- A laphoz:
6 tojás
6 ek víz
12 ek. liszt
12 ek. darált dió
12 ek. cukor
1/2 csomag sütőpor
- A krém:
6 tojássárga
75 g liszt
6 ek. cukor
20 g étkezési zselatin
1 dl tej
7 dl behűtött tejszín(nálam Hulala)
kb. 500 g birsalmabefőtt csak a gyümölcs!
A lisztet a tojássárgáját és egy kevés birsalmalevet csomómentesre kavartam, majd hozzáadtam a cukort, és a többi befőtt levet, és sűrű péppé főztem,hűtöttem.
A tejszínt a porcukorral(csak ha szükséges, mert én cukrozott növényi alapút használok és az elég édes már magában is) keményre vertem, és apránként elkevertem a birsalmás krémbe. Az 1 dl tejben a zselatin feloldottam, melegítettem és kicsi hűlés után belekevertem 1-2 kanál krémes masszát, majd az egészet a tejszínes-birses krémhez adtam és alaposan átforgattam az egészet és belekevertem a kockázott birsalmát is.
Az állítható tortagyűrűt előkészítettem, az alja alá folpackot terítettem, erre került az alsó piskóta karika és a krém felével megkentem, úgy, hogy a tortagyűrűt körben kb. 1 cm-el nagyobbra állítottam és az oldalához is leigazítottam a krémet. Majd ráraktam a következő piskóta lapot és a maradék krémet az előzőekhez hasonlóan eligazgattam. Mehetett hűtőbe, hogy a krém elnyerje végleges állagát. :) Elkészítettem a habcsókot. Ugyan úgy diósra szerettem volna, ahogyan Kiskukta és nagyon tetszett az "elrontott" habcsók dísze is, de... Először is a habcsók, a NOSALTY-ról:
- 3 db tojás fehérje
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
- 1 tk ecet
- 6 dkg dióbél
Nem zavart, összetörtem mindet, ez lett a tetején a dísz, meg 3 gyerek mellett úgy sem vész semmi kárba. :))
De habcsók, az a csúcsos, sapka forma KELL! Így neki fogtam újból. :)) A következő adag hab így készült:
- 2 tojás fehérje
- 16 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés ecet
Mikor másnap a torta megdermedt, akkor leválasztom róla a tortagyűrűt és díszítem.
Igaz itt még rajta a tortagyűrű, csak "rápróbáltam" a díszítést! :)
A megvágott torta pedig így nézett ki:
Nem lett profi a fotózás, és a kivitelezés sem éppen olyan, mint a Mesteré....de ettől függetlenül 2 nap alatt elfogyott. Nagy "duzzogva" megettük. :)))
A felső réteg krém és diós habcsók keveréke valami elegáns, finom ízvilágot képezett..... A habcsókot körben pedig csak közvetlenül tálalás előtt érdemes felrakni, mert a cukortól feldobja a vizet a krém és átáztatja a habcsók alját, ami a képen látható is.
Nagyon guszta lett! Biztosan nagyon finom, szeretem a birsalmát az alaptorta hasonlít ahhoz amit szoktam csinálni! Habcsókkal én is hadilábon állok.
VálaszTörlésSzia Éva!
VálaszTörlésA habcsókhoz javaslom a sima, dió nélküli változatot! Az tuti. Én is szeretem a birsalmát minden hogyan...kivéve nyersen. :))