2011. január 17., hétfő

Croissan

Már nagyon sok dolgot hoztam Limarától,  nagyon sok finomságot köszönhet neki a családom. :) Ez a croissan sodort tésztából is tőle való. Valami fejedelmi lett! Az első pár kisült croissan után nem tudtam eldönteni, hogy valóban leveles lesz-e, ahogy azt Limara ígérte, mert még melegében neki estek és ugye tudjuk, ha kelt tésztát melegében harapunk.... :) Aztán a nagy gyerekem elcsomagolt magának kettőt és annak már volt ideje kihűlni és teljes meglepetéssel újságolta, hogy valóban olyan, mint a francia pékségben kapható. (Ezt itt nem tudom, hogy bóknak vegyem-e?) :) Biztosan nem elsőre és utoljára készült nálunk ilyen, főként hogy jól hűtőzhető a megformázott kifli és állítólag a kész termék még sütés előtt le is fagyasztható, így bármikor frissen sült croissan készíthető percek alatt. Az elkészítés menetét idézném Limarától, innen:
A megformázott tésztát remekül lehet éjszakáztatni a hűtőben, reggel pedig hideg sütőben kell kezdeni a sütést. Nagyszerű tízórai lesz belőle.
Hozzávalók:


  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 120 g tejföl
  • kb. 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg puha vaj
Töltelék:
  • 15 dkg vaj
  • 1 ek. liszt

Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítettem, majd a dagasztás programon egy nem túl lágy,  jól nyújtható tésztát dagasztottam. A kikapcsolt gépben hagytam pihenni kb. 20 percig.
Míg pihent kikevertem a puha vajat a liszttel.
Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd megkentem a lisztes vajjal. A rövidebb oldalától kezdve feltekertem mint egy beiglit. Kettévágtam és egy ruhával letakarva hűvös helyen pihentettem kb. 2 órán keresztül.
Lisztezett deszkán egy-egy 1-2 mm vastag,  kb. 30 cm széles téglalapot nyújtottam belőlük. 
Pizzavágóval háromszögekre vágtam, csak úgy szemre osztottam fel őket. Sajt és sonka került rá.
Sütőpapíros tepsin ismét duplájára kelesztem.
 
(A sütőpapíros dolog fontos, mert a sütőlemezre nem tettem és az oda is ragadt kicsit!-haNa) 
Felvert egész tojással lekentem a megkelt kifliket, tetejüket reszelt sajttal megszórtam és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem. 

3 megjegyzés:

  1. Ha már nem tudod, hogy írják azt a nyamvadt croissant-t, legalább másolni tudnál...

    VálaszTörlés
  2. Az ég áldja meg az ilyen kedves hozzászólókat. Bizonyosan jó nevelést kaptak és társadalmunk hasznos tagjaivá válnak ők és leendő gyermekeik is. Kedvességük mélyen megérinti embertársaim szívét és a receptet megosztó személyét is. Írjál még kérlek kedves teaker vagy akármilyen nevű valaki is vagy. Bontakoztasd ki a mondandódat mert ennek a két mondatnak amit szíveskedtél ide agyatlanul bejegyezni semmi értelme hiába is keresem. Sok eszed az nincs sajnos ez elég egyértelműen látszik, szerencsére a remény hal meg utoljára. Vera

    VálaszTörlés
  3. Vera! Nem hiszem, hogy örülnék Teakert jövőbeni látogatásának.... :)))

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails