Hozzávalók:
- egy szép darab, húsos, füstölt "nyúlja"
- 30 dkg gyöngybab amit lehetőleg előző este leáztatunk, de ha nem, akkor is megfő 2-3 óra alatt
- 1 fej vöröshagyma
- pár szál sárgarépa
- 1-2 szál gyökér
- zeller gumó egy kisebb darab vagy zeller zöldje
- 1-2 gerezd fokhagyma
- krumpli ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- só, bors
A babot előző este beáztatjuk, ha ez elmarad akkor 2 léből átöblítjük és jó sok vízzel és a füstölt hússal feltesszük főni. Megvárjuk, hogy felforrjon és egy jó órát főzzük fedő alatt. Ha a bab még nagyon kemény ( a nyúlja ez idő alatt már biztosan megpuhul, akkor kivesszük) és dobunk bele vagy egy késhegynyi szódabikarbónát vagy nekem épp nem volt itthon és szénsavas ásványvízzel pótoltam az elfőtt víz mennyiséget. Ettől szépen és gyorsabban megpuhul a bab. Ha még roppanós a bab, akkor bezöldségeljük a levesünket, sózzuk. Én a fent felsoroltakon túl szoktam még kevés paprika krémet és gulyás krémet is adni hozzá vagy lehet éppen friss paprikát és paradicsomot is tenni a levesbe. A krumplit kicsit később rakom a levesbe, mert az pillanatok alatt megfő! Mikor elég puhának találjuk a babot, akkor mehet bele a krumpli, de ha kellően sikerül a babot túl főzni, mint nekem, akkor rántás sem kell rá, elég egy pirospaprikás étolajat ráönteni a színe miatt a sűrűséget pedig adja a bab. Lehet bele csipedet tésztát is tenni, az egy plusz a bab levesben, de el is hagyható. Mikor kicsit meghűlt a füstölt hús, akkor összekockázzuk és a kész levesbe szórjuk vagy ha van aki nem szereti, akkor mindenki magának adagol a tányérjába étkezés előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!