2012. március 13., kedd

Próbálkozom ...

... egy olyan kenyér sütésével, ami mind ízben, mind állagban leginkább megközelíti a mi búzalisztes kenyerünket. Nem könnyű feladat, de az én kiváncsiságommal egyszer talán eljutok ide is. Igaz, a mostani kenyér már nagyon közel van a célhoz! ;)) Megosztom veletek is...
Ilyen szépen megrepedt a kenyér teteje. A férjem szerint "olyan domós, mint a sima kenyér". Biztos, mert én azt sem tudom, hogy mit jelent a domó... :)) Én azt tudom, hogy ez a része a legfinomabb és régen, mikor anyukám elküldött gyerekként a közeli boltba, mire hazaértem, folyton lecsipkedtem ezt a finom, sült, ropogós kérget a kenyérről körben. :)) Nem nézett ki túl jól! ;)) No ez a kenyér ugyan ilyen volt, igen nehezen tudtam neki ellenállni, de Hanna is ösztönösen ráérzett, hogy mi a finom, mert már csipedte volna. :)
Ellenállhatatlan falat....

És a kenyér bélzete is egyre inkább hasonlít a búzalisztesére. Annyira finom volt, hogy miután a gyerek befalta a két zsemlét, amit ebből a tésztából szakítottam ki és sütöttem meg zsemlének, utána még vagy 3 szelet meleg kenyeret bepuszilt, csak úgy magában. Azért ez nagy szó! :) Laza, könnyű szerkezetű kenyér, langyosan nem igazán jól vágható, ellenben az eddigi kenyerekkel, mert ami az előnye, hogy laza, könnyű, az a hátránya is, hogy nehezebben szelhető. 

A kenyér receptje továbbra is a Schar B kenyér  alapján készül, kevesebb vízzel, amit kefírrel vagy tejföllel egészítek ki, egy csipet kenyér fűszerrel és kevés aszkorbinsavval.

2012. március 12., hétfő

Kaptam..


A Drága férjemtől kaptam vasárnap ajándékba ezt a robotgépet, hogy ezzel is megkönnyítse az életem, miközben a gyereknek pancsolom a gluténmentes kenyereit, zsemléit. Volt nekem ugyan egy több évtizedes robotgépem és még ma is üzemképes, csak egy hibája volt, nem volt hozzá dagasztó kar csak a habverő. Így most már ez is kipipálva! :) Köszönöm Drágám! :)))

Hamiskás Sacher torta

Mivel a középsőnek ma német verseny lesz suliban és az egyik feladat, hogy német eredetű sütit kell vinnük, így gyorsan, kényszerű helyzetben össze kellett dobni valamit. Igaz ennek a tortának csak a kinézete sacher és ami még fontos, hogy kakaós a tészta meg lekvár van közte és csikomáz van rajta, de minden már hamis benne. :)) A mandulaliszt helyett darált dió és hasonlók. Úgy hogy ez egy kakós-diós piskóta, lekvárral középen megtöltve. Igaz abba egy kevés rumaromát kevertem. :)) A teteje olvasztott csokival lett leöntve és egy kis dió került rá, hogy ne legyen annyira lúdláb kinézete annak a 4 szeletnek, ami a zsűri elé kerül kóstolásra.... ;))

Darálós keksz


Ez egy gluténes változat, mert van azért nekem 2 nem lisztmentesen táplálkozó gyermekem is és egy férjem, akik bár nagyon szívesen eszik a GM édességeket, nasikat is, azért ez így elég költséges lenne, ha mindenki ezt fogyasztaná. Így készült egy búzalisztes adag is, illetve mindjárt két adag. :))

Hozzávalók:
  • 70 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 25 dkg cukor
  • 4 egész tojás
  • 2 vaníliás cukor
  •  1 citrom reszelt héja
  •  1 sütőpor
A zsírt (én fele-fele arányban használtam zsírt és margarint)a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és kikavarjuk. A lisztet a a vaníliás cukrot (nekem az egyik csomag Burbon vaníliás volt), sütőport és citrom héját, mint száraz anyagokat összekevertem és a folyékony masszát hozzáadtam, összekevertem, majd összegyúrtam. Húsdarálóra szerelhető adapteren áthajtjuk az egészet, miközben tetszés szerinti mérteket vágunk belőle és zsírpapírral bélelt tepsire rakjuk, kisütjük.

Mint a tüdő a fazékból....

....kidagadok én.... Énekelhette volna ez akenyér, ha tudná. :)))
Elég vicces volt a helyzet, mikor a lentebb található Shar B lisztből készült kenyér a sütőben elkezdett nőni-nőni és mintha soha meg sem akarna állni. :) Elsőbb örültem, aztán megrémültem hogy mi lesz ebből, majd elkeseredtem, hogy hogy néz ez ki így. :)) De aki a jóval sem elégedett és tökéletesre vágyik, az így jár. :)

Az biztos, hogy amit másként csináltam: Tettem bele kb. 2 tk. szezámmagot, rendeltem kenyér fűszer keveréket, abból tettem bele 1 kk.-al, de az nem okozhat ilyen mértékű...sőt semmilyen növekedést, hisz az csak koriander, édeskömény, kömény, ánizs mag őrleményből áll, viszont épp a napokban Limaránál nosztalgiáztam megint és tudjuk, hogy Ő a kenyerek, kelt tészták alfája és omegája és nála a hagyományos kenyérnél olvastam, majd be is villant, hogy ő citromsavat(?) szokott használni egy csipettel a kenyerek készítésénél, mert valami olyan volt, hogy elősegíti a kelés folyamatát. Gondoltam, üsse kő, tettem bele a fent említetteken túl én is egy csipettel. És ez lett!!! Én csak erre merem fogni ezt az egészet, hogy ugyan az a liszt, ugyan az a technológia, ugyan az az élesztő, ugyan akkora mennyiségben és még is a másik kenyér fele ekkora volt.... :)) És a bélzete sem semmi ám! Levegős! Harmadnap, hűtés, fagyasztás nélkül is puha, ruganyos, finom! Ma muszáj leszek megint elkészíteni, bár a kenyér fűszert el kell hagynom, mert Hannának azzal nem ízlett, bár meggyőződésem, hogy a bolti fehér és félbarna kenyér is tartalmazhat valami ilyesmit, mert tökéletesen búzalisztes kenyér illata, íze volt. Meg mondom egy pillanatra vissza kellett pörgetnem a "filmkockát" hogy biztosan a lisztmentes Hanna polcról vettem le lisztet a kenyérhez?! :))
És akkor a bélzete:
Ahogy hűlt, persze esett összebb, ahogy a levegő távozott belőle, ennek köszönhetően a formája is elég mókásra sikeredett, de szerintem jól látható a kenyér belének lazasága.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails