2012. december 5., szerda

Gyermekétkeztetés

1 éve diagnosztizálták a legkisebb lányomnál a gluténérzékenységet. Eleinte nem mertem az oviban beadni a menzára, volt egy fajta rossz érzésem velük kapcsolatban. Konkrétan nem biztam meg bennük és másfelől meg akartam győződni az első kontroll vérvételig, hogy ha csak az itthoni kaját eszi, akkor negatív lesz-e az eredmény vagy javul-e, csökken-e az érték.Rendben volt az értéke, de én csak toltam a menzára való jelentkezést és nem s volt semmi problémánk. Aztán tavasszal, mikor sűrűsödtek a dolgaim, rákénytelenedtünk. 2 hónapig nem volt gondom, majd egyszer csak kiütések jelentkeztek (nálunk bőrtünetekkel kísért a gluténérzékenység) akkor megint meginogtam, majd mikor egy délután a gyerekért menve kiderült, hogy durum lisztes tésztát küldtek a gé gyereknek....akkor döntöttem, kivettem a menzáról. Aztán ősszel elkezdődött a suli, egész napos rendszerben tanulnak, tehát délután is, így kénytelenek voltunk neki vágni ismét a menzának, bár erős fenntartásaim voltak. 2 hét után megint jöttek a viszkető, levedző kiütések.... Nem jutottunk egyezségre a menzát üzemeltetővel, válaszul telefonon annyit üzentek az iskolán keresztül, hogy "Ők mindent betartanak, nem hibáztak, de ha a szülő nem bízik meg bennük vagy ez nem tetszik, akkor vegyem ki a gyereket." Válaszoltam nekik, azzal, hogy azonnal megszüntettük a menzai étkezést, de egy napi kifizetett kaját még elhoztunk. Nem kellett volna! Önmagában a látvány is lehangoló volt! A levesben úszott 2 szem répa és gyökér meg 2-3 szem tészta. A második félét én simán krumpli pürének néztem, de kiderült, hogy péppé főtt száraztészta volt.... Nevén nevezem:moslék volt, annyira,hogy még a kutyánk is ott hagyta a táljában. Azóta naponta főzögetek a gyereknek, rohanok munkába, munkából ételhordóval a gyerek ebédjével  időre... És elgondolkodok minden nap: Mit tehet ilyen esetben az a szülő, aki nem rész munkaidőben dolgozik, esetleg tanyán élnek, vagy ingázó a munkahelyére? Kit zavar, hogy a gyerekek csomó joga sérül? A gondoskodáshoz a védelemhez való joga,az étkezési kedvezményekről már nem is szólva... Pedig nem fordítok több időt a gm étel elkészítésére sem! Ez a menü röpke 45 perc alatt készült el. Nehéz lenne a szabályokat betartani, nem szennyezni esetleg a tudatlanság miatt a gm ételeket vagy nem oda figyelve esztétikailag is kifogásolhatót oda tenni a gyerekek elé?

Hasonló sorsú szülők!
Nektek milyen tapasztalataitok vannak ez ügyben???

10 megjegyzés:

  1. Gyermekétkeztetésben dolgozok,nálunk nincs kiemelten kezelendő gyermek,de bevallom neked,nem is lenne egyszerű dolog,ugyanis több száz adagot készítünk(900),erre vagyunk berendezkedve.Úgy tudom,ha ilyen lehetőség van,akkor van egy diétás szakács is,nem éppen az készíti,aki ráér.De teljesen konkrét dolgot erről nem tudok.
    Átérzem a helyzeted!!!!
    -olyan lehetőség nincs,hogy egy külsős ételkiszállító cég minden nap bevigye neki a suliba az ebédet????-

    VálaszTörlés
  2. Mint rutinos lisztérzékeny(7 éve vagyok gé,plusz még 3 féle ételallergiám van) leírom az én tapasztalatomat!
    Nekem Édesanyám teljes munkaidőben dolgozik, ezért kétség sem fért hozzá, hogy én a menzán fogok étkezni, mivel nem várhattam el tőle, hogy minden nap főzzön számomra! Nem mondom, hogy a legjobb ételeket kaptam minden nap, de ehetőek voltak,mindig volt a levesnek tartalma(sőt a legtöbbször még hús is volt benne)és minden eredményem jó lett, semmiféle diétahibát nem vétettek! Úgyhogy ezúton is hálás vagyok a menzának, hogy 4 évig gondoltak rám, és a többiekkel együtt ehettem, nem kellett kilógnom a sorból!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a reakciókat andi és Szandi! Hamarosan reagálok is rá. :)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Nem feltétlen volt gluténos az a tészta, mert GM durum tészta is van. Mi szoktunk főzni gyakran. Pont úgy néz ki, mint a búzadurum liszttel készült. Nekünk jó tapasztalatunk van, pedig tojást sem lehet ennie és a sodexo azt is megoldja. Bár a menü nem a legízletesebb, de nem is rossz. De mi csak ebédet kérünk , mert a tízórai és uzsonna nagyon szegényes, és mindig csak 1 féle kenyér van. Mantler és kész. Semmi magvas vagy más.


    itt a tészta linkje:

    http://www.google.hu/search?hl=hu&q=sam+mills+pasta+doro&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.1357316858,d.Yms&biw=1280&bih=847&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=FXTtUJ_MK8ah4gTcxYHoBA

    VálaszTörlés
  5. Maggy! A Pasta Doro-t ismerem, használom, a penne tésztájuk a lányom kedvence. A tésztás sztori úgy teljes, hogy mind az óvónőknek akik jelezték, hogy nem egyforma a 2 lisztérzékeny gyerek köret tésztája, mind nekem, miután megtudtam és telefonáltam, ők maguk ismerték el, hogy sajnos tévedésből a normál menühöz használt (búzás)durum tésztát küldték a lányom ételhordójában. Majd ezt szeptemberben szemrebbenés nélkül letagadták, hogy ilyen történt volna valaha, pedig ott volt a két óvónéni, aki tanúsította, hogy valóban így történt. És jelezték akkor, hogy náluk a raktárban FE-MINI termékek vannak, miután a cserére kiküldött spagetti tészta nekem ugyan olyan ízű volt, mint a búzás spagetti és merészkedtem rákérdezni. Amúgy számukra az is teljesen normálisnak tekinthető lett volna és evidens, hogy a "csere" tésztára azért nem küldtek ragut, mert "hát nem szedte át a küldött tésztára az óvónő a ragut a másikról??".
    Nem áztatni akarom a gyermekétkeztetést, hisz azóta hallottam már egészen ellentétes és nagyon pozitív példákat is, csak sajnos itt nálunk nem az a jellemző....

    VálaszTörlés
  6. Hú ezekután nekem az összes bizalmam elment volna... Milyen hülyéket alkalmaznak ott akkor nem tudom, de itt nálunk nagyon segítőkészek.
    Mi is vittük félelemből vagy 1,5 hónapig az ebédet, mert azt akartuk, hogy ugyanazt egye a kislányom, mint a többi, de nálunk az oviba az élelmezésvezető az akivel nem boldogulunk.
    Az étlapot többször sem adta ki kérésünkre. Azt mondta, hogy fenn van az iskola honlapján ott meg tudom nézni de ő vasárnap este rakja fel.. :O Hát az nekünk az már késő bocsika. SŐT sokszor még kedden sincs fennt, és az oviba is max. kedd mire kiteszik a faliújságra az étlapot.
    Próbáltam telefonon kérni egy péntek délután a jövőheti menüt, akkor meg azt mondta, hogy még képlékeny a dolog, és nem mondhatja meg.
    OMG!!! Csak azért voltam kiakadva mert anyukám is élelmezésvezető és péntek délutánra már semmi nem lehet képlékeny, mert ha változtat, azt már nem tudja lerendelni. Ráadásul náluk is van GÉ gyerek és ő meg tudja oldani ,hogy az anyja megkapja időbe a jövőheti étlapot.
    Most is szenvedünk ezzel az étlappal, mert tízórait uzsit olyat tennék, mint a többié, de hétfőre sosem sikerül. Arról nem is beszélve, hogy olyan fantázianevek vannak, hogy ember legyen a talpán aki kitalálja, mi az a napocska szelet.

    VálaszTörlés
  7. Maggy!
    Igen, minden bizalmam elment tőlük. Ráadásul, mikor benti kaját eszik, akkor pár hét után kiütéses(nekünk kiütéssel párosuló a GÉ-günk), orvos által igazoltan ételallergiás tünet, mert hogy azt mondták szeptember végén, mikor kényszerből ugye megint bent kezdett kajálni és pár hét után jöttek a pöttyek, hogy "biztosan himlős a gyerek, csak anyuka nem ismeri fel!" Szerinted elöntött-e az ideg? Elvittem dokihoz, vagyis a férjem, majd onnan felhívtak és telefonon beszéltem is a doktor bácsival, hogy ez bizony ételtől van....
    Az étlap detto. Oviban volt egy évünk a diétával ugye, sosem tudtam a GÉ menüt m egkapni. Itt suliban(ugyan az az étkeztető) szintén, mert szeretném legalább az ebédet azt készíteni, hasonló okokból, hogy ne lógjon ki a sorból. És akár haza is adnák 1 órára, még hazaviszem, megebédeltetem itthon és visszaviszem suliba, de pont az iménti ok miatt nem akarom: ne legyen kilógós, "más", együtt étkezhessen az osztálytársaival, stb.
    Erre írtam, hogy van ezeknek a gyerekeknek elég bajuk, mi illetve más felnőttek miért nem toleránsabbak velük???
    És nem mellesleg minden felháborodásom a gyermekétkeztetés kapcsán úgy íródott, hogy éveket húztam le konyhán, a végén pedig a főnökömmel együtt készítettük a kajarendelést, stb., vittünk egy 600-800 cég tálaló konyháját. Van tehát némi rálátásom, mert rendszeres kapcsolatban voltam a főzőkonyhával és az ottani élelmezésvezetővel. És nem mellesleg, én szeretem a tisztességes üzemi konyhát, azon nőttem fel, mert anyám csak így tudta megoldani, de ahol kicsit is szeretettel is főznek, az az üzemi kaja igen is ehető! :)

    VálaszTörlés
  8. 600-800 FŐS...(kimaradt) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ki tudja még mit csinálnak a mi nem derül ki. Én ezt rögtön jelentettem volna annak a szervezetnek aki az engedélyüket adja ki. Nem tartották be a vállalt minőséget vagy mi. Ez nem játék tudhatnák...
      Na így rendeljen az ember nyugodtan a gyerekének. :(

      Szia! :)

      Törlés
  9. Ja, most nézem hogy ez menza nem ételkihordó, akkor sokat nem tudsz tenni. Nálatok nincs diétás ételkihordó? Azért azok egy fokkal képzettebbek.
    Szia! Szép napot! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails