2012. február 29., szerda

Negatív!

Most beszéltem az aszisztens néninkkel... Már papír is van róla, hogy Hanna értéke az őszi 82-ről 14.4 talán (felsorolta mindannyiunkét és közel azonos értékek voltak, így belekeveredtem kicsit), de az elfogadható 50-es érték alatt van jóval. Viszont a családszűrés erdeményén meglepődtem. A szűk családból-apa,anya,testvérek-senki nem gluténérzékeny!! Akkor honnan, kitől???

Gyros pitában...gluténmentesen

Ez még hetekkel ezelőtt történt, amikor is a hugomékhoz voltunk hivatalosak egy arab kenyeres vacsira és beszélgetésre-kártyázásra, aminek a vége egy nagy gyros party lett. :)) Nagy vállalkozókedvű a hugom is, mondta, hogy majd ő süt Hannának kukorica lisztből tortillát. felajánlottam, hogy adok én lisztet, ezért ne vegyen. Aztán már az volt, hogy vigyek át minden hozzávalót és ott megcsináljuk együtt, majd szombatra már az volt, hogy akár meg is süthetem itthon én. :D Soha nem csináltam még pitát gm változatban, na ná, hogy sikerült egy pofás bodagot készíteni, de Hanna nem keseredett el, hogy nem feltekerhető, megpakolta a tetejét és úgy harapta. Aztán gondoltam egyet-másnap, mivel rengeteg hús kimaradt, amit mi is vittünk-és elkértem az ő búzalisztes pita receptjét és elkészítettem az alapján, csak persze töredékét és nem búzaliszttel, hanem a mi lisztünkkel. Itt jegyzem meg, hogy a sok kisérletezés után megállapíthatom, hogy a legkiválóbb tészták a Schar vagy Barbara liszt használata kapcsán születnek. Kifogástalan, jól feltekerhető pitát kaptam, amiből sikerült még lefagyasztani is és tapasztalatunk alapján bátran kimerem jelenteni, hogy kiengedés után is élvezhető lett a pita. Szerintetek?? :)
A Pita hozzávalói búzalisztes változatban!!! 
  • 1kg liszt
  • 12 ek olaj
  • 1 ek só
  • 1 joghurt
  • fél liter víz
  • pici cukor
  • 1.5 csomag élesztő
  •  fél csomag sütőpor
A vízben kevés cukrot elkeverünk, hozzáadjuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd az összes hozzávalót összedolgozzuk.  25-30 perc kelesztés után kis cipókat készítünk, kinyújtjuk kör alakúra és serpenyőben kisütjük olajjal vagy anélkül. Felforrósított teflon serpenyőben nálunk olaj nélkül sült ki. Mikor egyik fele jó, akkor megfordítjuk a tésztát és a másik felét is megsütjük. Ruhával kibélelt kosárba rakjuk és letakarjuk, hogy megpuhuljon.

Ugyan így készül a gluténmentes változat is, csak egy gyerek esetében ez ugye nagy mennyiség, tehát arányosan kicsinyítjük a hozzávalókat és a folyékony hozzávalók összekeverése után annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. A további műveletek megegyeznek a búzás változatéval.

Gluténmentes gyümölcs torta

Teljes mértékben gluténmentes torta. Rizslisztes piskóta az alap, Hass vanília ízű pudingporral készült a piskótára a krém, majd a gyümölcsök és végül a Hass tortazselé. Igazán finom volt! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails