2012. június 29., péntek

Sült császárszalonna házilag



Mivel meguntam, hogy már egy ennél sokkal inkább zsíros és kevésbé húsos sült császárszalonnáért a hentesnél, boltban elmernek kérni 2600 ft/ kg árat, ezért úgy döntöttem, hogy elkészítem magam. Egyfelől mert szeretjük, másfelől mert tudom hogy miből és hogyan készül, harmad soron pedig nagyon nem mindegy, hogy így megúsztam a 60 dkg kész sült húsos szalonnát kb.730 ft-ból, ugyan ez a boltban 1560 ft lett volna és zömében tényleg szalonna. :)

Elkészítése:
Vettem egy szép darab bőrös malachúst illetve "szalonnát". Azt megmostam, letörölgettem, sóval alaposan bekentem mindenhol. Ugyan így tettem a fűszersóval, ami meg lehet hogy "gyalázat", de sült csirke fűszersóm volt csak itthon, így azzal is bekentem mindenhol. Kevés fokhagyma és lefedve egy napig pácoltam a hűtőben. Egy kicsit megabáltam vízben a szalonna darabokat, majd kiszedtem és annyi zsírt melegítettem, hogy a szalonna darabokat éppen ellepje. Majd átraktam a zsírba és lassú lángon lefedve sütni kezdtem. Akkor jó, mikor a bőre kezd hólyagos lenni és ha villával megütögetjük, érezhetően kemény, kopogós. Akkor kiszedtem és tányéron hagytam meghűlni annyira, hogy hűtőzhető legyen. Ahogy meghűlt teljesen fogyasztható.

Nem mellékes, hogy a "fincsi" hidegen sajtolt bolti zsírom volt csak itthon, ami ugye meg sem közelíti ízben a házi vagy "sült zsírt". Így ezzel az eljárással egy jó adag feljavított sertés zsírhoz is jutottunk, amit így, feltúrbózva már jó ízűen megeszik a család zsíros kenyérnek, paprikával, paradicsommal. :))
 És nem mellesleg gluténmentes, ha a fűszerekre figyelünk!! ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails