2011. május 21., szombat

Kürtös kalács

Mint a legtöbb kelt tésztás dolog, ez is Limarától származik. :) Recept és elkészítés is hamarosan, addig pedig Limaránál megtaláljátok. :))

A tészta hozzávalói:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk. só
  • 3 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
Az olvasztott vajat vagy margarint a dagasztó program kb. 10. percében adom  a többi anyaghoz hozzá. Ha sima, egynemű lett a tésztánk, akkor kikapcsoljuk a gépet és még 30 percig pihentetjük a tésztánkat. Addig előkészítjük a "sütőfáinkat", ami ebben az esetben papírtörlő guriga, amit alufóliával vonunk be. Ehhez a tészta adaghoz kb. 6-7 guriga fog kelleni. Az alufóliát kevés vajjal megkenem.
A tésztát a 30 perc letelte után kb. fél cm vastagságúra kinyújtom, 2 cm-es csíkokat vágok belöle és elkezdem feltekerni a "sütőgurigára" :)) kicsi rést hagyva közte. Ha feltekertük, akkor kicsit meggörgetjük az asztal lapján és a rések már el is tűnnek. A maradék olvasztott vajjal/margarinnal megkenjük a tésztánkat és tálcára szórt cukorban megforgatjuk a tésztánkat és előmelegített sütőben , lehetőleg grill üzemmódban, hármasával sütőlemezre helyezve (javasolt a sütőpapír terítése a lemezre!) odafigyelve megsütjük. Gyorsan megpirul, tehát 2-3 percenként forgatva az egészet körbe caramellizáljuk. Ha kész, akkor pár percet hűlni hagyjuk, majd könnyedén leválasztható a kész kalács a gurigákról. Ilyenkor még melegen, meg lehet forgatni ízesített cukorban is, de anélkül is remek csemege. :)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, Limaránál már szemeztem ezzel a recepttel, már gyűjtöm hozzá a papír gurigákat! Te is sütőben készítetted?

    VálaszTörlés

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails