2012. május 17., csütörtök

Perec (gluténmentes)

Egy nagyon jó oldalt találtam ismét, ahol bal oldalt lisztenként rendszerezett receptek vannak, képekkel. INNEN származik a perec recept is.
  • 250 g Fe-mini kenyérpor (Nekem nem volt épp itthon, így Schar B-vel helyettesítettem)
  • 125 g margarin
  • 2,5 g szalalkáli
  • 2 kávéskanál só
  • 0,8 dl tej
  • 1 db tojás
  • a szóráshoz néhány kanál kenyérpor
  • a perecek megszórásához elegendő köménymag
Az összegyúrás után vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd perecszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojással megkenjük, és köménymaggal meghintjük. Sütés hőfoka: 180-200°C, sütés ideje: 10 perc. A perecet készíthetjük tojás nélkül, akkor a tésztába 2 teáskanál tojáshelyettesítő port keverünk. Tej helyett használhatunk vizet is. A perec tetejét tojás helyett, gluténmentes, kevés vízben feloldott húsleveskocka levével is megkenhetjük.

A perec formából kieső apró kis "hulladékokat" sem volt már kedvem újra gyúrni és szaggatni, így úgy ahogy kiesett a formából, kisütöttem és lett belőle jó kis "jutalom falat" a rosszaságnak. :)))
Nagyon elégett vagyok a tésztával is, bár a szalagáré ammónia szagát kihagytam volna, de messze a legjobb sós, amit gluténmentes időszakunk alatt készítettem. Készült így szezámmagos, sajtos perec és kis, egy falatos kréker.

Schar kalács

Erről egyenlőre képet nem tudok még hozni, mert ripsz-ropsz elfogyott, még mielőtt észbe kaphattam volna. A receptet egy ismerős anyuka ajánlotta és semmi extra.
Ugyan úgy készül, mint a Schar szögletes kenyér, amit a gyári csomagoláson találhatunk, csak pluszban még teszünk hozzá 2 nagy evőkanál cukrot. Ennyi a kalács nyitja! Persze lehet még kalács fűszerekkel ízesíteni, pl. szegfűszeggel, mazsolával és hasonlókkal. De így magában, natúran is nagyon fincsi. :))

A diéta sarkalatos pontja...a KIFLI!

Hát igen....még mindig a kifli. Nem gondoltam volna, hogy ennyire feladja a leckét egy pékárú...egy kifli. :D De mégis! Most viszont, hogy a napokban zsemlét sütöttem és valahogyan a formázással elszámítottam magam, maradt ki egy maréknyi tészta. Mivel nem folyt túlságosan, így próbáltam vizes kézzel valami kifli formát alakítani belőle. Hát nem mondanám, hogy sülés közben és a végén is a kiflit formázta... :)
Viszont: Puha, omlós, finom ízű kifli lett belőle. Jóízűen megette a gyerek margarinnal, én meg levontam a tanulságot : KELL nekem egy bagett sütő alkalmatosság, még ha 4500 ft, akkor is. Rajta vagyok az ügyön! ;)
A tészta egyébiránt a lentebb található Schar zsemle recept volt.

Palacsinta

Ezt a gluténmentes palacsinta receptet egy kedves új ismerősömtől kaptam. Köszönöm Helgi! :D Nagyon finom és sokáig friss marad. Bár a sima rizslisztes palacsintát is szeretjük, de kedvenc lett ez is. Akkor a recept, ahogy Helgi készíti:


4 dl tej, 
20 g olaj, 
2 tojás, 
pici só, 
vaníliás cukor, 
100 gr alfa mix liszt, és 
10-15 g rizsliszt.

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, hagyjuk egy 15 percet pihenni, hogy a liszt megszívja magát, majd ugyan úgy sütjük, mint a hagyományos palacsintát. Nagyoooon finom! :)

2012. május 15., kedd

Új disegn

Nem tetszett végül is a fekete háttér, meg nagyon bántotta a szememet is, így most rászántam az időt és kicsit csinálgattam a blogom külsőjét. Hát ilyenre sikeredett. :) Maradtam a régi barnás-sárgás színvilág mellett, de olyan már sosem lesz sajnos, mint régen. :( Ez van, ezzel kell beérnem/beérnetek! :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails