2009. május 31., vasárnap

Zserbó


Ez apósom és most már a legkisebb lányom kedvence is. Gyakran készül és egy öreg szakácskönyvből került átvételre. Tehát a hozzávalók:
* 50 dkg liszt
* 25 dkg margarin
* 6 dkg cukor
* csipet só
* 3 kanál tejföl
* 1.5 dkg élesztő
* 1 egész tojás+1 sárgája
Töltelék:
* 40dkg darált dió
* 30dkg cukor
* 1 üveg lekvár
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, mikor már homogén anyagot kaptunk, akkor beleszórom a sót, cukrot, rámorzsolom a másfél dkg élesztőt és végül hozzáadom a tejfölt. Majd jön legvégül a tojás. Ezt könnyen nyújtható tésztává gyúrom-más folyadék nekem nem szokott kelleni hozzá- és ha kész, akkor kb. fél órát pihentetem.

Majd 4 részre osztom. Az elsőt a nyújtás után kivajazott tepsibe fektetem, megkenem nem túl vastagon lekvárral, majd megszórom a dió-cukor keverékének 1/3-val. Újabb kinyújtott tészta, lekvár, dió-cukor keverék..... Mikor már az utolsó tészta is rákerült, akkor kicsit megszurkálom villával a tésztát és előmelegített sütőbe teszem. Kb. 180C*-on addig sütöm még szép aranybarna nem lesz a teteje. Akkor kiveszem, hagyom kihűlni, majd kiborítom deszkára. A tetejére vagy tortabevonóból készítek mázat, vagy 15 dkg cukor, 3 ek kakaópor és 0.5 dl tej keverékéből mázat készítek, majd ha már a cukor elolvadt, akkor vagy pár csepp olajat vagy egy diónyi margarint dobok hozzá és olvadásig keverem(ettől szép fénye lesz a máznak). Majd a zserbó tetejére öntöm, szétkenem, hagyom kihűlni és darabolható. Vigyázat: Gyorsan fogy! :))

2 megjegyzés:

  1. Képzeld, volt aki Dejó-val készítette és úgy is finom volt.
    Ez tényleg egy csoda finom sütemény, már rég készítettem el.

    VálaszTörlés
  2. Mária! Én is csináltam egyszer Dejóval, de nekem kiérződik a pirított napraforgómag meg nem is tudom mi van még benne. De felesben is kipróbáltam, úgy viszont jó, nincs mellék íze és olcsóbb, mint a dió. Mi most kaptunk vagy 4 kg megpucolt dióbelet, így nem kell spórolnom. :))

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails