkor volt nem diétázó családtagok körében is, hogy simán lehetett volna egész adagot készíteni. Ahogy kihűlt, felszeltem és ami nem fogyott el, azt még azonnal lefagyasztottam. Jól bírja a fagyasztást és kiengedve is friss, finom volt.  Soha ilyen finom és szép bejglit még nem sütöttem. :)) Annyit azért szűk körben bevallok, hogy a bejgli egyik vége-oldala csúnyán felrepedt, de a másik fele vizuálisan is tökéletesre sikeredett! ;))

Zebra torta

Sokáig, illetve már akkor is foglalkoztatott ez a süti, mikor még bőven csak a búzalisztes világban éltünk. Tetszett, mutatós és nem szokványos. Megtaláltam a gluténmentes változatát is. És ha megtaláltam, meg is sütöttem. :)
 Nekem nem elég "zebrás", de kezdetnek nem rossz! :) A recept ismét a lisztérzékeny oldalról való! A recept pedig:

Hozzávalók:
diónyi vaj
5 tojás
375 g Mester süteményliszt - én C tipusút használtam vagy Scharból vagy Barbarából
1 tasak gluténmentes sütőpor
200+50 g porcukor
250 ml napraforgó olaj
125 ml víz
1 csipet só
1 tasak gluténmentes vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor

Vajjal megpöttyözzük és kibéleljük egy kapcsos tortaforma alját és oldalát.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A tojások sárgáját habosra keverjük 200 g porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a langyos vizet. A tojások fehérjét 1 csipet sóval és 50 g porcukorral kemény habbá verjük, majd a liszttel felváltva a tojásos krémbe keverjük. A masszát elfelezzük, az egyik felébe beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan összekeverjük.
A tortaforma közepére 2 nagy evőkanál fehér masszát teszünk, annak közepére – és mindig a közepére! – 2 nagy kanál kakaós massza kerül, majd ismét fehér, stb., míg a massza el nem fogy.
Az előmelegített sütőben kb. 55 percig, tűpróbáig sütjük.

Stangli gluténmentesen

A stanglinak története van. Elég szívfacsaró, az elmúlt bő 2 hónapos diétánk kezdete óta az első olyan, mikor nagyon összeszorult a szivem. Az egyik reggel mikor bementünk az ovi melletti cipó boltba, a gyerek elment a polcok előtt, majd orr magasságban neki, megáll a polc előtt. Gőzölgő, meleg sajtos stanglik sorakoztak a polcon, tényleg harapni lehetett az illatukat. Megállt Hanna a polc előtt, szinte ráhajolt a stanglikra és beleszippantott az illatukba. Majd azt mondta ezzel egy időben:"Oh Istenem, de finom illata van!" Hozzá az arca...nehéz volt, bár fásult egy lelkem van, de akkor is. Haza jöttem és első dolgom volt a stangli sütő megalkotása. Van pár papír kéztörlő gurigám mindig itthon, azt gyorsan eldaraboltam, bevontam alufóliával, majd sütőpapírral és már kezdődhetett is a project. :) Az első így sikerült, valahol neten lelt recept alapján, ami nem sikerült annyira jól, majd jött a következő neki futás a lentebb található zsemle recept alapján. És....
Minden megoldható és remélem nem kell sok ilyet átélnem..és neki sem!

Kakaós aranygaluska

Ez a hagyományos aranygaluska megviccelt vagy kicsúfolt változata, de mivel a gyerek jelenleg az olajos magvak tekintetében is eltiltás alatt áll, így a diót elhagyva kakaóporral készítettem el. A recept, mint nagyon sokszor, most a LisztNix receptes oldaláról való.
a tésztához:
30 dkg Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 5 dkg margarin, 3 dl tej, 2 dkg élesztõ, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipetnyi só;
a töltelékhez:
Nesquik instant kakaópor 20 dkg margarin a tepsibe helyezéshez.
Elkészítés 1 dl langyos tejben a 2 dkg élesztőt 1 dkg kristálycukorral felfuttatjuk. A tojássárgáját, a maradék cukrot, a margarint kikavarjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a kikevert tojást, valamint a maradék tejet (langyosan). Kézi robotgép segítségével csomómentesre kavarjuk. Meleg vizes kézzel cipót formálunk, letakarjuk, 1 óráig kelesztjük háromszorosára. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd olvasztott margarinba mártott evőkanállal szaggatjuk egy kisméretű tepsibe vagy jénai tálba, lazán egymás mellé. Ha kész egy sor, meghintjük kakaóporral, és olvasztott margarinnal lelocsoljuk.

Majd következik a második sor, ahol a kiszaggatott tésztát úgy tesszük, hogy mindig az előző sor közé kerüljön.

Ismét leszórjuk, lelocsoljuk. Addig folytatjuk, míg a tészta elfogy. 180 °C-on 35–40 percig sütjük. Öntettel tálalhatjuk. (Közepes tepsire való mennyiség.) Csoki öntet a legfinomabb hozzá. :)

Muffin

Folyamatosan szélesítjük a GM repertoárt, így elérkeztünk a muffinhoz is. :)) Igazán finom, viszonylag sokáig friss marad-figyelembe véve a Gm kaják esetében, hogy elég gyorsan ehetetlen kategóriába kerülnek. Természetesen ez is netes recept. Innen:

Hozzávalók:
150 g cukor
150 g szobahőmérsékletű Liga margarin
100 g Fe-mini kenyérpor / kukoricakeményítő / Emese süteménypor - Én vagy Shar C-t vagy Barbara főzéshez-sütéshez lisztet használok
szódabikarbóna
csokidarabkák
50 g rizsliszt
3 db tojás
A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, melyben előzőleg elvegyítettük a szódabikarbónát. Szükség szerint egy kis vízzel / rizstejjel lazítjuk, de csak annyival, hogy könnyen keverhető legyen. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan ezt is hozzákeverjük
A muffinformákat kibéleljük muffinpapírral, és 1-1 kanálnyit teszünk bele a keverékből. 20-30 percig közepes lángon sütjük.


Én annyit módosítottam, hogy egy citrom héját reszeltem még bele és két felé vettem, az egyik felébe tettem 1-2 kanál kakaóport és kicsit hígítottam rajta tejjel. Majd adagolásnál egy kanál fehér tésztára egy kanál kakaós került és pluszban még csokicseppekkel szórtam meg.

Visszatérve a lángosra

Legutóbb, ami egyben az első lángos próbálkozásom volt a múltkor, nem hagyott nyugodni a dolog (mily meglepő fordulat!) :)) Hétvégén lángost kívánt a még gluténes társaság nagyobb része, így Hanna is kedvet kapott hozzá. Azt tudtam biztosan, hogy nem a múltkori receptet készítem el. A hagyományos lángost is egy a TupperWare edényhez csatolt recept alapján szoktam elkészíteni és abban volt egy szimpatikus "kefíres lángos" recept is. Azt már tapasztaltam, hogy ezeknek a liszteknek jót tesz a tejföl, kefír, így gondoltam kipróbálom. Mivel a lisztünk másként viselkedik, mint a búzaliszt, ennek függvényében az arányok is másak, így a "nedves" hozzávalókkal indítottam. A eredeti receptet zsugorítottam ami a végén így alakult:
 
Kefíres lángos:
  • 1 doboz kefír
  • 1 tojás
  • 15gr Budafoki élesztő 
  • kevés cukor
  • tej
A kefírt a tojást és a sót (kb. 4 gr) összekevertem. Az élesztőt annyi cukros,langyos tejben (0.5-1 dl) elkeverem és hagyom hogy kicsit felfusson. Majd hozzáöntöm a kefír-tojás elegyéhez. Annyi kenyér lisztet adok hozzá, hogy galuskánál egy kicsit sűrűbb tésztát kapjak. Én jelen esetben vegyesen használtam a lisztet. Volt benne Mestre kenyérliszt, Schar B és Barbara kenyér és kelt tészta liszt. Hagytam, hogy keljen egy kicsit a tésztám, olajos munkalapra kiborítottam, kicsíptem belőle tetszőleges darabot, formáztam és forró olajban kisütöttem. Nagyságrendekkel jobb állagú és ízű lángost kaptam így.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails