2011. április 21., csütörtök

Duna hullám vagy -szelet

Alkotóiban nem, de írói válságban jó ideje szenvedek, de azt is mondhatnám inkább, hogy időzavarban, időhiányban. Talán ez a legigazibb ok, amiért a február 20 óta nem került be új bejegyzés. Közben összeházasodtunk a párommal március 12.-én, akivel épp 7 éve voltunk már együtt. Aztán április elején egy kis "nászútra" is eljutottunk Esztergomba, ami megint csak időszerű volt, mert kettesben a 7 év alatt nem igazán volt lehetőségünk pihenni. Közben sütöttem, főztem..... Többek között a Duna hullámot is, ami kísérleti szándékkal készült el, sosem csináltam még. De ezután fogom, mert egy kis kiruccanás a megszokott sütikből. :)) Annyit változtattam rajta, hogy meggy helyett barackot használtam, mert nem kaptam épp meggy befőttet, meg aztán jutott eszembe, hogy apósom, akinek vittük a sütit, nem szereti a meggyes tésztákat. De így is finom, viszont most hétvégén készül egy meggyes vált
zat is. Recept később...valamikor. :)

Akkor a recept, amit a Ráma sütigyár  oldalon találtam meg és onnan idézek és azt hiszem Judit volt talán az elkészítője a sütinek. Tehát akkor:

 Hozzávalók
 

-1 üveg meggy befőtt, de én barackkal készítettem. Azóta megcsináltam a meggyes változatot is, de az nekem nem jött be, így marad nálunk a barackos duna hullám szelet. :))
-50 dkg Rama (ez sem ráma volt csak egy mezei margarin kocka)
-30 dkg cukor
-csipet só
-1 zacskó vaníliás cukor
-6 tojás
-35 dkg liszt
-1 zacskó sütőpor
-2 ek. kakaópor
-1/2 l tej
-1 zacskó főzős vaníliás pudingpor (1/2 l tejhez) (én kettőt használtam, hogy jó sűrű legyen)
-15 dkg étcsokoládé
-15 dkg tejcsokoládé  

Elkészítés

Krémesre keverünk 25 dkg puha Ramát 25 dkg cukorral, sóval és a vaníliás cukorral. 5-6 ek tejjel, váltakozva beledolgozzuk a tojásokat, majd rászitáljuk a sütőporral elvegyített maradék lisztet. A tészta felét Ramával kikent, 32x38 cm-es tepsibe simítjuk. A maradék tésztába kakaóport, majd 3 ek tejet vegyítünk és a világos tésztára kenjük. Elosztjuk rajta a lecsöpögtetett meggyet, majd előmelegített sütőben, 175 °C-on 30-35 percig sütjük és kihűtjük. A pudingport a maradék cukorral és 8 ek tejjel simára keverjük. A maradék tejet lábasban felforraljuk, majd belevegyítjük a feloldott pudingport és kb. 1 percig főzzük. Tálba öntjük és letakarva hűlni hagyjuk. A maradék puha Ramát robotgéppel krémesre keverjük. A kihűlt pudingot átkeverjük, majd evőkanalanként A Ramába dolgozzuk és egyenletesen rásimítjuk a meggyrétegre. Kb. 3 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a kétféle csokoládét durvára aprítjuk és forró vízfürdőben megolvasztjuk. Rövid ideig hűlni hagyjuk, végül a sütemény tetejére kenjük, majd villával hullámokat húzunk bele. Ha megszáradt a csoki, felszeleteljük. No ez volt az érdekesebb része! Nem tudtam adalék anyagot adni az étcsokihoz, mert akkor összeugrott, megdermedt, felhasználhatatlanná vált, az amúgy szépen felolvadt csokim. Így az első elrontott kanyar után, már így, egy az egyben öntöttem rá a megolvasztott csokit. Így viszont annyira kemény, szilárd mázat kaptam, hogy nem lehetett szelni, mert csak tört. Jött a szikra, hogy nagyon vékony pengéjű, már használaton kívül helyezett recés kést a gáztűzhely lángjánál megmelegítettem és rögtön szeltem a sütit. Érdekes volt és bonyodalmas, mert miután sikerült a süti tetején lévő csoki réteget feldarabolni, jött a nagyobb késsel a csoki réteg alatti krém és piskóta átvágása.... :))) De megérte a macerát, mert extra finom!! :))
  

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails