Ma ez volt a gyerek tízóraija oviban.... :))
A zsemle sütés kifogástalanul sikerül már. Egy kis saláta, rá a saját készítésű hamburger husi, lila édes hagyma, kechup, majonéz, csemege uborka, sajt és kész a "herkentyűburger"! :)
2012. január 31., kedd
Mákos bejgli gluténmentesen
A bejgli az valamiféle mumus nekem kezdő háziasszony koromtól fogva, ugyan úgy, mint a szilvás vagy bármilyen gombóc. :) Így érthető, hogy nagy nehezen szántam rá magam. Viszont olyan sikerem lett, mint a GM gombóccal! Éljen a gluténmentes sütés-főzés! :))) Ez is Lisztnix-es recept. Szeretek onnan készíteni, mert jók, szinte biztos siker mindig a receptjük alapján. És akkor az elkészítés és a hozzávalók:
50 dkg Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 3 dkg élesztõ, 3 tojás, 15 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 4 evõkanál tej, 10 dkg tejföl.
Elkészítés Az élesztõt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztõt, a tojással elkevert porcukrot, a sót, a tejfölt. Az egészet jól összegyúrjuk, majd pár percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán vékony, hosszú lapokat nyújtunk, majd az egészet lekenjük tojássárgájával. Rászórjuk a tetszõleges száraz tölteléket (darált mák vagy dió ízlés szerint cukorral elkeverve – a szélekre ujjnyi, illetve a végén 2 ujjnyi területre ne tegyünk tölteléket), majd lazán feltekerjük úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk.
Kb. 20 percet pihentetjük, majd tojásfehérjével átkenjük. Ha megszáradt, 170–180 °C-on aranybarnára sütjük.
Én a magam részéről elharmadoltam a hozzávalókat és 2/3-ot vettem mindenből. Így egy szép nagy bejglim lett, de a sikere akkor volt nem diétázó családtagok körében is, hogy simán lehetett volna egész adagot készíteni. Ahogy kihűlt, felszeltem és ami nem fogyott el, azt még azonnal lefagyasztottam. Jól bírja a fagyasztást és kiengedve is friss, finom volt. Soha ilyen finom és szép bejglit még nem sütöttem. :)) Annyit azért szűk körben bevallok, hogy a bejgli egyik vége-oldala csúnyán felrepedt, de a másik fele vizuálisan is tökéletesre sikeredett! ;))
50 dkg Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 3 dkg élesztõ, 3 tojás, 15 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 4 evõkanál tej, 10 dkg tejföl.
Elkészítés Az élesztõt a langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztõt, a tojással elkevert porcukrot, a sót, a tejfölt. Az egészet jól összegyúrjuk, majd pár percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán vékony, hosszú lapokat nyújtunk, majd az egészet lekenjük tojássárgájával. Rászórjuk a tetszõleges száraz tölteléket (darált mák vagy dió ízlés szerint cukorral elkeverve – a szélekre ujjnyi, illetve a végén 2 ujjnyi területre ne tegyünk tölteléket), majd lazán feltekerjük úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk.
Kb. 20 percet pihentetjük, majd tojásfehérjével átkenjük. Ha megszáradt, 170–180 °C-on aranybarnára sütjük.
Én a magam részéről elharmadoltam a hozzávalókat és 2/3-ot vettem mindenből. Így egy szép nagy bejglim lett, de a sikere akkor volt nem diétázó családtagok körében is, hogy simán lehetett volna egész adagot készíteni. Ahogy kihűlt, felszeltem és ami nem fogyott el, azt még azonnal lefagyasztottam. Jól bírja a fagyasztást és kiengedve is friss, finom volt. Soha ilyen finom és szép bejglit még nem sütöttem. :)) Annyit azért szűk körben bevallok, hogy a bejgli egyik vége-oldala csúnyán felrepedt, de a másik fele vizuálisan is tökéletesre sikeredett! ;))
Zebra torta
Sokáig, illetve már akkor is foglalkoztatott ez a süti, mikor még bőven csak a búzalisztes világban éltünk. Tetszett, mutatós és nem szokványos. Megtaláltam a gluténmentes változatát is. És ha megtaláltam, meg is sütöttem. :)
Nekem nem elég "zebrás", de kezdetnek nem rossz! :) A recept ismét a lisztérzékeny oldalról való! A recept pedig:
Hozzávalók:
diónyi vaj
5 tojás
375 g Mester süteményliszt - én C tipusút használtam vagy Scharból vagy Barbarából
1 tasak gluténmentes sütőpor
200+50 g porcukor
250 ml napraforgó olaj
125 ml víz
1 csipet só
1 tasak gluténmentes vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
Vajjal megpöttyözzük és kibéleljük egy kapcsos tortaforma alját és oldalát.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A tojások sárgáját habosra keverjük 200 g porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a langyos vizet. A tojások fehérjét 1 csipet sóval és 50 g porcukorral kemény habbá verjük, majd a liszttel felváltva a tojásos krémbe keverjük. A masszát elfelezzük, az egyik felébe beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan összekeverjük.
A tortaforma közepére 2 nagy evőkanál fehér masszát teszünk, annak közepére – és mindig a közepére! – 2 nagy kanál kakaós massza kerül, majd ismét fehér, stb., míg a massza el nem fogy.
Az előmelegített sütőben kb. 55 percig, tűpróbáig sütjük.
Nekem nem elég "zebrás", de kezdetnek nem rossz! :) A recept ismét a lisztérzékeny oldalról való! A recept pedig:
Hozzávalók:
diónyi vaj
5 tojás
375 g Mester süteményliszt - én C tipusút használtam vagy Scharból vagy Barbarából
1 tasak gluténmentes sütőpor
200+50 g porcukor
250 ml napraforgó olaj
125 ml víz
1 csipet só
1 tasak gluténmentes vaníliás cukor
2 evőkanál kakaópor
Vajjal megpöttyözzük és kibéleljük egy kapcsos tortaforma alját és oldalát.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A tojások sárgáját habosra keverjük 200 g porcukorral, hozzáadjuk az olajat és a langyos vizet. A tojások fehérjét 1 csipet sóval és 50 g porcukorral kemény habbá verjük, majd a liszttel felváltva a tojásos krémbe keverjük. A masszát elfelezzük, az egyik felébe beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan összekeverjük.
A tortaforma közepére 2 nagy evőkanál fehér masszát teszünk, annak közepére – és mindig a közepére! – 2 nagy kanál kakaós massza kerül, majd ismét fehér, stb., míg a massza el nem fogy.
Az előmelegített sütőben kb. 55 percig, tűpróbáig sütjük.
Stangli gluténmentesen
A stanglinak története van. Elég szívfacsaró, az elmúlt bő 2 hónapos diétánk kezdete óta az első olyan, mikor nagyon összeszorult a szivem. Az egyik reggel mikor bementünk az ovi melletti cipó boltba, a gyerek elment a polcok előtt, majd orr magasságban neki, megáll a polc előtt. Gőzölgő, meleg sajtos stanglik sorakoztak a polcon, tényleg harapni lehetett az illatukat. Megállt Hanna a polc előtt, szinte ráhajolt a stanglikra és beleszippantott az illatukba. Majd azt mondta ezzel egy időben:"Oh Istenem, de finom illata van!" Hozzá az arca...nehéz volt, bár fásult egy lelkem van, de akkor is. Haza jöttem és első dolgom volt a stangli sütő megalkotása. Van pár papír kéztörlő gurigám mindig itthon, azt gyorsan eldaraboltam, bevontam alufóliával, majd sütőpapírral és már kezdődhetett is a project. :) Az első így sikerült, valahol neten lelt recept alapján, ami nem sikerült annyira jól, majd jött a következő neki futás a lentebb található zsemle recept alapján. És....
Minden megoldható és remélem nem kell sok ilyet átélnem..és neki sem!
Minden megoldható és remélem nem kell sok ilyet átélnem..és neki sem!
Kakaós aranygaluska
Ez a hagyományos aranygaluska megviccelt vagy kicsúfolt változata, de mivel a gyerek jelenleg az olajos magvak tekintetében is eltiltás alatt áll, így a diót elhagyva kakaóporral készítettem el. A recept, mint nagyon sokszor, most a LisztNix receptes oldaláról való.
a tésztához:
30 dkg Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 5 dkg margarin, 3 dl tej, 2 dkg élesztõ, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipetnyi só;
a töltelékhez:
Nesquik instant kakaópor 20 dkg margarin a tepsibe helyezéshez.
Elkészítés 1 dl langyos tejben a 2 dkg élesztőt 1 dkg kristálycukorral felfuttatjuk. A tojássárgáját, a maradék cukrot, a margarint kikavarjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a kikevert tojást, valamint a maradék tejet (langyosan). Kézi robotgép segítségével csomómentesre kavarjuk. Meleg vizes kézzel cipót formálunk, letakarjuk, 1 óráig kelesztjük háromszorosára. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd olvasztott margarinba mártott evőkanállal szaggatjuk egy kisméretű tepsibe vagy jénai tálba, lazán egymás mellé. Ha kész egy sor, meghintjük kakaóporral, és olvasztott margarinnal lelocsoljuk.
Majd következik a második sor, ahol a kiszaggatott tésztát úgy tesszük, hogy mindig az előző sor közé kerüljön.
Ismét leszórjuk, lelocsoljuk. Addig folytatjuk, míg a tészta elfogy. 180 °C-on 35–40 percig sütjük. Öntettel tálalhatjuk. (Közepes tepsire való mennyiség.) Csoki öntet a legfinomabb hozzá. :)
a tésztához:
30 dkg Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 5 dkg margarin, 3 dl tej, 2 dkg élesztõ, 2 tojássárgája, 5 dkg cukor, csipetnyi só;
a töltelékhez:
Nesquik instant kakaópor 20 dkg margarin a tepsibe helyezéshez.
