Recepttel igyekszem! :)
Tartoztam ezzel a recepttel, úgy hogy gyorsan időt szánok rá és beírom, meg aztán ne is maradjon el a gyűjteményből. :) Természetesen ezt is Mohánál találtam meg. Nála mostanában sokat barangolok, így ne lepődjön meg senki, ha túl sokat hivatkozok rá! :) Na szóval ennek a krémesnek előélete van. A párom nagyon szereti mind a sima mind a francia krémest és mint jó "asszonyhoz" illik, én igyekeztem is a kedvében járni. Egyszer nagyon "lisztes" volt a krém, aztán láttam, hogy megette a krémest, de nem azzal a lelkesedéssel, mint a boltit. Na szép, gondoltam!! És elég makacs, elszánt vagyk, na nehogy már egy krémes kifogjon rajtam. Aztán az előbb említett gasztroblogban kalandozva teljesen véletlen pillantotam meg a francia krémest. És mert minden szentnek maga felé hajlik a keze-tartja a mondás, és én ezt szeretem jobban-hát gondoltam kap egy utolsó esélyt a krémes, mint olyan. Oh, hogy mennyire örülök, hogy nem ítéltem a családom örök cukrászdai és bolti krémesre és kipróbáltam Moha recepjét!! :)) A krém habos és könnyű volt, szinte el lehetett fújni.... álom volt, amire a párom is azt mondta, hogy ilyet gondolt! :) És akkor a recept, az utókornak, magamnak és minden erre tévedőnek.
Én egy 25x36 cm-es tepsiben készítettem el. Nem csatos igaz, de megjárja. :)
2 csomag fagyasztott leveles tésztét kiolvasztottam, nyújtottam-Mohánál a házi leveles tészta recepje is fent van!!-és egy sütő lemezen sütöttem meg. Azért, mert nagyobbra hagytam a tésztát, számolva azzal, hogy a leveles tészta sülés közben veszt a mérettartósságából. :)) A sütőbe helyezett tészta kb. 3 cm-el volt nagyobb minden irányban. Nem sokat kellett utána a tepsire méretére levágnom belőle!! Két lapot sütünk.
A krém:
- 9 tojás
- 9 dl tej
- 30 dkg porcukor
- 10 dkg liszt
- 1 csomag vanília (vagy a legjobb egy rúd vanília)
- 25 gr-os zselatin
- 5dl tejszín
- 2-3 ek porcukor
- 2 csomag habfixáló
- 1/2 kk nescafe
- 20 dkg porcukor
- 5 ek tej
- 7 dkg vaj
A tojássárgákat a másik fele cukorral, liszttel és kb. 2 dl tejjel, vaníliás cukorral kikevertem. A többi tejet feltettem főni. Mikor felforrt, akkor vékony sugárban a tojássárgához öntöttem, visszatettem a tűzre és kézi habverővel folyamatosan keverve kis lángon besűrítettem.
A zselatint feloldottam néhány kanál vízben, kicsit melegítettem rajta és a forró krémbe kevertem, majd hozzáadtam a fehérjehabot is. Óvatosan, de alaposan átkevertem és a tepsiben levő lapra öntöttem, amit előzőleg ugye méretre szabtam és a tepsi aljába előtte két réteg zsírpapírt terítettem, jócskán bővebbre hagytam, hogy majd mikor kiveszem a kész sütit, akkor könnyebben tudjak vele bánni. Egy éjszakára ment a hűtőbe.
Máz a lap tetejére: A kávét feloldottam a tejben és a 20 dkg porcukrot hozzáadtam. Kis lángon kevergettem oldódásig. Mikor sűrűsödött, akkor levettem a tűzről, belekevertem a vajat és a másik lap alsó, sütőlemez felőli felére kentem.Éles késsel felkockázom és hagytam kihűlni.
Másnap a tejszínből kemény habot kellett volna vernem 2-3 ek. porcukorral és a habfixálóval, amit a megdermedt krémre kellett volna kenni, aztán rápakolni a felkockázott mázas tetejét, DE....Nem érkeztem habot tenni rá, mert nagy volt a nyomás rajtam, hogy mikor vágjuk már fel, így beadtam a derekam és nek iestünk tejszínhab nélkül. :)) Hát elfogyott így is! :)) Viszont legközelebb már az igazi francia változatot fogom elkészíteni A-Z-ig! :))
Szio Nagyon kiri a recept köszönömmm
VálaszTörlésÜdv.Györgyuszka
Györgyuszka! Nagyon szívesen! Örülök, ha ki is próbáltad és úgy is tetszik! :)))
VálaszTörlésGyönyörű a krémes, kipróbálásra serkent, köszönöm a receptet minden "krémesőrült" nevében:)
VálaszTörlésA fagyasztott leveles tészta az fél kilós és abból kell 2 csomag?
VálaszTörlésKülönben végre egy normális franciakrémes recept.
Köszönöm
Igen, abból kell 2xfél kg. Azt nyújtom kb 32x38-as méretre, plusz egy kicsit nagyobbra, mert összemegy sülés közben!
VálaszTörlés