Lekvár főzés, ahogy én szeretem! Kép innen !
Anno kislánykoromban ez szokásos menetrend szerinti ősz eleji rituáé volt, amiből már felnőttként is nekem annyi jött, le, hogy baromi sokáig készült, anyám mindig fáradt volt utána... Aztán most a napokban, az orvosi váróban ücsörögve elszörnyedtem, hogy 1000ft/ üveg (0.7 dl-es) a házi szilvalekvár ára. Fogalmam sem volt, hogy ennyibe kerül, mert minden évben kaptunk vagy a nővéremtől vagy anyától 1-2 üveggel, amivel szilvalekváros derelye igényünket csillapíthattuk. Ezzel az árral szembesülve, eldöntöttem-idén úgyis befőzési, savanyítási lázban égek, mint ahogy már 15 éve sem-hogy meg kellene puhítani 71 éves anyukámat, hogy mégis csak főzzünk együtt, üstben szilvát. Jelzem, voltak anyámnak is bátortalan próbálkozásai arra nézve, hogy idő spórolás ürügyén kipróbálja a közszájon forgó keverés nélküli szilvalekvár főzési praktikát, amit elsőbb egy 15 literes lábasa bánt és lett az enyészeté, majd még egy esélyt adva megpróbálta más praktikával, de ez sem lett sikeresebb. Így ő le is tett ebéli reményeiről, hogy megspórolható a mellette állás. Sikerült jó áron szilvához jutnunk, rögtön 50kg-t vettünk felesben anyával. Kimagoztuk, ami ekkora mennyiségnél már önmagában is elég meló lett volna, majd le lett darálva. Ennyit áldoztunk az idő megtakarítás "oltárán" hogy nem a feles szilvát kezdtük el rotyogtatni, mert akkor még most is ott állnánk. :)) Majd 10 órától este fél7-ig, megállás nélkül ment a katlan mellett állás és állandó keverése a szilvának. Mivel anyukám nem tini korú már, így értelemszerűen a sok-sok óra oroszlán része rám maradt. Néha 10 percekre ha szólított a gyomrom vagy egyéb szükségletem, akkor átvette anya, majd délután a suli után a gyerekek is jöttek és kicsit segítettek. Félelmetes dolog a lekvár főzés, durrog, csapkod és olyan távolságokban és olyan váratlan pillanatokban, hogy az hihetetlen. A 40 literes üst színültig lett szilva darálmánnyal és csak hosszú órák múlva, ádáz csatában kezdett az üstben apadni, elpárologni a leve. És megállás nélkül csak kavarni..kavarni. Majd mikor már egyre nehezebben vitte a lekvár kavaró lapát vagy kanál, akkor felcsillanhatott a reménysugár, hogy csak 1-2órányi kitartás és be is lehet fejezni. :)) Aztán mikor elkezd "puffogni", szuszogni" a lekvár, mert annyira sűrű és az üst aljának melege, a gőz megemeli, akkor fáradtan, öregesen szusszan egy légbuborékot a lekvár, ezzel öntve újabb erőt a folyamatot szemmel kísérőbe, hogy most már megkezdődött a visszaszámlálás. :)) A végeredmény:
- 50kg szilvából 40 liter ledarált szilva pempő
- min.8 óra keverés
- a végén pedig nagyjából 18-20 liter sűrű, édes, finom házi szilvalekvár!
- alkari fájdalom, izomláz mindkét karban még másnap is
- egy alapos és kiadós beszélgetés anyukámmal mindenről, amire mostanában elég kevés idő jutott, most viszont legalább 10 óra a szilva fejtéssel együtt ....
-készen vásárolva a lekvár...a házi, 1000ft/üveg/0.7 dl > nekünk lett 10-10 liter családonként > osztva 0.7 dl-el az annyi mint kb. 13-14 üveg, aminek megvásárolva az ára = 13-14ezer ft , így viszont 160-170 ft/üvegje.
Akkor azt hiszem nem kérdéses, hogy megérte-e?! És hogy milyen az igazi szilvalekvár??? Nekem csakis ilyen, ahogy most készítettük! Hogy ebben a rohanó világban együtt lehettem a 71 éves édesanyámmal hosszú órákat, hogy jókat beszélgettünk, nevettünk, hogy időközben megérkeztek a gyerekeim.....ILYEN, ami összehoz bennünket a lekvár főzés ürügyén.... Vannak dolgok, amikre magam is sajnálom az időt, sok házimunkát leegyszerűsítek, de ha jövőre szilvalekvárt támadna kedvem főzni, akkor sem alkalmaznám az időspórolós technikákat,ha ezer garanciát kapnék is rá, hogy tuti siker, mert valami hiányozna belőle..........................
Mama rézüstben főzte, egy egész álló nap, kukora reggeltől sokszor sőtétedésig (áttól függően mennyire volt tele az azévi üst), nyílt tűz felett, a vége felé folyamatosan kavargata (a tetejéhez volt rögzítve egy lapát, ültél ugyan, de meg nem állt a kezed, hol jobbra, hol balra tolni, majd visszahúzni). Egész napos program, az előző napi magozásról nem is beszéle, de a végeredmény a következő üstben főzésig bőven megjutalmazta a kitartó háziasszonyt!!
VálaszTörlésSzia! Timi blogjából léptem ide:)! Idén nekem is a befőzés a kedvencem. Örömmel olvastam az együtt töltött időről Édesanyáddal, mi csirkevágáskor tesszük ugyanezt! Üdvözlettel:Nati
VálaszTörlésAnazar! Ez csak sima zománcos üst, de megfelelt. :) Akkor azt gondolom egyetértünk, hogy az üstös lekvár az igaz szilvából! :)) Nem mondom, hogy a sütőben sült csoda verziók, amiket azóta találtam nem ízletesebb a sok fűszertől és ízesítő dologtól, de nekem ez az igazi...én így szeretem! ;))
VálaszTörlésNati! Téged is üdvözöllek! Igen, tudom, hogy Timinél gyakran "találkozunk". :))Az is jó kis családi összejövetel, de nálunk az a nővéremmel program, a tanyájukon. Gyere máskor is, ha van kedved! :)
VálaszTörlés