Elkészítés 1 dl langyos tejben a 2 dkg élesztőt 1 dkg kristálycukorral felfuttatjuk. A tojássárgáját, a maradék cukrot, a margarint kikavarjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a kikevert tojást, valamint a maradék tejet (langyosan). Kézi robotgép segítségével csomómentesre kavarjuk. Meleg vizes kézzel cipót formálunk, letakarjuk, 1 óráig kelesztjük háromszorosára. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd olvasztott margarinba mártott evőkanállal szaggatjuk egy kisméretű tepsibe vagy jénai tálba, lazán egymás mellé. Ha kész egy sor, meghintjük kakaóporral, és olvasztott margarinnal lelocsoljuk.
Majd következik a második sor, ahol a kiszaggatott tésztát úgy tesszük, hogy mindig az előző sor közé kerüljön.
Ismét leszórjuk, lelocsoljuk. Addig folytatjuk, míg a tészta elfogy. 180 °C-on 35–40 percig sütjük. Öntettel tálalhatjuk. (Közepes tepsire való mennyiség.) Csoki öntet a legfinomabb hozzá. :)
Muffin
Folyamatosan szélesítjük a GM repertoárt, így elérkeztünk a muffinhoz is. :)) Igazán finom, viszonylag sokáig friss marad-figyelembe véve a Gm kaják esetében, hogy elég gyorsan ehetetlen kategóriába kerülnek. Természetesen ez is netes recept. Innen:
Hozzávalók:
150 g cukor
150 g szobahőmérsékletű Liga margarin
100 g Fe-mini kenyérpor / kukoricakeményítő / Emese süteménypor - Én vagy Shar C-t vagy Barbara főzéshez-sütéshez lisztet használok
szódabikarbóna
csokidarabkák
50 g rizsliszt
3 db tojás
A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, melyben előzőleg elvegyítettük a szódabikarbónát. Szükség szerint egy kis vízzel / rizstejjel lazítjuk, de csak annyival, hogy könnyen keverhető legyen. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan ezt is hozzákeverjük
A muffinformákat kibéleljük muffinpapírral, és 1-1 kanálnyit teszünk bele a keverékből. 20-30 percig közepes lángon sütjük.
Én annyit módosítottam, hogy egy citrom héját reszeltem még bele és két felé vettem, az egyik felébe tettem 1-2 kanál kakaóport és kicsit hígítottam rajta tejjel. Majd adagolásnál egy kanál fehér tésztára egy kanál kakaós került és pluszban még csokicseppekkel szórtam meg.
Hozzávalók:
150 g cukor
150 g szobahőmérsékletű Liga margarin
100 g Fe-mini kenyérpor / kukoricakeményítő / Emese süteménypor - Én vagy Shar C-t vagy Barbara főzéshez-sütéshez lisztet használok
szódabikarbóna
csokidarabkák
50 g rizsliszt
3 db tojás
A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, melyben előzőleg elvegyítettük a szódabikarbónát. Szükség szerint egy kis vízzel / rizstejjel lazítjuk, de csak annyival, hogy könnyen keverhető legyen. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan ezt is hozzákeverjük
A muffinformákat kibéleljük muffinpapírral, és 1-1 kanálnyit teszünk bele a keverékből. 20-30 percig közepes lángon sütjük.
Én annyit módosítottam, hogy egy citrom héját reszeltem még bele és két felé vettem, az egyik felébe tettem 1-2 kanál kakaóport és kicsit hígítottam rajta tejjel. Majd adagolásnál egy kanál fehér tésztára egy kanál kakaós került és pluszban még csokicseppekkel szórtam meg.
Visszatérve a lángosra
Legutóbb, ami egyben az első lángos próbálkozásom volt a múltkor, nem hagyott nyugodni a dolog (mily meglepő fordulat!) :)) Hétvégén lángost kívánt a még gluténes társaság nagyobb része, így Hanna is kedvet kapott hozzá. Azt tudtam biztosan, hogy nem a múltkori receptet készítem el. A hagyományos lángost is egy a TupperWare edényhez csatolt recept alapján szoktam elkészíteni és abban volt egy szimpatikus "kefíres lángos" recept is. Azt már tapasztaltam, hogy ezeknek a liszteknek jót tesz a tejföl, kefír, így gondoltam kipróbálom. Mivel a lisztünk másként viselkedik, mint a búzaliszt, ennek függvényében az arányok is másak, így a "nedves" hozzávalókkal indítottam. A eredeti receptet zsugorítottam ami a végén így alakult:
Kefíres lángos:
Kefíres lángos:
- 1 doboz kefír
- 1 tojás
- 15gr Budafoki élesztő
- kevés cukor
- tej
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)