2012. március 9., péntek

Zsemlesütő

Mivel nagyon sokan megkerestek privátban a gluténmentes zsemlék kapcsán, de legfőképp a zsemlesütő miatt, így kap egy postot a dolog. :)) Ez persze nem jelenti azt, hogy nem írhattok akár a témával kapcsolatban az email címemre. :)) Szóval az én zsemlesütőm története nagyon rövid. Amit Ti is tapasztaltaok, hogy a muffin sütős nem olyan formájú, kicsi, nem hasonlít a tényleges zsemlére, rosszabb esetben beleragad a sütőformába, mégrosszabb esetben a kapszliba/ra is, ha meg sütőlemezen készítetettem, akkor csak szétterült lapos valami lett, nem szép magas zsemle. Nem szeretem a kudarcokat, és ha konyha, kaja, akkor maximalista vagyok, szóval nehezen viseltem a zsemle okozta kudarcokat, így egy szép nap a nyakamba vettem a várost és elindultam valami olyan alkalmatosságot keresni, ami hasonlít a zsemlesütésre alkalmas eszközre.
Nem tartott sokáig a keresgélésem, a valamikor Minden 100 ft-os bolt, mostani nevén Goods Market-ben találtam ezt a sütőformát. Ami 1200-1300 ft-ba került, teflonos.
Zsemlesütésre teljesen alkalmas, de nem tudom a becsületes nevét, mert ez az egy darab volt, a ragasztó meg le volt róla szakadva, így meg sem tudtam nézni, hogy az eredeti funkciója az alkalmatosságnak. Ahogy néhányatoknak már leírtam, ahogy látható, 6 lyukas, az egész mélyedés nem több 1-1.5 cm-nél. Szóval javaslom, hogy nézzetek szét ezen boltok valamelyikében a muffin sütők, tepsik környékén, vagy One Euro-s boltban vagy ha van a közeletekben, akkor a Rossman is tartott időnként ilyen dlgokat is. Holnap elnézek a bolt felé, hátha érkezett azóta még ilyen sütő és legalább meg tudom nézni a nevét. Ha tudok új infót, akkor ide írom!

2012. március 7., szerda

Darálós keksz gluténmentesen

Mivel ezt is nagyon szeretik a gyerekek, köztük Hanna is, így megoldást , de leginkább receptet kellett találnom a jó öreg darálós tészta GM elkészítéséhez is. Barátom a Google megint segítségemre volt, no meg a lisztérzékeny oldalon a chat szekció. :))  Két féle recept alapján dolgoztam. Az egyik a neten talált, simán kukoricalisztes. Na, ezzel jobb volt ugyan dolgozni, olyan borzasabb lett a végeredmény, de utálom a kukoricaliszt tömény, szájpadlásra tapadó jellegzetes tulajdonságát. Viszont a gyerkőc nagyon dicsérte és ez a lényeg. :)) A másik a lisztérzékeny chat falról való, ahol segítséget kértem és zsike sorstárstól kaptam egy szuper receptet.
A képen látható, teljes kukoricalisztes változat:

100 g vaj
4 db tojás
250 g cukor
750 g kukoricaliszt

2 csomag vaníliás cukor
szükség szerint tej


A vajat a tojásokkal kikeverjük és hozzáadjuk a cukrot, kukoricalisztet. Annyi tejet adunk hozzá, hogy kemény tészta legyen. Húsdarálóra szerelt formán átdaráljuk  zsírozott tepsibe rakva kisütjük aranysárgára. Én fél adaggal próbálkoztam, egy gázsütő tepsi lett belőle. Ez a verzió szebb lett formailag, borzasabb lett a tészta maga, de ahogy említettem, a kukorica liszt jellegzetes íze és tulajdonsága nekem nem jön be.
 Ez a másik verzió a vegyes lisztes változat, mert a receptben megadott Fe-mini lisztet nem tartok itthon. Ezt a receptet zsike írta fel nekem a lisztérzékeny.hu chat falra, mikor segélykérésem olvasta. Köszönöm itt is neki! :)) Ő így adta meg a receptet:

35 dkg Fe-mini kenyérpor
15 dkg rizsliszt
18 dkg porcukor
1.5-2 tojás
25 dkg Ráma margarin (Liga)
2-3 csomag vaníliás cukor
2 ek kókusz reszelék
1 tk kakaó
7 dkg darált dió

A liszteket a cukorral és a tojással, margarinnal jól összedolgozzuk. 3 részre osztjuk. Az egyik feléhez a kókuszt, a másikhoz a kakaóport a harmadikhoz a darált diót adjuk. Darálóra szerelt adapterrel vagy kekszkinyomóval mintázzuk és zsírpapírral bélelt tepsibe rakva 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.

Az én változatom annyiban más, hogy a fe-mini liszt helyett Schar B, Barbara kenyérliszt és Schar C, illetve kukoricakeményítő keverékével készítettem lisztet hozzá, ami így nem 35 dkg lett, hanem 40 dkg. De elbírta a zsíradék és tojás a plusz liszt mennyiséget is, mert még közben is adtam hozzá kevés riszlisztet és kukoricakeményítőt. Nehezebben volt darálható, nem lett olyan szép borzas, de ízre nekem ez a változat finomabb volt. Anyit még, hogy én nem 3 részre osztottam, csak 2 felé, az egyik maradt sárga vanília ízű, a másikban bőven gyúrtam kakaóport, az pedig lett a kakaós. És mivel a Fe-mini lisztalapból tartalmaz cukrot, így én a megadott 18 dkg cukor helyett bőven 25 dkg-t tettem hozzá.
 Egy kép a kakaós változatról is.
A maradék tésztát, amit a darálóból gyűjtöttem össze, hogy az se legyen kidobva, összegyúrtam, kis gombócokat formáltam belőle, kicsit lapítottam és kisütöttem. Azok is igazán nagyon finomak lettek, olyan igazi keksz formájuk és állaguk lett, tehát ha se kekszkinyomód, sem darálóra szerelhető adaptered (nagyobb kirakodó vásárokon még mindig beszerezhető!) nincs, akkor így is formás kis kekszeket lehet készíteni.
 A kis csokis "tallérok"

Játékra fel!!

Egy nagyon jó halas blogot találtam teljesen véletlenül a Miner-en és nagyon megtetszett a játék is, amit indítottak. Invitállak benneteket is, hogy akinek van kedve, csatlakozzon! :)

Bővebben itt találtok infót!

2012. március 4., vasárnap

Új favorit...

 Megint sütöttem "szuper" kenyeret, igaz most nem lett olyan szép a formája, de az állaga ismét nagyon jó... :)

 A kenyér még mindig sarkalatos problémája a diétánknak. Bár már nagyságrendekkel jobban elfogadja a gyerek a gluténmentes kenyereket, de még mindig vannak mély pontok e téren. Én pedig hűségesen próbálgatom a recepteket, hát ha csodát lelek. :) Azért panaszra semmi okom, azokhoz a gyerekekhez képest, akik szintén ilyen helyzetben vannak. A legújabb siker sztori a Schar liszthez fűződik. A liszt tasakján van egy szögletes kenyér recept, azt egy kis átalakítással elkészítettem és szenzációsan finom, puha kenyér lett belőle, aminek az volt a specialitása, hogy fél nap múlva...sőt másnap is puha, ruganyos volt a bélzete. A recept pedig:
  • 50dkg Schar Mix B liszt
  • 10gr szárított élesztő vagy 15 gr friss (én frisset használtam)
  • 500ml langyos víz (én ezt annyiban módosítottam, hogy egy pohár natúr kefírhez öntöttem annyi tejet, hogy 500 ml legyen)
  • 6 gr olaj
  • 1 tk só
A hozzávalókat összekeverjük, úgy hogy a legvégén kerül hozzá az olaj. Kb. 8-10 percig dagasszuk. Kiolajozott formába tesszük a tésztát, elsimítjuk a tetejét, majd takarjuk le nedves konyharuhával és meleg helyen kelesszük a tésztát kb. kétszeresére. A sütő aljára tegyünk egy lábasban vizet és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A kenyér tetejét megkenjük felvert tojással vagy tejjel vagy olajjal (én tejet használtam). Kb. 50 percig kell a kenyeret sütni, úgy hogy közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját. A kész kenyeret a formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

Mazsolás Mantler kalács

A Mantler liszt tasakján volt a recept, gondoltam kipróbálom. Hááát, nem az a búzalisztes foszlós mazsolás kalács, de ehető kategória. :)
Hozzávalók:
  • 50 dkg Mantler liszt
  • 350gr víz
  • 150gr cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mazsola
  • 2 db tojás
  • 7gr só
  • 1 csomag élesztő (4.2 gr)
  • citromhéj
A hozzávalókat összedolgozzuk, sütőformába tesszük a masszát, a tetejét vizes vagy olajos kézzel elsimítjuk, kb. 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd 180-200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails